2016-07-19 17:51

2017-01-16 14:45

Nya planer för vodkafabriken

VÄRMLAND: Nu lanseras prospektet för satsningen

Planerna på en fabrik för tillverkning av vodka, Wermeland Vodka, har kommit ett steg närmare ett förverkligande. På tisdagen presenterades prospektet för investerarna. Mycket talar för att tillverkningen förläggs till Finnskogen, med utgångspunkt Lekvattnet.
– Vi räknar med att ett 50-tal personer får jobb med odlingen av råvarorna, transporterna och tillverkningen, säger Håkan Holm Alteblad, Karlstad

Råvarorna, tuvråg och svedjerovor, odlas lämpligast i norra Värmland där produkten har sitt ursprung. Det var efter svedjebränning som folket i norra Värmland tillverkade vodkaprodukten. Nu kan askan från kraftvärmeverk bli en viktig beståndsdel för odlingen.

– Man kan nästan likna satsningen vid den skotska traditionen av rökig whisky som kommer från ön Islay i Skottland, säger reklammannen Gunnar Lundkvist, Karlstad, som står bakom bildspelet och presentationen till investerarna.

Upplägget

Upplägget är följande. Inledningsvis startas en klubb, Wermeland Vodka Club, där varje intressent går in med 500 kronor i en engångsavgift, Pengar som sedan konverteras till aktier. När klubben har 150 medlemmar bildas aktiebolaget, Framtid Nordwermeland Aktiebolag. Nästa steg blir att få investerarna att satsa.

Arbetsgruppen, som förutom Håkan Holm Alteblad och Gunnar Lundkvist, består av Anders Eriksson och Jan Nilsson, Karlstad, är helt övertygade om att projektet förverkligas.

– Vi måste självfallet ha tillstånd enligt alkohollagen, men med tanke på det seriösa upplägget hoppas vi självfallet på ett positivt beslut, säger Anders Eriksson.

Receptet

Intressant i sammanhanget är att Anders Eriksson svärfar i Polen hade tillgång till receptet för framställning av vodkan.

– När jag fick receptet i min hand var jag fast besluten att få i gång en tillverkning i Värmland, säger Anders Eriksson.

Den planerade satsningen i Norra Värmland skall följas av fler engagemang, träkolsframställning för grillning, att anlägga en stugby för självbyggare samt en snickerianläggning som tillverkar prefabricerade sektioner för uppmontering. I planerna ingår också att tillverka frihängande träbryggor som kan hissas upp vintertid.

– Med andra ord handlar det inte enbart om alkohol, säger Håkan Holm Alteblad.

Råvarorna, tuvråg och svedjerovor, odlas lämpligast i norra Värmland där produkten har sitt ursprung. Det var efter svedjebränning som folket i norra Värmland tillverkade vodkaprodukten. Nu kan askan från kraftvärmeverk bli en viktig beståndsdel för odlingen.

– Man kan nästan likna satsningen vid den skotska traditionen av rökig whisky som kommer från ön Islay i Skottland, säger reklammannen Gunnar Lundkvist, Karlstad, som står bakom bildspelet och presentationen till investerarna.

Upplägget

Upplägget är följande. Inledningsvis startas en klubb, Wermeland Vodka Club, där varje intressent går in med 500 kronor i en engångsavgift, Pengar som sedan konverteras till aktier. När klubben har 150 medlemmar bildas aktiebolaget, Framtid Nordwermeland Aktiebolag. Nästa steg blir att få investerarna att satsa.

Arbetsgruppen, som förutom Håkan Holm Alteblad och Gunnar Lundkvist, består av Anders Eriksson och Jan Nilsson, Karlstad, är helt övertygade om att projektet förverkligas.

– Vi måste självfallet ha tillstånd enligt alkohollagen, men med tanke på det seriösa upplägget hoppas vi självfallet på ett positivt beslut, säger Anders Eriksson.

Receptet

Intressant i sammanhanget är att Anders Eriksson svärfar i Polen hade tillgång till receptet för framställning av vodkan.

– När jag fick receptet i min hand var jag fast besluten att få i gång en tillverkning i Värmland, säger Anders Eriksson.

Den planerade satsningen i Norra Värmland skall följas av fler engagemang, träkolsframställning för grillning, att anlägga en stugby för självbyggare samt en snickerianläggning som tillverkar prefabricerade sektioner för uppmontering. I planerna ingår också att tillverka frihängande träbryggor som kan hissas upp vintertid.

– Med andra ord handlar det inte enbart om alkohol, säger Håkan Holm Alteblad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.