2016-07-18 06:00

2016-11-07 06:50

Per hjälper Hillary med presidentkampanjen

USA: Håller på Hillary

Per Frykebrant, ursprungligen från Karlstad, åker till USA för att övertyga väljarna i Nevada att rösta på Hillary Clinton i höstens presidentval.

Hur ska en värmlänning få folk att rösta på Hillary?

– Mitt glada värmländska humör kommer nog övertyga många väljare!

– Som utlänning tror jag att jag kan analysera kampanjen på ett intressant sätt. Många av reformerna som Hillary förespråkar finns redan i Sverige, som gratis förskola och betald föräldraledighet, och jag kan berätta hur det fungerar i verkligheten.

Vad ska du göra konkret?

– Jag ska jobba från Las Vegas och vara en del av det centrala kampanjteamet i Nevada. Jag ska gå runt och prata med folk och försöka övertyga dem om att rösta på Hillary och sköta kontakter med kampanjarbetarna runt om i delstaten.

– Nevada är kanske den viktigaste delstaten för Hillary att vinna just nu – det kan gå lite hur som helst där.

Vad kan du bidra med?

– Jag var politiskt aktiv när jag bodde i USA under några år. Jag är gammal miljöpartist och har erfarenhet av att prata med väljare både där och här hemma. Jag jobbar som pr-konsult och det finns många likheter mellan en kommunikationskampanj och en valkampanj.

Vad hoppas du lära dig?

– Det här är ju världens största valkampanj! Jag kommer få stora organisatoriska erfarenheter. Den kulturella upplevelsen kommer också att bli värdefull.

När åker du?

– Jag åker på måndag och kommer vara borta i en månad.

Så blir det ingen semester i Värmland?

– Jag är faktiskt i Värmland nu för att gå på min kusins bröllop.

Vad skulle hända om Donald Trump blev president?

– För klimatet vore den en katastrof. Det är svårt att sia om vilka ekonomiska effekter det skulle få.

– Det skulle få stor betydelse för hur vi behandlar andra människor. Om världens mäktigaste man säger att alla människor inte är lika mycket värda så är det normsättande och väldigt farligt.

Hur ska en värmlänning få folk att rösta på Hillary?

– Mitt glada värmländska humör kommer nog övertyga många väljare!

– Som utlänning tror jag att jag kan analysera kampanjen på ett intressant sätt. Många av reformerna som Hillary förespråkar finns redan i Sverige, som gratis förskola och betald föräldraledighet, och jag kan berätta hur det fungerar i verkligheten.

Vad ska du göra konkret?

– Jag ska jobba från Las Vegas och vara en del av det centrala kampanjteamet i Nevada. Jag ska gå runt och prata med folk och försöka övertyga dem om att rösta på Hillary och sköta kontakter med kampanjarbetarna runt om i delstaten.

– Nevada är kanske den viktigaste delstaten för Hillary att vinna just nu – det kan gå lite hur som helst där.

Vad kan du bidra med?

– Jag var politiskt aktiv när jag bodde i USA under några år. Jag är gammal miljöpartist och har erfarenhet av att prata med väljare både där och här hemma. Jag jobbar som pr-konsult och det finns många likheter mellan en kommunikationskampanj och en valkampanj.

Vad hoppas du lära dig?

– Det här är ju världens största valkampanj! Jag kommer få stora organisatoriska erfarenheter. Den kulturella upplevelsen kommer också att bli värdefull.

När åker du?

– Jag åker på måndag och kommer vara borta i en månad.

Så blir det ingen semester i Värmland?

– Jag är faktiskt i Värmland nu för att gå på min kusins bröllop.

Vad skulle hända om Donald Trump blev president?

– För klimatet vore den en katastrof. Det är svårt att sia om vilka ekonomiska effekter det skulle få.

– Det skulle få stor betydelse för hur vi behandlar andra människor. Om världens mäktigaste man säger att alla människor inte är lika mycket värda så är det normsättande och väldigt farligt.