2016-07-16 06:00

2016-07-16 06:00

Svante bygger sitt studentboende

KARLSTAD: Modulhusskissen har blivit verklighet

I oktober berättade NWT om arkitekten som fick en idé på lösning av bostadskrisen: Modulhus att bygga själv enligt Ikeamodellen.
Nu blir den verklighet när Svante Näsman bygger sitt eget studentboende enligt konceptet.

Bakom potatislagret på Ängebäck gård i Grava finns Sveriges första självbyggarcenter. Det har uppstått efter en idé som arkitekten Jonas Haglund på Tengbom arkitektbyrå fick i höstas, som NWT skrev om.

– Vi tänkte Ikea fast ett helt hus. Ett byggsatshus med små och få byggdelar för någon som har gott om tid men ont om pengar. Ett modulhus som kan byggas var som helst, har yttermått för att kunna transporteras på svenska vägar och därmed flyttas dit det behövs. Enheterna ska sedan enkelt kunna kopplas ihop med varandra till ett större boende, förklarade Jonas Haglund idén då.

Nu hälsar han på Svante Näsman som under ledning av pappa Leif Näsman, byggmästare på Näsmans Bygg, snickrar på det första prototyphuset.

– Jag har varit med farsan och byggt några somrar, renoverat, lagt tak och målat, men det är första gången jag bygger nytt. Jag ska börja plugga Biologiprogrammet på Karlstads universitet till hösten så det här blir mitt studentboende, säger 22-årige Svante Näsman.

Modulhuset ska stå på en villatomt på Stodene där de hyrt in sig. Det blir två rum med kök och badrum, totalt 33 kvadratmeter.

– Jag tror det blir bra. Vi bygger det med lösvirke och det blir golvvärme i hela huset. Jag siktar på att flytta in i början av september.

Samarbetsbygge

– Fokus har under resans gång hamnat mer och mer på självbyggarcentral med tillgång till en snickare. Till exempel några pigga pensionärer som vill bygga ett studentboende till sitt barnbarn, eller ett gäng asylsökande som har tid att bygga för egen del eller för att sälja. Eller som ett boende på tomten för någon som vill ha sin gamla förälder nära men inte i samma hus eller på äldreboende, säger Jonas Haglund.

Modulhustanken bygger på att huset får beviljat bygglov för att stå på en villatomt så det kan anslutas till befintligt VA. Byggkostnaden uppskattas till 400 000 kronor.

– Och om arbetskostnaden, som är gratis eftersom man gör det själv, beräknas till 200 000 uppgår husvärdet till 600 000 för ägaren. Det vore häftigt att bygga ett eget område med bara dessa modulhus, fortsätter han.

Bakom potatislagret på Ängebäck gård i Grava finns Sveriges första självbyggarcenter. Det har uppstått efter en idé som arkitekten Jonas Haglund på Tengbom arkitektbyrå fick i höstas, som NWT skrev om.

– Vi tänkte Ikea fast ett helt hus. Ett byggsatshus med små och få byggdelar för någon som har gott om tid men ont om pengar. Ett modulhus som kan byggas var som helst, har yttermått för att kunna transporteras på svenska vägar och därmed flyttas dit det behövs. Enheterna ska sedan enkelt kunna kopplas ihop med varandra till ett större boende, förklarade Jonas Haglund idén då.

Nu hälsar han på Svante Näsman som under ledning av pappa Leif Näsman, byggmästare på Näsmans Bygg, snickrar på det första prototyphuset.

– Jag har varit med farsan och byggt några somrar, renoverat, lagt tak och målat, men det är första gången jag bygger nytt. Jag ska börja plugga Biologiprogrammet på Karlstads universitet till hösten så det här blir mitt studentboende, säger 22-årige Svante Näsman.

Modulhuset ska stå på en villatomt på Stodene där de hyrt in sig. Det blir två rum med kök och badrum, totalt 33 kvadratmeter.

– Jag tror det blir bra. Vi bygger det med lösvirke och det blir golvvärme i hela huset. Jag siktar på att flytta in i början av september.

Samarbetsbygge

– Fokus har under resans gång hamnat mer och mer på självbyggarcentral med tillgång till en snickare. Till exempel några pigga pensionärer som vill bygga ett studentboende till sitt barnbarn, eller ett gäng asylsökande som har tid att bygga för egen del eller för att sälja. Eller som ett boende på tomten för någon som vill ha sin gamla förälder nära men inte i samma hus eller på äldreboende, säger Jonas Haglund.

Modulhustanken bygger på att huset får beviljat bygglov för att stå på en villatomt så det kan anslutas till befintligt VA. Byggkostnaden uppskattas till 400 000 kronor.

– Och om arbetskostnaden, som är gratis eftersom man gör det själv, beräknas till 200 000 uppgår husvärdet till 600 000 för ägaren. Det vore häftigt att bygga ett eget område med bara dessa modulhus, fortsätter han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.