2016-07-12 20:12

2016-07-12 20:12

Karlstads universitet ökar i antagningar och sökande

KARLSTAD: Fler antagna

I går kom besked för tusentals sökande om de kommit in vid universitetsutbildningar runt om i landet. I Karlstad fick 13 122 personer besked om att de blivit antagna.

Intresset för Karlstads universitet fortsätter att växa. Förra året antogs 12 842 personer till olika program och kurser. I år är antalet antagna upp i 13 122, något som rektor Åsa Bergenheim är glad över.

– Det har ökat väldigt mycket de två senaste åren, i och med mer pengar från regeringen, som gör att vi kan ta in fler studerande, säger Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet.

Att intresset ökar kring universitet beror inte bara på stöd från regeringen.

– Vi satsar mycket på utbildningarna vi redan har och förra året såg vi en positiv effekt av nya psykologprogrammet som intresset även i år är väldigt högt för, säger hon.

Senast 29 juli ska de som blivit antagna svara för att behålla sin plats. Totalt står 12 327 personer som reserv och det andra antagningsbeskedet kommer den tredje augusti. Flest reserver har psykologprogrammet, socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet med 1569, 1410 samt 881 personer. Ett kvitto på att universitetet är på rätt väg.

Inte bara sökande från Värmland

– Man kan säga att antal sökande till universitet runt om i landet inte ökar i samma utsträckning som Karlstads universitet. Vi har ett bra rykte och vi ser att de flesta studerande inte kommer från Värmland, säger Åsa Bergenheim.

Finns det boende till alla?

– Det måste satsas mycket för att mätta behovet som finns. Trycket ökar, men hittills har det löst sig på ett bra sätt. I större städer som Lund, Stockholm och Uppsala är det betydligt svårare att få ett boende.

Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1200 anställda.

Intresset för Karlstads universitet fortsätter att växa. Förra året antogs 12 842 personer till olika program och kurser. I år är antalet antagna upp i 13 122, något som rektor Åsa Bergenheim är glad över.

– Det har ökat väldigt mycket de två senaste åren, i och med mer pengar från regeringen, som gör att vi kan ta in fler studerande, säger Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet.

Att intresset ökar kring universitet beror inte bara på stöd från regeringen.

– Vi satsar mycket på utbildningarna vi redan har och förra året såg vi en positiv effekt av nya psykologprogrammet som intresset även i år är väldigt högt för, säger hon.

Senast 29 juli ska de som blivit antagna svara för att behålla sin plats. Totalt står 12 327 personer som reserv och det andra antagningsbeskedet kommer den tredje augusti. Flest reserver har psykologprogrammet, socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet med 1569, 1410 samt 881 personer. Ett kvitto på att universitetet är på rätt väg.

Inte bara sökande från Värmland

– Man kan säga att antal sökande till universitet runt om i landet inte ökar i samma utsträckning som Karlstads universitet. Vi har ett bra rykte och vi ser att de flesta studerande inte kommer från Värmland, säger Åsa Bergenheim.

Finns det boende till alla?

– Det måste satsas mycket för att mätta behovet som finns. Trycket ökar, men hittills har det löst sig på ett bra sätt. I större städer som Lund, Stockholm och Uppsala är det betydligt svårare att få ett boende.

Universitetet har cirka 16 000 studerande och cirka 1200 anställda.

  • Robert Nilsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.