2016-07-12 22:42

2016-07-12 22:42

Chatta med Gud

KARLSTAD: Grava är först i Sverige med online konfirmation

Allt färre ungdomar väljer att konfirmera sig, nu testar Grava församling ett nytt upplägg i hopp om att locka fler ungdomar till konfirmationsgrupperna.

– Kyrkan måste hänga med, vi lever i ett modernt samhälle och är moderna människor, så varför ska då kyrkan vara kvar i 1800-talet, ifrågasätter Andrea.

Konfirmationen är till stor del fortfarande väldigt traditionell, även om konfirmationsledarna försöker hitta nya vägar att gå under träffarna. Olika estetiska aktiviteter så som teater, sång och dans vävs in i diskussionerna som förs. Till hösten kommer Grava församling kunna erbjuda ungdomar att konfirmera sig via internet. Som ett alternativ till de traditionella konfirmationsgrupper som finns i dag. Grava är den första församlingen i Sverige att erbjuda just detta alternativ.

– Alla människor är ju olika och samma upplägg passar helt enkelt inte alla, säger Andrea Schleeh, kyrkoherde vid Grava församling. Genom att erbjuda konfirmation via internet hoppas vi på att nå de ungdomar som av olika anledningar känner att de vanliga grupperna inte passar dem, forstätter hon.

Det var församlingspedagogen Agneta Boman som kom med idén om att erbjuda flera sätt att konfirmera sig på. Idén fick slå rot och i oktober räknar församlingen med att starta sin första grupp online-konfirmander. Hur konceptet med online konfirmation kommer fungera är inte helt sammanställt än, dock kommer inte konfirmanden helt ifrån fysiska träffar med gruppen och konfirmationsteamet. Grava församling har mellan två och tre ”konfagrupper” per år. Men långt ifrån alla har möjlighet att komma till de veckovisa träffarna och det är för främst dessa ungdomar församlingen vill kunna erbjuda ett alternativ.

– Vi har inte hunnit lista ut alla detaljer än, men vi jobbar på det, säger Andrea.

I dagsläget har idéskaparna enats om att det hela kommer bygga på en chattrumsfunktion, där deltagarna kan diskutera olika frågor och uppgifter som de får av konfirmationsledarna. En tanke är att ungdomar som börjar i konfirmationsgruppen som främst jobbar online kan byta grupp under konfirmationens gång. Om de känner sig bekväma och har möjlighet att delta i de grupper som ses veckovis. En flexiblare konfirmation, som till viss del bygger på när ungdomarna kan snarare än att ha fasta möten varje vecka.

Information om den nya formen av konfirmation kommer att skickas ut till hösten.

– Kyrkan måste hänga med, vi lever i ett modernt samhälle och är moderna människor, så varför ska då kyrkan vara kvar i 1800-talet, ifrågasätter Andrea.

Konfirmationen är till stor del fortfarande väldigt traditionell, även om konfirmationsledarna försöker hitta nya vägar att gå under träffarna. Olika estetiska aktiviteter så som teater, sång och dans vävs in i diskussionerna som förs. Till hösten kommer Grava församling kunna erbjuda ungdomar att konfirmera sig via internet. Som ett alternativ till de traditionella konfirmationsgrupper som finns i dag. Grava är den första församlingen i Sverige att erbjuda just detta alternativ.

– Alla människor är ju olika och samma upplägg passar helt enkelt inte alla, säger Andrea Schleeh, kyrkoherde vid Grava församling. Genom att erbjuda konfirmation via internet hoppas vi på att nå de ungdomar som av olika anledningar känner att de vanliga grupperna inte passar dem, forstätter hon.

Det var församlingspedagogen Agneta Boman som kom med idén om att erbjuda flera sätt att konfirmera sig på. Idén fick slå rot och i oktober räknar församlingen med att starta sin första grupp online-konfirmander. Hur konceptet med online konfirmation kommer fungera är inte helt sammanställt än, dock kommer inte konfirmanden helt ifrån fysiska träffar med gruppen och konfirmationsteamet. Grava församling har mellan två och tre ”konfagrupper” per år. Men långt ifrån alla har möjlighet att komma till de veckovisa träffarna och det är för främst dessa ungdomar församlingen vill kunna erbjuda ett alternativ.

– Vi har inte hunnit lista ut alla detaljer än, men vi jobbar på det, säger Andrea.

I dagsläget har idéskaparna enats om att det hela kommer bygga på en chattrumsfunktion, där deltagarna kan diskutera olika frågor och uppgifter som de får av konfirmationsledarna. En tanke är att ungdomar som börjar i konfirmationsgruppen som främst jobbar online kan byta grupp under konfirmationens gång. Om de känner sig bekväma och har möjlighet att delta i de grupper som ses veckovis. En flexiblare konfirmation, som till viss del bygger på när ungdomarna kan snarare än att ha fasta möten varje vecka.

Information om den nya formen av konfirmation kommer att skickas ut till hösten.

  • Johanna Lindholm

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.