2016-07-09 22:28

2016-07-09 22:28

Funkis skänker aktivitet och gemenskap

KARLSTAD: Projektet som ska aktivera funktionsnedsatta

Funkisliv är initiativet som ska hjälpa funktionsnedsatta att skapa en meningsfull och aktiv fritid. På lördagen hade projektet premiär på Soltorget där färskt tryckta magasin delades ut.

Många personer med funktionsnedsättningar upplever ett utanförskap i samhället, och inte minst inom föreningslivet. Något som Magnus Skoglund, grundare av projektet Funkisliv, vill ändra på.

– Många funktionsnedsatt vittnar om att man lätt kan bli passiv när man har en funktionsnedsättning för att de inte vet om vilket aktivitetsutbudet som finns för dem, säger Magnus Skoglund som själv har jobbat som ungdomsledare inom handikappsidrott.

Bjuda in

Funkisliv jobbar för och med personer med någon typ av funktionsnedsättning. Syftet med projektet är att hjälpa dem att skapa aktivitet och gemenskap, men också uppmana föreningar att bjuda in funktionsnedsatta till aktivitet.

– Jag tror att många föreningar tror att det är en svårt att bjuda in funktionsnedsatta. Men så behöver det inte vara, för många kan det räcka att det händer något, att de får vara en del av en gemenskap, säger Magnus.

Prova på

Funklisliv består av tre olika delar. Den första är magasinet med fokus på olika funkisfrågor och den andra är webbsidan där medlemmarna kan dela erfarenheter och hitta nya kontakter. Dessutom kommer Funkisliv att erbjuda prova på- dagar med olika idrottsaktiviteter i samarbete med Värmlands föreningsliv. På lördagen delades det nytrycka magasinet ut på Soltorget och samtidigt kunde den som ville testa på rullstolsbasket eller golf på puttmattor.

– Vi kommer att ha prova på- tillfälle i augusti och det är redan ett gäng medlemmar som har anmält intresse, säger Filip Andersson, tränare Hammarö Golfklubb.

Många personer med funktionsnedsättningar upplever ett utanförskap i samhället, och inte minst inom föreningslivet. Något som Magnus Skoglund, grundare av projektet Funkisliv, vill ändra på.

– Många funktionsnedsatt vittnar om att man lätt kan bli passiv när man har en funktionsnedsättning för att de inte vet om vilket aktivitetsutbudet som finns för dem, säger Magnus Skoglund som själv har jobbat som ungdomsledare inom handikappsidrott.

Bjuda in

Funkisliv jobbar för och med personer med någon typ av funktionsnedsättning. Syftet med projektet är att hjälpa dem att skapa aktivitet och gemenskap, men också uppmana föreningar att bjuda in funktionsnedsatta till aktivitet.

– Jag tror att många föreningar tror att det är en svårt att bjuda in funktionsnedsatta. Men så behöver det inte vara, för många kan det räcka att det händer något, att de får vara en del av en gemenskap, säger Magnus.

Prova på

Funklisliv består av tre olika delar. Den första är magasinet med fokus på olika funkisfrågor och den andra är webbsidan där medlemmarna kan dela erfarenheter och hitta nya kontakter. Dessutom kommer Funkisliv att erbjuda prova på- dagar med olika idrottsaktiviteter i samarbete med Värmlands föreningsliv. På lördagen delades det nytrycka magasinet ut på Soltorget och samtidigt kunde den som ville testa på rullstolsbasket eller golf på puttmattor.

– Vi kommer att ha prova på- tillfälle i augusti och det är redan ett gäng medlemmar som har anmält intresse, säger Filip Andersson, tränare Hammarö Golfklubb.