2016-07-04 13:55

2016-07-04 18:43

"Det är för jävligt och man blir förbannad"

KARLSTAD: Starka reaktioner efter ofredandena

Flera av Karlstads kommunalråd är upprörda efter anmälningarna om sexuella ofredanden mot unga tjejer under Putte i Parken:
– Den spontana reaktionen är att det är för jävligt. Man blir förbannad, säger Linda Larsson (S).
– Det är helt oacceptabelt. Man blir arg och upprörd, kommenterar Per-Inge Lidén (MP).

Kommunalråden Linda Larsson (S) och Per-Inge Lidén (MP) är helt överens om att det som skett under är starkt upprörande.

– Det är bedrövligt, skriver Per-Inge Lidén på sin blogg på nwt.se.

– Dessutom är några av de misstänkta boende på HVB-hem som rest till Karlstad för att gå på Putte. Det är helt oacceptabelt. En sak har alla förövare gemensamt. Dom är pojkar. Ska vi porta dom på festivaler? Eller hänga på dom armband från polisen? Ja ibland kan man fundera. Dom som är skyldiga ska dömas och få oerhört klart för sig vad som är rätt och fel, fortsätter han.

”Alla har ett ansvar”

Linda Larsson är inne på samma linje:

– Det är viktigt att alla, oavsett vilken etnisk tillhörighet de har, får med sig sunda värderingar. Där har vi alla ett ansvar, hela samhället. Det gäller civilkurage om man ser något hända, föräldraskapets betydelse, personalen och allt runt omkring i det fall någon bor på kommunens HBV-hem, SFI-lärare, skolan och så vidare.

Kan kommunen, och ni politiker, göra mer än i dag?

– Så länge polisen får in anmälningar om sexuella ofredanden så har samhället mer att göra och det innefattar självklart även kommunen, säger Linda Larsson.

– Vi har redan i dag många kontaktytor där de som är nya i Sverige får träffa svenskfödda, forum där vi pratar om värderingar, vad som är rätt och fel. Vi jobbar mycket med de här frågorna på bred front. Men det går alltid att göra mer.

Per-Inge Lidén håller med:

– Vi ska fortsätta jobba ihop med polisen och ha våra pedagoger närvarande på festivaler. Vi ska snäppa upp vårt värdegrundsarbete i skolor och på institutioner. Vi ska som föräldrar och kommuner visa ungdomar på en god moral och vad som är rätt och fel. Och vi ska vara tydliga, skriver Lidén i sitt blogginlägg.

Ska inte stoppa unga tjejer

För de är båda överens om att sexuella övergrepp inte ska stoppa unga tjejer från att gå på festivaler.

– Vi vill att unga tjejer ska kunna röra sig ute i vårt samhälle – på dagar såväl som på nätter – utan att behöva vara rädda för att bli kränkta, skriver Lidén.

– Man ska kunna gå på festival och känna sig trygg och säker. Något annat är oacceptabelt, säger Linda Larsson.

Kommunalråden Linda Larsson (S) och Per-Inge Lidén (MP) är helt överens om att det som skett under är starkt upprörande.

– Det är bedrövligt, skriver Per-Inge Lidén på sin blogg på nwt.se.

– Dessutom är några av de misstänkta boende på HVB-hem som rest till Karlstad för att gå på Putte. Det är helt oacceptabelt. En sak har alla förövare gemensamt. Dom är pojkar. Ska vi porta dom på festivaler? Eller hänga på dom armband från polisen? Ja ibland kan man fundera. Dom som är skyldiga ska dömas och få oerhört klart för sig vad som är rätt och fel, fortsätter han.

”Alla har ett ansvar”

Linda Larsson är inne på samma linje:

– Det är viktigt att alla, oavsett vilken etnisk tillhörighet de har, får med sig sunda värderingar. Där har vi alla ett ansvar, hela samhället. Det gäller civilkurage om man ser något hända, föräldraskapets betydelse, personalen och allt runt omkring i det fall någon bor på kommunens HBV-hem, SFI-lärare, skolan och så vidare.

Kan kommunen, och ni politiker, göra mer än i dag?

– Så länge polisen får in anmälningar om sexuella ofredanden så har samhället mer att göra och det innefattar självklart även kommunen, säger Linda Larsson.

– Vi har redan i dag många kontaktytor där de som är nya i Sverige får träffa svenskfödda, forum där vi pratar om värderingar, vad som är rätt och fel. Vi jobbar mycket med de här frågorna på bred front. Men det går alltid att göra mer.

Per-Inge Lidén håller med:

– Vi ska fortsätta jobba ihop med polisen och ha våra pedagoger närvarande på festivaler. Vi ska snäppa upp vårt värdegrundsarbete i skolor och på institutioner. Vi ska som föräldrar och kommuner visa ungdomar på en god moral och vad som är rätt och fel. Och vi ska vara tydliga, skriver Lidén i sitt blogginlägg.

Ska inte stoppa unga tjejer

För de är båda överens om att sexuella övergrepp inte ska stoppa unga tjejer från att gå på festivaler.

– Vi vill att unga tjejer ska kunna röra sig ute i vårt samhälle – på dagar såväl som på nätter – utan att behöva vara rädda för att bli kränkta, skriver Lidén.

– Man ska kunna gå på festival och känna sig trygg och säker. Något annat är oacceptabelt, säger Linda Larsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.