2016-07-03 19:25

2016-07-04 11:03

Träskets tid är nu

KARLSTAD: Vattenprojekt lyfter träskets fördelar

På kvarter Almens innergård har en stor skara människor samlats för att ta del av en ny högtid, träskafton.

Water Research Area 2016 är ett konstprojekt mellan tre konstgrupper, med vatten i fokus, och iscensätts i Karlstad under sommaren. Utställningens invignings med en vernissage där deltagare från samtliga grupper tillsammans med ivriga besökare fick ta del av högtiden Träskafton.

En ny högtid

Det är Hägerstens Botaniska Trädgård, en musikalisk performance grupp, som tillsammans med Art Lab Gnesta har skapat högtiden träskafton, och just dessa två är även del av Water Research Area projektet tillsammans med kollektivet Maretopia.

– Vi firar träskafton för att träsket är en plats där liv och död uppstår samtidigt, läser Ingela Ihrman upp vid högtidens start. Det är en del av den inledande text som startar firandet.

Indiskt samarbete

Art Lab Gnesta har drivit ett samarbete tillsammans med det indiska forskarnätet Earth CoLab och 120 nyanlända ungdomar, där de har undersökt våtmarker och vattendrag runt om i Karlstad. Tillsammans med lärare och elever från Tingvallagymnasiet spenderades en vecka ute i karlstads våtmarker, främst i Sandbäckstjärn. Ungdomarna har fått ta del av olika workshops, experiment och forskningsstudier kring träsket och dess betydelse.

En del i projektet är den dokumentärfilm som kommer produceras under sommaren och som grundar sig i det arbete som gjorts under projektveckan. Under sommaren kommer besökare vid Sundsta

Water Research Area 2016 är ett konstprojekt mellan tre konstgrupper, med vatten i fokus, och iscensätts i Karlstad under sommaren. Utställningens invignings med en vernissage där deltagare från samtliga grupper tillsammans med ivriga besökare fick ta del av högtiden Träskafton.

En ny högtid

Det är Hägerstens Botaniska Trädgård, en musikalisk performance grupp, som tillsammans med Art Lab Gnesta har skapat högtiden träskafton, och just dessa två är även del av Water Research Area projektet tillsammans med kollektivet Maretopia.

– Vi firar träskafton för att träsket är en plats där liv och död uppstår samtidigt, läser Ingela Ihrman upp vid högtidens start. Det är en del av den inledande text som startar firandet.

Indiskt samarbete

Art Lab Gnesta har drivit ett samarbete tillsammans med det indiska forskarnätet Earth CoLab och 120 nyanlända ungdomar, där de har undersökt våtmarker och vattendrag runt om i Karlstad. Tillsammans med lärare och elever från Tingvallagymnasiet spenderades en vecka ute i karlstads våtmarker, främst i Sandbäckstjärn. Ungdomarna har fått ta del av olika workshops, experiment och forskningsstudier kring träsket och dess betydelse.

En del i projektet är den dokumentärfilm som kommer produceras under sommaren och som grundar sig i det arbete som gjorts under projektveckan. Under sommaren kommer besökare vid Sundsta

  • Johanna Lindholm