2016-07-01 23:12

2016-09-23 15:11

Varför ska du till Almedalsveckan?

HALLÅ DÄR

.... Ylva Winther, rektor på Nyeds skola i Karlstad, som på onsdag gör sin debut på Almedalsveckan genom att delta i ett dialogseminarium om hur forskning används och kan komma till mer nytta inom skolvärlden.

– Jag kommer att lämna kommentarer på inspel av forskare och politiker ur ett skolledningsperspektiv. Det hela handlar om hur skola och forskning färgar varandra och hur vi kan bygga broar mellan praktik, forskning och politik. Hur bör vi inom skolan förhålla oss till forskning och hur kan den bidra? Hur kan forskning och skola bidra tillsammans för att förstå lärande och utveckling?

Hur känns det?

– Det känns bra, ska bli jättespännande. Så fort jag hade fått erbjudandet började jag planera för hur jag kan delta och bidra med mina tankar och min erfarenhet.

Men är du inte nervös?

– Jag tror inte riktigt att jag har förstått hur stort det är än, det är nog därför jag inte har hunnit bli nervös.

Vart kommer ditt intresse för skola och forskning från?

– Det har funnits hos mig alla år som lärare och skolledare. Jag har alltid intresserat mig för hur skola och forskning påverkas av varandra och ser det som en del av mitt uppdrag att bidra till beprövad erfarenhet i den mån jag kan. Jag har tidigare forskat kring lärande ur ett sociokulturellt perspektiv inom landstinget och universitetet i Örebro och Linköping.

Vad har du för förväntningar på veckan?

– Det är ett jättebra tillfälle att vara med och påverka. Jag kommer att vara väldigt öppen för det jag hör under veckan, för att kunna bilda ny förståelse för lärande hos mig själv och ta det vidare till verksamheter runt mig.

– Jag kommer att lämna kommentarer på inspel av forskare och politiker ur ett skolledningsperspektiv. Det hela handlar om hur skola och forskning färgar varandra och hur vi kan bygga broar mellan praktik, forskning och politik. Hur bör vi inom skolan förhålla oss till forskning och hur kan den bidra? Hur kan forskning och skola bidra tillsammans för att förstå lärande och utveckling?

Hur känns det?

– Det känns bra, ska bli jättespännande. Så fort jag hade fått erbjudandet började jag planera för hur jag kan delta och bidra med mina tankar och min erfarenhet.

Men är du inte nervös?

– Jag tror inte riktigt att jag har förstått hur stort det är än, det är nog därför jag inte har hunnit bli nervös.

Vart kommer ditt intresse för skola och forskning från?

– Det har funnits hos mig alla år som lärare och skolledare. Jag har alltid intresserat mig för hur skola och forskning påverkas av varandra och ser det som en del av mitt uppdrag att bidra till beprövad erfarenhet i den mån jag kan. Jag har tidigare forskat kring lärande ur ett sociokulturellt perspektiv inom landstinget och universitetet i Örebro och Linköping.

Vad har du för förväntningar på veckan?

– Det är ett jättebra tillfälle att vara med och påverka. Jag kommer att vara väldigt öppen för det jag hör under veckan, för att kunna bilda ny förståelse för lärande hos mig själv och ta det vidare till verksamheter runt mig.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.