2016-06-21 20:14

2016-06-21 20:14

Språkcafé med framsteg och många besökare

KARLSTAD: Västerstrands kyrka hjälper nyanlända med språket

Nära 100 personer besöker varje vecka Västerstrand kyrkas språkcafé för att lära sig svenska, umgås och fika. Och nu, ett halvår senare, är utvecklingarna märkbar.
– Många har utvecklats fantastisk bra, säger Marie Thörnquist, diakon i Västerstrands kyrka.

Sedan januari har Västerstrands kyrka på Våxnäs bjudit in nyanlända till ett språkcafé. Caféet har lockat en stor skara besökare från start och erbjuder förutom språkundervisning och fika integration med andra flyktingar, men också med svenskar.

– Det är ett viktigt sätt för dem att knyta kontakter som de sedan kan ha nytta av även utanför kyrkan, säger Marie Thörnquist, diakon, Västerstrands kyrka.

Volontärarbete

Språkcaféet bedrivs av ett 30- tal volontärer i alla åldrar. Allt från pensionerade lärare till studerande ungdomar. Nu väntas ett kortare sommaruppehåll, men man hoppas att intresset för språkcafeét ska finnas kvar när verksamheten drar i gång igen i augusti, både bland flyktingar och volontärer.

– Vi efterlyser hela tiden volontärer eftersom det är en förutsättning för att språkcaféet ska kunna fortsätta att fungera och för att kunna utveckla verksamheten ännu mer. Inte minst den verksamheten som bedrivs för barnen medan deras föräldrar är här, säger Marie.

– Kyrkan ska ju finnas där behoven finns och kan vi bidra med hjälp så vill vi ju såklart det, fyller Marie Lundström, kommunikatör Västerstrands kyrka, i.

Framtidstro

Abdulmajid Matin, 23, har besökt språkcaféet sedan dess start och precis som volontärerna märker han av stor språkutveckling och vågar nu blicka framåt.

– I Afghanistan studerade jag juridik, jag drömmer om att fortsätta göra det på svenska, säger han.

Sedan januari har Västerstrands kyrka på Våxnäs bjudit in nyanlända till ett språkcafé. Caféet har lockat en stor skara besökare från start och erbjuder förutom språkundervisning och fika integration med andra flyktingar, men också med svenskar.

– Det är ett viktigt sätt för dem att knyta kontakter som de sedan kan ha nytta av även utanför kyrkan, säger Marie Thörnquist, diakon, Västerstrands kyrka.

Volontärarbete

Språkcaféet bedrivs av ett 30- tal volontärer i alla åldrar. Allt från pensionerade lärare till studerande ungdomar. Nu väntas ett kortare sommaruppehåll, men man hoppas att intresset för språkcafeét ska finnas kvar när verksamheten drar i gång igen i augusti, både bland flyktingar och volontärer.

– Vi efterlyser hela tiden volontärer eftersom det är en förutsättning för att språkcaféet ska kunna fortsätta att fungera och för att kunna utveckla verksamheten ännu mer. Inte minst den verksamheten som bedrivs för barnen medan deras föräldrar är här, säger Marie.

– Kyrkan ska ju finnas där behoven finns och kan vi bidra med hjälp så vill vi ju såklart det, fyller Marie Lundström, kommunikatör Västerstrands kyrka, i.

Framtidstro

Abdulmajid Matin, 23, har besökt språkcaféet sedan dess start och precis som volontärerna märker han av stor språkutveckling och vågar nu blicka framåt.

– I Afghanistan studerade jag juridik, jag drömmer om att fortsätta göra det på svenska, säger han.