2016-06-21 19:46

2016-06-21 19:46

Nytt avtal för IVPA-larm

KARLSTAD

I Värmland har samtliga 12 brandstationer i Räddningstjänsten Karlstadsregionen avtal med landstinget i Värmland att åka ut på IVPA-larm, i väntan på ambulans.

Så har bestämmelserna sett ut sedan 2011 och kriterierna är tre: vid hjärtstopp eller misstanke om detta, ofri luftväg eller större yttre blödning. Sedan 2004 har stationerna i Molkom Deje och Högboda dessutom åkt på alla övriga prio ett larm som kommer till ambulansen. Avtalet om IVPA mellan landstinget och räddningstjänsterna tog slut 31 maj i år, men de båda parterna är överens om att ett nytt avtal ska tecknas. Dock ska det innebära att samtliga stationer enbart ska åka på IVPA- larm vid de tre nämnda kriterierna, då landstinget anser att utlarmningskriterierna bör vara desamma över hela länet.

– Vår nya ambulansorganisation med helikopter, läkarbil, bedömningsbil och ny transportorganisation gör att tillgängligheten för ambulanser i länet har ökat, säger Wolmer Edqvist, verksamhetschef på ambulanssjukvården i ett pressmeddelande.

Så har bestämmelserna sett ut sedan 2011 och kriterierna är tre: vid hjärtstopp eller misstanke om detta, ofri luftväg eller större yttre blödning. Sedan 2004 har stationerna i Molkom Deje och Högboda dessutom åkt på alla övriga prio ett larm som kommer till ambulansen. Avtalet om IVPA mellan landstinget och räddningstjänsterna tog slut 31 maj i år, men de båda parterna är överens om att ett nytt avtal ska tecknas. Dock ska det innebära att samtliga stationer enbart ska åka på IVPA- larm vid de tre nämnda kriterierna, då landstinget anser att utlarmningskriterierna bör vara desamma över hela länet.

– Vår nya ambulansorganisation med helikopter, läkarbil, bedömningsbil och ny transportorganisation gör att tillgängligheten för ambulanser i länet har ökat, säger Wolmer Edqvist, verksamhetschef på ambulanssjukvården i ett pressmeddelande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.