2016-06-21 20:11

2016-06-21 20:15

Integration på webben

KARLSTAD: Kommunen välkomnar ny vänskap

Viktor Kullgren och Mazen Dayoub har via Karlstads kommuns webbsajt varmtvälkommen.se bildat en stark vänskap. Nu har sidan utvecklats för att hjälpa ännu fler nysvenskar att hitta Karlstadsvänner.

Det var i december 2015 som Karlstads kommun påbörjade en digital satsning för att hjälpa nyanlända att skapa kontaktytor och mötesplatser med svenskar, för att påskynda integrationen. Resultatet blev sajten varmvälkommen.se som i dag har bidragit till drygt 100 möten mellan personer och en rad nya vänskapsband.

– Man lär sig så mycket mer av att umgås med svenskar, säger Mazen Dayoub som kom till Karlstad från Syrien för två år sedan.

Mejlkontakt

I dagsläget har sajten 100 profiler, 100 personer som vill möta nya vänner och kulturer. På sajten hittade Mazen Dayoub Viktor Kullgrens profil och skickade iväg ett mejl. Ett mejl som blev början på en stark vänskap. De träffades först över en fika och därefter var kontinuerlig kontakt självklar.

– Jag har verkligen fått en ny kompis. I början kände jag ett behov av att hjälpa till, men visste inte hur. Men då fick jag ett brev från kommunen angående varmtvälkommern.se och då kändes det självklart, säger Viktor Kullgren.

Gemensamma intressen

Mazen och Victor lagar mat, spelar, gitarr och umgås. Mazen konstaterar att vänskapen med Viktor har hjälpt honom i sin språkutveckling.

– Jag var också nyfiken på kulturen och Sverige över lag och har fått mycket svar av Viktor.

Nytt för i sommar är att användare på webbsajten kan bjuda in till olika aktiviteter, allt från att spela brännboll, fiska eller fira midsommar tillsammans. Allt som krävs är en angiven tid och plats.

– Vi har också lanserat kampanjfilmer med bland annat Victor och Mazen för att sprida budskapet och visa att det är ett effektivt sätt att bilda nätverk. Vi är alla människor och i grunden ganska lika, säger Katarina Lindström, kommunikationsdirektör Karlstads kommun.

Det var i december 2015 som Karlstads kommun påbörjade en digital satsning för att hjälpa nyanlända att skapa kontaktytor och mötesplatser med svenskar, för att påskynda integrationen. Resultatet blev sajten varmvälkommen.se som i dag har bidragit till drygt 100 möten mellan personer och en rad nya vänskapsband.

– Man lär sig så mycket mer av att umgås med svenskar, säger Mazen Dayoub som kom till Karlstad från Syrien för två år sedan.

Mejlkontakt

I dagsläget har sajten 100 profiler, 100 personer som vill möta nya vänner och kulturer. På sajten hittade Mazen Dayoub Viktor Kullgrens profil och skickade iväg ett mejl. Ett mejl som blev början på en stark vänskap. De träffades först över en fika och därefter var kontinuerlig kontakt självklar.

– Jag har verkligen fått en ny kompis. I början kände jag ett behov av att hjälpa till, men visste inte hur. Men då fick jag ett brev från kommunen angående varmtvälkommern.se och då kändes det självklart, säger Viktor Kullgren.

Gemensamma intressen

Mazen och Victor lagar mat, spelar, gitarr och umgås. Mazen konstaterar att vänskapen med Viktor har hjälpt honom i sin språkutveckling.

– Jag var också nyfiken på kulturen och Sverige över lag och har fått mycket svar av Viktor.

Nytt för i sommar är att användare på webbsajten kan bjuda in till olika aktiviteter, allt från att spela brännboll, fiska eller fira midsommar tillsammans. Allt som krävs är en angiven tid och plats.

– Vi har också lanserat kampanjfilmer med bland annat Victor och Mazen för att sprida budskapet och visa att det är ett effektivt sätt att bilda nätverk. Vi är alla människor och i grunden ganska lika, säger Katarina Lindström, kommunikationsdirektör Karlstads kommun.