2016-06-01 16:39

2016-06-01 16:39

Nordström skrev bok om svenskar i Amerika

HALLÅ DÄR...

... Lars Nordström från Kindsjön som skrivit boken om svenska män som jobbade i skogen i Amerika. En utställning om boken öppnades på onsdagen i Migrationscentret i Residenset i Karlstad.

Vilka var skogshuggarna i fjärran västern?

– Det var huvudsakligen skandinaverna. Svenskarna var den största gruppen och bland dem var värmlänningarna flest.

Hur kommer det sig att du skrivit deras historia?

– Jag bodde i Oregon i 30 år jobbade och jobbade för en ideell organisation Swedish roots i Oregon med att dokumentera svenskarnas historia. Under arbetet blev vi medvetna om att det var många svenskar som jobbat i skogen. När jag väl börjar nysta i det hittade jag personer vars pappor jobbat i skogen som skänkte föremål och fotografier.

Varför dominerade svenskarna?

– Svenska var kända för att vara arbetsamma, starka och pålitliga.

Vad var det för skog man avverkade?

– Boken behandlar guldåldern 1880-1930. Det var då man avverkade ursprungsskogen som var 300 år gammal. Indianerna hade knappt rört den. De stora städerna på västkusten skulle byggas, plus att det också var järnvägens guldålder. Det behövdes ofantligt många syllar.

Visste svenskarna att det fanns jobb i skogen när de immigrerade?

– Ja. Det amerikanska skogsbruket började runt de stora sjöarna. Det sammanföll med att skandinaverna kom på sent 1800-tal. När skogsbruket flyttade västerut mot Stilla havskusten följe de med. Flera vittnen säger att det gick bra att hanka sig fram på svenska. Och det var bra betalt.

Hur var livet som skogshuggare?

– Tungt och farligt. De brände mellan 8 000-9 000 kalorier om dagen. Maten var viktig. Var inte den bra drog de till ett annat läger. De fick betalt i guldpengar och största sysselsättningen var kortspel om pengar. Det verkar som det var en del bråk kring det.

Vem är du?

– Utvandrade 1974, för att skriva doktorsavhandling men blev författare, översättare och vinbonde. Flyttade hem till Sverige till Kindsjön i Nordvärmland i höstas.

Utställningen på Migrationscentret ska pågå året ut. Vad visar ni där?

– Verktyg, yxor, stocksågar med mera som jag tagit hem och skänkt till Sverige-Amerika centret. Sedan ska den ut som vandringsutställning och förhoppningsvis hittar den sen ett permanent hem någonstans i Värmland.

Vilka var skogshuggarna i fjärran västern?

– Det var huvudsakligen skandinaverna. Svenskarna var den största gruppen och bland dem var värmlänningarna flest.

Hur kommer det sig att du skrivit deras historia?

– Jag bodde i Oregon i 30 år jobbade och jobbade för en ideell organisation Swedish roots i Oregon med att dokumentera svenskarnas historia. Under arbetet blev vi medvetna om att det var många svenskar som jobbat i skogen. När jag väl börjar nysta i det hittade jag personer vars pappor jobbat i skogen som skänkte föremål och fotografier.

Varför dominerade svenskarna?

– Svenska var kända för att vara arbetsamma, starka och pålitliga.

Vad var det för skog man avverkade?

– Boken behandlar guldåldern 1880-1930. Det var då man avverkade ursprungsskogen som var 300 år gammal. Indianerna hade knappt rört den. De stora städerna på västkusten skulle byggas, plus att det också var järnvägens guldålder. Det behövdes ofantligt många syllar.

Visste svenskarna att det fanns jobb i skogen när de immigrerade?

– Ja. Det amerikanska skogsbruket började runt de stora sjöarna. Det sammanföll med att skandinaverna kom på sent 1800-tal. När skogsbruket flyttade västerut mot Stilla havskusten följe de med. Flera vittnen säger att det gick bra att hanka sig fram på svenska. Och det var bra betalt.

Hur var livet som skogshuggare?

– Tungt och farligt. De brände mellan 8 000-9 000 kalorier om dagen. Maten var viktig. Var inte den bra drog de till ett annat läger. De fick betalt i guldpengar och största sysselsättningen var kortspel om pengar. Det verkar som det var en del bråk kring det.

Vem är du?

– Utvandrade 1974, för att skriva doktorsavhandling men blev författare, översättare och vinbonde. Flyttade hem till Sverige till Kindsjön i Nordvärmland i höstas.

Utställningen på Migrationscentret ska pågå året ut. Vad visar ni där?

– Verktyg, yxor, stocksågar med mera som jag tagit hem och skänkt till Sverige-Amerika centret. Sedan ska den ut som vandringsutställning och förhoppningsvis hittar den sen ett permanent hem någonstans i Värmland.