2016-05-31 17:21

2016-05-31 17:21

Stora problem för Inova

VÄRMLAND: Samtliga sju anställda varslade

Stiftelsen Inova, Karlstad, motorn i arbetet med att få innovationer från privatpersoner, akademi och näringsliv att bli verklighet och skapa jobb har fått problem. Som läget ser ut i dag får Inte Inova någon finansiering för 2017.

– En konsekvens av detta är att vi tvingas varsla samtliga sju anställda med verksamhetsledaren Britt Lööv i spetsen, säger Peter Rovér, styrelseordförande i Inova.

Huvudskälet är att medlen från EU:s regionala fond kommer att minska . Både Karlstads kommun och Region Värmland, som är de andra finansiärerna, vill mot bakgrund av minskande EU-medel göra en total översyn av verksamheten eller med andra ord se över hela innovationssystemet i Värmland.

–  Även om det i dag känns olustigt kanske vi framöver får se ett starkare och mera hållbart innovationssystem med mer tydliga mål, säger Bo Josef Eriksson, chef för avdelningen för regional tillväxt i Region Värmland.

Det som nu hänt visar riskerna med att vara allt för beroende av EU-medel, projektpengar och allt för dålig basfinansiering.

– Så är det. Vi måste ändra på strukturen för finansieringen. Hela systemet måste bli effektivare.

Peter Rovér säger att ingen skugga skall falla på Britt Lööv och hennes medarbetare.

– Under nu gällande förutsättningar har de gjort vad som är möjligt. Nu skall vi försöka skapa ett system med en tydligare målbild och få till en bättre styrning. Värmland behöver ett bra och starkt innovationssystem.

Enligt vad NWT erfar kan Karlstad Innovation Park och kanske också Paper Province få intressanta roller i ett nytt innovationssystem.

– En konsekvens av detta är att vi tvingas varsla samtliga sju anställda med verksamhetsledaren Britt Lööv i spetsen, säger Peter Rovér, styrelseordförande i Inova.

Huvudskälet är att medlen från EU:s regionala fond kommer att minska . Både Karlstads kommun och Region Värmland, som är de andra finansiärerna, vill mot bakgrund av minskande EU-medel göra en total översyn av verksamheten eller med andra ord se över hela innovationssystemet i Värmland.

–  Även om det i dag känns olustigt kanske vi framöver får se ett starkare och mera hållbart innovationssystem med mer tydliga mål, säger Bo Josef Eriksson, chef för avdelningen för regional tillväxt i Region Värmland.

Det som nu hänt visar riskerna med att vara allt för beroende av EU-medel, projektpengar och allt för dålig basfinansiering.

– Så är det. Vi måste ändra på strukturen för finansieringen. Hela systemet måste bli effektivare.

Peter Rovér säger att ingen skugga skall falla på Britt Lööv och hennes medarbetare.

– Under nu gällande förutsättningar har de gjort vad som är möjligt. Nu skall vi försöka skapa ett system med en tydligare målbild och få till en bättre styrning. Värmland behöver ett bra och starkt innovationssystem.

Enligt vad NWT erfar kan Karlstad Innovation Park och kanske också Paper Province få intressanta roller i ett nytt innovationssystem.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.