2016-05-24 06:00

2016-05-24 10:08

Ny tung dräkt gör dig äldre för en dag

KARLSTAD: Personal byter plats med vårdtagare

Alla kan läsa sig till hur det känns att bli äldre. Men hur känns det egentligen?
Från och med hösten får vårdpersonal i Karlstad ta på sig en ”äldredräkt” för en dag.

I den 30 kilo tunga resväskan finns allt som behövs för att känna sig äldre för en dag. Där finns knäskydd, armbågsskydd, nackkrage och handledsskydd som gör dig stelare och tyngder för vrister, handleder och en stor tung väst för att öka på belastningen. Lägg därtill skor som bara går att hasa i, hörselkåpor och glasögon som ger en suddig syn och den drygt 25 kilo tunga ”äldredräkten” är komplett.

– Dräkten är framtagen av Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet på uppdrag av politiken i Karlstad. Den är till för att personalen på äldreboenden ska få känna på hur det är att gå i kundens skor. Den ska ge en inlevelse som förhoppningsvis leder till idéer om förbättringar, säger Pia Adenmark, utvecklingsledare inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Nyttig lärdom

Hon har själv provat dräkten och vet hur tung den är.

– Man ser ut som Robocop när man får på sig allt. Det går med det är tungt och känns ostadigt. Att ha den en hel dag och göra alla vanliga sysslor blir väldigt ansträngande, säger hon.

Resväskans innehåll ska ge exempel på nedsättningar man kan ha som äldre. Tanken är att den ska byggas på för att kunna känna på fler nedsättningar. Under hösten ska den användas praktiskt av personal inom äldrevården i Karlstads kommun.

– På Resurscentrum ska man kunna checka in på ett rum, likande det de äldre bor i, bära dräkten och få känna på hur en dag i deras liv kan vara. Alla äldre är individer och har olika behov och tempo, så det är en nyttig och bra lärdom, säger Marléne Lund Kopparklint (M), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

På rummet får man också känna på hur det är att bli matad, påklädd och ensamheten som kommer när man själv inte är så rörlig.

Prova en giraff

Där ska också finnas ett rum där man kan prova på tekniska hjälpmedel som kommer mer och mer.

– Många kan känns sig skeptiska till att ha en ”giraff” i hemmet, en robot som följer med till kylskåpet för att se att vårdtagaren tar sin medicin och så vidare. Då kan man testa den här först, fortsätter hon.

Både vårdpersonal och kommunpolitiker ska också prova på att sitta i rullstol en dag.

– Man får en annan känsla när man verkligen provar. När fungerar det och när gör det inte det på stan och i alla vardagssituationer? Förhoppningen är att vi ska få en kvalitetshöjning för kunderna, säger Marléne Lund Kopparklint.

Kommer det att skjutas till pengar för att genomföra dessa förändringar?

– Jobbar man mer effektivt så behöver det inte bli en ökad kostnad. Sitter man ner och pratar med vårdtagaren på sängkanten och håller dem i handen en stund minskar användandet av sömnmedel, som kostar mycket pengar. Men kostar det mer får det göra det, så länge det blir en förbättring för individen, fortsätter hon.

I den 30 kilo tunga resväskan finns allt som behövs för att känna sig äldre för en dag. Där finns knäskydd, armbågsskydd, nackkrage och handledsskydd som gör dig stelare och tyngder för vrister, handleder och en stor tung väst för att öka på belastningen. Lägg därtill skor som bara går att hasa i, hörselkåpor och glasögon som ger en suddig syn och den drygt 25 kilo tunga ”äldredräkten” är komplett.

– Dräkten är framtagen av Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet på uppdrag av politiken i Karlstad. Den är till för att personalen på äldreboenden ska få känna på hur det är att gå i kundens skor. Den ska ge en inlevelse som förhoppningsvis leder till idéer om förbättringar, säger Pia Adenmark, utvecklingsledare inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Nyttig lärdom

Hon har själv provat dräkten och vet hur tung den är.

– Man ser ut som Robocop när man får på sig allt. Det går med det är tungt och känns ostadigt. Att ha den en hel dag och göra alla vanliga sysslor blir väldigt ansträngande, säger hon.

Resväskans innehåll ska ge exempel på nedsättningar man kan ha som äldre. Tanken är att den ska byggas på för att kunna känna på fler nedsättningar. Under hösten ska den användas praktiskt av personal inom äldrevården i Karlstads kommun.

– På Resurscentrum ska man kunna checka in på ett rum, likande det de äldre bor i, bära dräkten och få känna på hur en dag i deras liv kan vara. Alla äldre är individer och har olika behov och tempo, så det är en nyttig och bra lärdom, säger Marléne Lund Kopparklint (M), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

På rummet får man också känna på hur det är att bli matad, påklädd och ensamheten som kommer när man själv inte är så rörlig.

Prova en giraff

Där ska också finnas ett rum där man kan prova på tekniska hjälpmedel som kommer mer och mer.

– Många kan känns sig skeptiska till att ha en ”giraff” i hemmet, en robot som följer med till kylskåpet för att se att vårdtagaren tar sin medicin och så vidare. Då kan man testa den här först, fortsätter hon.

Både vårdpersonal och kommunpolitiker ska också prova på att sitta i rullstol en dag.

– Man får en annan känsla när man verkligen provar. När fungerar det och när gör det inte det på stan och i alla vardagssituationer? Förhoppningen är att vi ska få en kvalitetshöjning för kunderna, säger Marléne Lund Kopparklint.

Kommer det att skjutas till pengar för att genomföra dessa förändringar?

– Jobbar man mer effektivt så behöver det inte bli en ökad kostnad. Sitter man ner och pratar med vårdtagaren på sängkanten och håller dem i handen en stund minskar användandet av sömnmedel, som kostar mycket pengar. Men kostar det mer får det göra det, så länge det blir en förbättring för individen, fortsätter hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.