2016-05-24 13:00

2016-05-24 13:00

Kommunala satsningar 2017

KARLSTAD: Majoritetens budget presenterad

Ny gymnasieskola vid Sundsta-Älvkullen för 400 miljoner kronor. 90 miljoner mer till barn- och ungdomsförvaltningen för en särskild satsning på de yngsta förskolebarnen.
Karlstads politiska majoritet har presenterat budgeten för 2017.

Satsningen på nya Sundsta-Älvkullen är den största investering som någonsin gjorts på en gymnasieskola i Karlstad och kan vara den största enskilda satsningen med skattefinansierade medel i kommunens historia.

Älvkullegymnasiets lokaler har många år på nacken och behovet av nya har länge diskuterats. I samband med nybyggnationen kommer även delar av Sundstagymnasiet att rustas upp. Bland annat kommer eleverna att få en ny gemensam matsal och ett nytt kök.

Satsar ungt

Den politiska majoriteten (MP+C+M+KD+L) gör fler satsningar på de yngre:

• 18 miljoner kronor riktas särskilt för att minska gruppstorlekarna för de yngsta förskolebarnen.

• Sedan tidigare finns beslut om nya skolor vid Västerstrand och Hultsberg och i årets budget finns beslut om nybyggnationer vid Kvarnberget och Fredricelund samt nya förskolor i Karlstads centrum och på Rud.

• I takt med att det blir fler Karlstadsbor blir det också fler som behöver stöd, bland annat många barn och unga. För att kunna utreda, hjälpa och stödja utsatta människor får arbetsmarknads- och socialförvaltningen ett tillskott på 42 miljoner kronor

S inte imponerat

Andra satsningar i budgeten är:

• 55 miljoner i tillskott till vård- och omsorgsförvaltningen för att möta befolkningsökningen och demografiutvecklingen, som innebär att andelen äldre invånare ökar. Pengar ska gå till personal och till personer som på olika sätt behöver hjälp i sin vardag.

Budgeten som presenterades på en presskonferens under tisdagen är den sjunde i ordningen av den nuvarande politiska majoriteten.

Oppositionen i form av Socialdemokraterna är inte imponerade.

– Det är en mycket smal budget, där jag kan konstatera att de stora resurstillskotten till verksamheterna är tack vare den Socialdemokratiskt ledda regeringens aviserade statsbidragshöjningar, kommenterar Linda Larsson (S), kommunalråd.

– Vidare saknar jag satsningar för att få fler i arbete. Jobben är Socialdemokraternas överordnade prioritering. Inte med ett ord nämns några jobbsatsningar i majoritetens budgetförslag.

Socialdemokraterna återkommer med ett eget budgetförslag på kommunstyrelsens möte den 7 juni.

Satsningen på nya Sundsta-Älvkullen är den största investering som någonsin gjorts på en gymnasieskola i Karlstad och kan vara den största enskilda satsningen med skattefinansierade medel i kommunens historia.

Älvkullegymnasiets lokaler har många år på nacken och behovet av nya har länge diskuterats. I samband med nybyggnationen kommer även delar av Sundstagymnasiet att rustas upp. Bland annat kommer eleverna att få en ny gemensam matsal och ett nytt kök.

Satsar ungt

Den politiska majoriteten (MP+C+M+KD+L) gör fler satsningar på de yngre:

• 18 miljoner kronor riktas särskilt för att minska gruppstorlekarna för de yngsta förskolebarnen.

• Sedan tidigare finns beslut om nya skolor vid Västerstrand och Hultsberg och i årets budget finns beslut om nybyggnationer vid Kvarnberget och Fredricelund samt nya förskolor i Karlstads centrum och på Rud.

• I takt med att det blir fler Karlstadsbor blir det också fler som behöver stöd, bland annat många barn och unga. För att kunna utreda, hjälpa och stödja utsatta människor får arbetsmarknads- och socialförvaltningen ett tillskott på 42 miljoner kronor

S inte imponerat

Andra satsningar i budgeten är:

• 55 miljoner i tillskott till vård- och omsorgsförvaltningen för att möta befolkningsökningen och demografiutvecklingen, som innebär att andelen äldre invånare ökar. Pengar ska gå till personal och till personer som på olika sätt behöver hjälp i sin vardag.

Budgeten som presenterades på en presskonferens under tisdagen är den sjunde i ordningen av den nuvarande politiska majoriteten.

Oppositionen i form av Socialdemokraterna är inte imponerade.

– Det är en mycket smal budget, där jag kan konstatera att de stora resurstillskotten till verksamheterna är tack vare den Socialdemokratiskt ledda regeringens aviserade statsbidragshöjningar, kommenterar Linda Larsson (S), kommunalråd.

– Vidare saknar jag satsningar för att få fler i arbete. Jobben är Socialdemokraternas överordnade prioritering. Inte med ett ord nämns några jobbsatsningar i majoritetens budgetförslag.

Socialdemokraterna återkommer med ett eget budgetförslag på kommunstyrelsens möte den 7 juni.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.