2016-05-21 06:00

2016-05-21 06:00

Broreparation får stor påverkan på trafiken

KARLSTAD: Ett körfält stängs när Tingvallabron ska rustas upp

Inom kort inleds renoveringen av Tingvallabron i Karlstad. Den gamla bron har skador på brokonstruktionen som ska åtgärdas.
– Det betyder att ett körfält stängs och trafiken kommer att regleras med ljussignaler fram till oktober, säger broförvaltare Stefan Prochazka.

Redan i samband med en broinspektion 2014 upptäcktes skadorna på Tingvallabron. Efter vidare undersökningar kunde man för ett år sedan konstatera att läget är allvarligt.

Det har uppstått sprickor i huvudbalkarna som måste åtgärdas. Sedan dess får inga bussar med ett boggietryck över fem ton köra över bron.

Nu ska renoveringen som beräknas kosta cirka 8 miljoner kronor dra i gång efter att upphandlingen av projektet är avslutad.

– Arbetet påbörjas inom kort och blir ganska omfattande. Skadorna är rätt ovanliga och det krävs en hel del åtgärder för att komma till rätta med dem. Dessutom är bron över 80 år gammal, den byggdes 1935–1937 och det krävs en större renovering, säger Stefan Prochazka på Karlstads kommun.

Ett körfält

Broreparationen kommer att påverka trafiken en hel del både på Östra Torggatan och Brogatan/Sundstavägen.

– Ett körfält stängs och trafiken kommer att regleras med ljussignaler fram till oktober då arbetena preliminärt ska vara klara. Samtidigt stängs bron för gående och cyklister. De hänvisas att använda Sandgrundsbron vid Värmlands museum.

I dagarna inleds även bygget av en ramp för cyklisterna samt en trappa för de gående så att de ska kunna ta sig mellan Sandbäcksgatan och Borgmästarbron på E18. Projektet beräknas kosta knappt 11 miljoner kronor och bygget ska stå klart i mitten av november.

– Rampen innebär att vi smalnar av Sandbäcksgatan i området för att den och gång- och cykelvägen ska få plats. Under byggtiden blir det ett körfält längs Sandbäcksgatan vid rampen.

Stänger gc-bro

Flera andra mindre broprojekt kommer att pågå under året. Bland annat stängs gc-bron över E18 från Våxnäs till Strand av i tre veckor för beläggningsbyte med start vecka 34. Även Skårebron ska renoveras med start efter semestern. Ett körfält stängs.

Redan i samband med en broinspektion 2014 upptäcktes skadorna på Tingvallabron. Efter vidare undersökningar kunde man för ett år sedan konstatera att läget är allvarligt.

Det har uppstått sprickor i huvudbalkarna som måste åtgärdas. Sedan dess får inga bussar med ett boggietryck över fem ton köra över bron.

Nu ska renoveringen som beräknas kosta cirka 8 miljoner kronor dra i gång efter att upphandlingen av projektet är avslutad.

– Arbetet påbörjas inom kort och blir ganska omfattande. Skadorna är rätt ovanliga och det krävs en hel del åtgärder för att komma till rätta med dem. Dessutom är bron över 80 år gammal, den byggdes 1935–1937 och det krävs en större renovering, säger Stefan Prochazka på Karlstads kommun.

Ett körfält

Broreparationen kommer att påverka trafiken en hel del både på Östra Torggatan och Brogatan/Sundstavägen.

– Ett körfält stängs och trafiken kommer att regleras med ljussignaler fram till oktober då arbetena preliminärt ska vara klara. Samtidigt stängs bron för gående och cyklister. De hänvisas att använda Sandgrundsbron vid Värmlands museum.

I dagarna inleds även bygget av en ramp för cyklisterna samt en trappa för de gående så att de ska kunna ta sig mellan Sandbäcksgatan och Borgmästarbron på E18. Projektet beräknas kosta knappt 11 miljoner kronor och bygget ska stå klart i mitten av november.

– Rampen innebär att vi smalnar av Sandbäcksgatan i området för att den och gång- och cykelvägen ska få plats. Under byggtiden blir det ett körfält längs Sandbäcksgatan vid rampen.

Stänger gc-bro

Flera andra mindre broprojekt kommer att pågå under året. Bland annat stängs gc-bron över E18 från Våxnäs till Strand av i tre veckor för beläggningsbyte med start vecka 34. Även Skårebron ska renoveras med start efter semestern. Ett körfält stängs.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.