2016-05-20 06:00

2016-05-20 18:34

Roger var sekunder från att drunkna

KARLSTAD: Man i sjönöd hyllar hjältemodig räddningsinsats

Få orkar lyfta en 112 kilo tung karl med en massa blöta kläder ur hård sjö. Karlstadsbon Roger Linderholm är evigt tacksam över att 17-årige Clas Skoogh – som är tyngdlyftare på fritiden – räddade honom från att drunkna.

36-årige Roger Linderholm är på väg mot ön Nabben när hans segelbåt kränger till med full kraft bakifrån i det hårda vädret fredagen den 13 maj. De starka vågorna går halvmeterhöga och regnet faller när han kastas överbord.

– Jag förlorar fotfästet och far mot mantågswirarna, som brister i infästningarna. Första tanken är hur kallt det är i vattnet, berättar Roger Linderholm.

Tunga kläder

Klädd i vindbyxor, t-shirt, huvtröja, tjock fiberpäls och regnjacka plus flytväst kämpar han ensam för att inte drunkna i det tiogradiga vattnet. Hyperventilerar. Försöker tänka rationellt:

– Båten går på autopilot med kurs rakt ut på Vänern! Skit i båten, tänker jag. Ta dig inåt. Men jag kommer ingenstans när jag simmar mot land eftersom kläderna är så tunga. Ingen har sett mig och jag hittar inte visselpipan på flytvästen medan jag paddlar med benen i det kalla vattnet.

Roger är nära att ge upp när han efter en kvart – som känns som en evighet – inser att han inte klarar livhanken utan hjälp.

– Flera gånger är jag på väg att sjunka av utmattning och stelhet i armarna. I helvete heller att du dör här! Men jag kan inte få av mig kläderna utan att förlora flytvästen. Jag skäller på mig själv – jag har varit på sjön sedan barnsben och vet ju bättre än så här! Jag är förberedd på vad som händer med hjärna och kropp i kallt vatten och hög sjö. Det gör att jag inte får panik. Men om jag skulle säga att man inte blir rädd så ljuger jag.

När han hör ljudet från en motorbåt finns inga krafter kvar i kroppen. Ska hjälpen hinna fram i tid?

– Jag får tag i båten och tappar taget. På badstegen går det bättre. Clas orkar dra upp mig vilket är väldigt imponerande, säger Roger. Clas Skoogh och Rogers andra hjälte, Bengt Olof Lysell, hinner senare ikapp segelbåten, som går på autopilot, utanför Hammarö sydspets.

Starka känslor

– Jag vill verkligen rikta ett stort tack till alla som har stöttat och hjälpt mig! Utan dem hade jag förmodligen inte överlevt. Anledningen till att mantåget var provisoriskt är att jag ska bygga om det så att familjen och hunden kommer ombord i fören lättare, säger Roger Linderholm.

Scenariot på sjön spelas upp i huvudet om och om igen. Roger har fortfarande värk i kroppen efter dramat. Men han tror inte att händelsen sätter spår i hans sjöliv.

– På lördagen hade vi nattbastu och jag hoppade i vattnet med viss tvekan. Det var skönt att känna den normala känslan av hur lätt man flyter utan kläder!

36-årige Roger Linderholm är på väg mot ön Nabben när hans segelbåt kränger till med full kraft bakifrån i det hårda vädret fredagen den 13 maj. De starka vågorna går halvmeterhöga och regnet faller när han kastas överbord.

– Jag förlorar fotfästet och far mot mantågswirarna, som brister i infästningarna. Första tanken är hur kallt det är i vattnet, berättar Roger Linderholm.

Tunga kläder

Klädd i vindbyxor, t-shirt, huvtröja, tjock fiberpäls och regnjacka plus flytväst kämpar han ensam för att inte drunkna i det tiogradiga vattnet. Hyperventilerar. Försöker tänka rationellt:

– Båten går på autopilot med kurs rakt ut på Vänern! Skit i båten, tänker jag. Ta dig inåt. Men jag kommer ingenstans när jag simmar mot land eftersom kläderna är så tunga. Ingen har sett mig och jag hittar inte visselpipan på flytvästen medan jag paddlar med benen i det kalla vattnet.

Roger är nära att ge upp när han efter en kvart – som känns som en evighet – inser att han inte klarar livhanken utan hjälp.

– Flera gånger är jag på väg att sjunka av utmattning och stelhet i armarna. I helvete heller att du dör här! Men jag kan inte få av mig kläderna utan att förlora flytvästen. Jag skäller på mig själv – jag har varit på sjön sedan barnsben och vet ju bättre än så här! Jag är förberedd på vad som händer med hjärna och kropp i kallt vatten och hög sjö. Det gör att jag inte får panik. Men om jag skulle säga att man inte blir rädd så ljuger jag.

När han hör ljudet från en motorbåt finns inga krafter kvar i kroppen. Ska hjälpen hinna fram i tid?

– Jag får tag i båten och tappar taget. På badstegen går det bättre. Clas orkar dra upp mig vilket är väldigt imponerande, säger Roger. Clas Skoogh och Rogers andra hjälte, Bengt Olof Lysell, hinner senare ikapp segelbåten, som går på autopilot, utanför Hammarö sydspets.

Starka känslor

– Jag vill verkligen rikta ett stort tack till alla som har stöttat och hjälpt mig! Utan dem hade jag förmodligen inte överlevt. Anledningen till att mantåget var provisoriskt är att jag ska bygga om det så att familjen och hunden kommer ombord i fören lättare, säger Roger Linderholm.

Scenariot på sjön spelas upp i huvudet om och om igen. Roger har fortfarande värk i kroppen efter dramat. Men han tror inte att händelsen sätter spår i hans sjöliv.

– På lördagen hade vi nattbastu och jag hoppade i vattnet med viss tvekan. Det var skönt att känna den normala känslan av hur lätt man flyter utan kläder!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.