2016-05-19 16:11

2016-05-20 14:48

Ö flöt i land(a)

KARLSTAD: Ligger vid badplatsen

De som haft vägarna förbi Ilandabadet under veckan har säkert tagit sig en funderare både en och två gånger. Mitt framför badplatsen har det nämligen flutit in en liten ö.

Det är en så kallad vass-ö som flutit in till land vid Ilandatjärn. Oturligt nog har den lilla ön hamnat mitt framför badplatsen vid Ilandabadet. Men vad kommunen ska göra åt det oväntade problemet vet man ännu inte.

– Vi har inte riktigt bestämt än hur vi ska få bort den. Vi har kontaktat länsstyrelsen för att få hjälp och jag behöver prata färdigt med dem, säger Alexandra Varbäck, naturvårdshandläggare på Karlstads kommun.

Något som ytterligare försvårar bortforslandet av vass-ön är tiden på säsongen.

– Vid den här årstiden behöver man ansöka om tillstånd för att få göra sådant arbete i vattnet. Det är mycket växt- och djurliv som lätt kan skadas den här tiden på året. Det är en del papper att fylla i och sen behöver ansökan bli godkänd, fortsätter Alexandra Varbäck.

Flyt-ön består av ett sjok lera som det växer vass och andra växter på. Ön har troligtvis varit landfast till en början, men har sedan slitits loss av starka vindar.

– En sådan ö hålls ihop av rötterna. Vass växer längs stränder men också ut i vattnet och om det blåser kan vassruggar flyta iväg. Det är inte så ovanligt. Men det är inte lika vanligt med vassruggar stora som öar, berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Kommunen bör få bort ön inom en snar framtid enligt Didrik Vanhoenacker.

– Risken finns ju att den rotar sig fast om den får ligga för länge. Men de kan ju absolut finnas fåglar som har häckat på den. Både småfåglar och sjöfåglar bygger bo och häckar i vass.

Det är en så kallad vass-ö som flutit in till land vid Ilandatjärn. Oturligt nog har den lilla ön hamnat mitt framför badplatsen vid Ilandabadet. Men vad kommunen ska göra åt det oväntade problemet vet man ännu inte.

– Vi har inte riktigt bestämt än hur vi ska få bort den. Vi har kontaktat länsstyrelsen för att få hjälp och jag behöver prata färdigt med dem, säger Alexandra Varbäck, naturvårdshandläggare på Karlstads kommun.

Något som ytterligare försvårar bortforslandet av vass-ön är tiden på säsongen.

– Vid den här årstiden behöver man ansöka om tillstånd för att få göra sådant arbete i vattnet. Det är mycket växt- och djurliv som lätt kan skadas den här tiden på året. Det är en del papper att fylla i och sen behöver ansökan bli godkänd, fortsätter Alexandra Varbäck.

Flyt-ön består av ett sjok lera som det växer vass och andra växter på. Ön har troligtvis varit landfast till en början, men har sedan slitits loss av starka vindar.

– En sådan ö hålls ihop av rötterna. Vass växer längs stränder men också ut i vattnet och om det blåser kan vassruggar flyta iväg. Det är inte så ovanligt. Men det är inte lika vanligt med vassruggar stora som öar, berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Kommunen bör få bort ön inom en snar framtid enligt Didrik Vanhoenacker.

– Risken finns ju att den rotar sig fast om den får ligga för länge. Men de kan ju absolut finnas fåglar som har häckat på den. Både småfåglar och sjöfåglar bygger bo och häckar i vass.

  • Sofie Martinsson