2016-05-11 06:00

2016-05-11 14:26

Nioårige hunden Kasper dog av en hästspark

KARLSTAD: Husse vill varna för risker med veterinärtillgänglighet: ”Saknaden är vidrig”

Dvärgpinschern Kasper dog efter att ha blivit sparkad av en häst. Nu vill husse Anders Nilsson varna andra djurägare för problemen med att nå en veterinär när olyckan är framme.
– Jag kan inte få Kasper tillbaka, men jag vill uppmana alla att ha en plan b om ett djur blir allvarligt sjuk eller skadad.

Det var i fredags kväll som Anders Nilsson från Karlstad och hans dvärgpinscher var på besök hos Anders dotter i Munkfors.

– Kasper lekte med en annan hund och de började jaga hästar i en hage. Vanligtvis har jag en enorm koll på Kasper, men den här gången såg jag inte faran. Jag klantade mig.

En av hästarna siktade plötsligt in sig mot Kasper:

– Hästen tryckte till honom med framhoven och jag bara rusade dit, säger Anders Nilsson bedrövat.

Intagningsstopp

Han insåg snabbt att Kasper var allvarligt skadad och Anders och hans dotter kastade sig i bilen och ringde journumret till en djurklinik i Munkfors, dock utan framgång. I stället ringde de till Djursjukhuset i Karlstad.

– Men vi fick veta att de hade intagningsstopp. Min dotter pratade om vi kunde hitta en djurambulans, men vi kom aldrig dit i diskussionen.

För till sist blev de uppringda av den jouröppna djurkliniken i Munkfors och vände tillbaka igen.

– Då hade vi åkt som en jojo fram och tillbaka. På djurkliniken gjorde allt de kunde; smärtlindring, laser och antibiotika, och behöll Kasper över natten. Men på morgonen fick vi veta att han somnat in.

Anders hade haft Kasper sedan dvärgpinschern var ett halvår gammal.

– Han var min sambo och mitt lyckopiller. Saknaden är vidrig och allt känns som en lång jävla mardröm.

Ha en plan

Han vill nu råda andra djurägare att ha en plan om en akut situation uppstår:

– Man ska nog ha mer än ett nummer sparat i sin mobil, att det är öppet dygnet runt betyder ju uppenbarligen inte att man kan komma in med sitt djur när som helst och förvänta sig att få vård. Jag tänker också på om man är på semester och hunden blir huggormsbiten eller liknande. Som djurägare behöver man vara förberedd, det inser jag verkligen nu.

Tänker gå vidare

Anders ställer sig också frågande till djursjukhusets agerande.

– Jag tänker gå vidare med det här eftersom jag är väldig övertygad om att man som veterinär är skyldig att ta sig an ett skadat djur, antingen genom att avsluta djurets lidande eller bota djuret.

– Det handlar ju inte om en trasig bil, en bil som behöver repareras. Det här handlar om min, eller andras, bästa vänner

Det var i fredags kväll som Anders Nilsson från Karlstad och hans dvärgpinscher var på besök hos Anders dotter i Munkfors.

– Kasper lekte med en annan hund och de började jaga hästar i en hage. Vanligtvis har jag en enorm koll på Kasper, men den här gången såg jag inte faran. Jag klantade mig.

En av hästarna siktade plötsligt in sig mot Kasper:

– Hästen tryckte till honom med framhoven och jag bara rusade dit, säger Anders Nilsson bedrövat.

Intagningsstopp

Han insåg snabbt att Kasper var allvarligt skadad och Anders och hans dotter kastade sig i bilen och ringde journumret till en djurklinik i Munkfors, dock utan framgång. I stället ringde de till Djursjukhuset i Karlstad.

– Men vi fick veta att de hade intagningsstopp. Min dotter pratade om vi kunde hitta en djurambulans, men vi kom aldrig dit i diskussionen.

För till sist blev de uppringda av den jouröppna djurkliniken i Munkfors och vände tillbaka igen.

– Då hade vi åkt som en jojo fram och tillbaka. På djurkliniken gjorde allt de kunde; smärtlindring, laser och antibiotika, och behöll Kasper över natten. Men på morgonen fick vi veta att han somnat in.

Anders hade haft Kasper sedan dvärgpinschern var ett halvår gammal.

– Han var min sambo och mitt lyckopiller. Saknaden är vidrig och allt känns som en lång jävla mardröm.

Ha en plan

Han vill nu råda andra djurägare att ha en plan om en akut situation uppstår:

– Man ska nog ha mer än ett nummer sparat i sin mobil, att det är öppet dygnet runt betyder ju uppenbarligen inte att man kan komma in med sitt djur när som helst och förvänta sig att få vård. Jag tänker också på om man är på semester och hunden blir huggormsbiten eller liknande. Som djurägare behöver man vara förberedd, det inser jag verkligen nu.

Tänker gå vidare

Anders ställer sig också frågande till djursjukhusets agerande.

– Jag tänker gå vidare med det här eftersom jag är väldig övertygad om att man som veterinär är skyldig att ta sig an ett skadat djur, antingen genom att avsluta djurets lidande eller bota djuret.

– Det handlar ju inte om en trasig bil, en bil som behöver repareras. Det här handlar om min, eller andras, bästa vänner

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.