2016-05-01 07:17

2016-05-01 07:17

Utrymme för ännu mer centrumhandel

KARLSTAD: En ökande befolkning ger ökad handel

En nyinvigd galleria är inte slutet på expansionen av handel i Karlstads centrum.
Enligt en färsk handelsutredning finns goda möjligheter för handeln att växa med 40 000 kvadratmeter till år 2030.

Trots en ökad e-handel finns det ett fortsatt stort intresse för butikshandel i Karlstad. Både i centrum och på de handelsområden utanför som Bergvik, Välsviken och Våxnäs.

Det slår analysföretaget WSP fast i alldeles färska Handelsutredning Karlstads kommun. Behovet av nya handelsytor uppgår till cirka 40 000 kvadratmeter till år 2030, fördelat på 6 600 för dagligvaror, 12 000 för sällanköpsvaror och 20 000 för byggvaror.

Prognosen är baserad på en förväntad befolkningsökning med cirka 11 500 personer i Karlstads kommun fram till år 2030.

Nya handelsytor

I dag finns närmare 150 butiker i Karlstad centrum. WSP:s rekommendation fram till år 2030 är att huvuddelen av tillväxten för kläder och skor, hemartiklar och fritidsvaror förläggs i centrum, medan skrymmande handel som byggvaror och möbelhandel kan förläggas i handelsområden utanför centrum.

Karlstads kommun bör ha potential att öka detaljhandelsomsättningen från cirka 7,6 miljarder kronor år 2013 till 9,3 miljarder kronor år 2020. En ökning med cirka 1,7 miljarder kronor.

Och det kommer finnas nya ytor för handel i Karlstad centrum. När ombyggnaden av Karlstad Central, med resecentrum för tåg och buss, står klar frigörs cirka 70 000 kvadratmeter. En möjlighet att öka och binda ihop stadskärnan.

Håll i små butiker

Andra slutsatser av kommersiella lägen i centrum är att det finns få starka utomhusstråk, gågatan är för bred, fastighetsbeståndet är relativt modernt men sedan 1970-talet har centrum krympt, små butiker ersätts av större vilket kan leda till att unika och spännande butiker försvinner samt en styrning av kundflödet i den riktning man vill att centrum ska växa.

Köpkraften i upptagningsområdet Värmland, som omfattar närmare 275 000 personer, uppgår i dag till omkring 15 miljarder kronor och köpkraften från Norge till Värmlands län är omkring 1 miljard kronor.

Trots en ökad e-handel finns det ett fortsatt stort intresse för butikshandel i Karlstad. Både i centrum och på de handelsområden utanför som Bergvik, Välsviken och Våxnäs.

Det slår analysföretaget WSP fast i alldeles färska Handelsutredning Karlstads kommun. Behovet av nya handelsytor uppgår till cirka 40 000 kvadratmeter till år 2030, fördelat på 6 600 för dagligvaror, 12 000 för sällanköpsvaror och 20 000 för byggvaror.

Prognosen är baserad på en förväntad befolkningsökning med cirka 11 500 personer i Karlstads kommun fram till år 2030.

Nya handelsytor

I dag finns närmare 150 butiker i Karlstad centrum. WSP:s rekommendation fram till år 2030 är att huvuddelen av tillväxten för kläder och skor, hemartiklar och fritidsvaror förläggs i centrum, medan skrymmande handel som byggvaror och möbelhandel kan förläggas i handelsområden utanför centrum.

Karlstads kommun bör ha potential att öka detaljhandelsomsättningen från cirka 7,6 miljarder kronor år 2013 till 9,3 miljarder kronor år 2020. En ökning med cirka 1,7 miljarder kronor.

Och det kommer finnas nya ytor för handel i Karlstad centrum. När ombyggnaden av Karlstad Central, med resecentrum för tåg och buss, står klar frigörs cirka 70 000 kvadratmeter. En möjlighet att öka och binda ihop stadskärnan.

Håll i små butiker

Andra slutsatser av kommersiella lägen i centrum är att det finns få starka utomhusstråk, gågatan är för bred, fastighetsbeståndet är relativt modernt men sedan 1970-talet har centrum krympt, små butiker ersätts av större vilket kan leda till att unika och spännande butiker försvinner samt en styrning av kundflödet i den riktning man vill att centrum ska växa.

Köpkraften i upptagningsområdet Värmland, som omfattar närmare 275 000 personer, uppgår i dag till omkring 15 miljarder kronor och köpkraften från Norge till Värmlands län är omkring 1 miljard kronor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.