2016-05-01 19:48

2016-05-01 20:23

"Förstamajtalet är årets viktigaste"

KARLSTAD: Solen sken på demonstranterna

Drygt 200 personer gick i årets förstamajtåg i Karlstad. Ytterligare ett hundratal anslöt i museiparken för att lyssna på förstamajtalaren Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister.

”Stoppa vapenexporten”, ”Utbilda lärare”, ”Mer kärlek”, ”Fler bostäder till rimliga priser” och ”Invandring är som sex, det blir roligare om alla får komma”.

Det var texterna på några av de plakat som fanns med i årets förstamajtåg genom Karlstad. Efter att Kils paradorkester och Karlstads musikkår spelat ”Eye of the tiger” och ”Internationalen” på Stora torget avgick de genom stan på väg mot museiparken. I spetsen gick bland andra årets talare närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Är förstamajdemonstrationen fortfarande viktig?

– Kanske inte för hela svenska folket men för partivännerna i arbetarrörelsen är det viktigt. Jag är ute och talar i många olika sammanhang under året men det finns inget jag tänker så mycket kring som förstamajtalet. Det är en tradition och det finns en stor respekt för all de som gjort det innan mig. Det brukar vara kul också, säger Mikael Damberg i en intervju med NWT innan avgång.

I Borlänge demonstrerar Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, Dalarna mot rasism, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Har det blivit en dag för fler grupper?

– Mer eller mindre nazistiska grupper använder förstamaj för att skapa tumult och uppmärksamhet kring sig själva. Det är självfallet provocerande för oss att andra grupper vill förstöra denna dag för oss.

Miljöpartiet är i kris och opinionsundersökningar visar att förtroendet för regeringen är lågt. Hur ska ni återta det?

– Miljöpartiet har det rörigt just nu och det måste de reda ut. Vi kan inte ha fokus på de senaste veckorna utan måste tänka långsiktigt. Regeringen har drabbats av den här osedvanligt stökiga perioden i världen med många människor på flykt och det är inte vanligt att förlora sin första budget. Men vi kan bocka av många av våra vallöften där vi gjort åtgärder som kommer visa sig i folks vardag först i slutet av mandatperioden. Det syns dock redan nu ibland annat jobbstatistiken då 90 000 fler, lika många som hela Karlstads befolkning, går till jobbet på måndag jämfört med på valdagen, säger Mikael Damberg.

Vad fokuserar du på i talet?

– Jag pratar om vad en innovationsminister gör förutom app-utveckling, banktjänster, musiktjänster och dataspel där vi är unikt framgångsrika i Sverige. Det handlar om den traditionella industrins utveckling och vi står mitt i den i Värmland - skogen. Den står i hela landet och skapar jobb i hela landet. Skogen och snabbtåget mellan Oslo och Stockholm är tillväxtspår för Värmland. Svensk ekonomi går som en Volvo och vi ser att med digitaliseringen flyttar allt fler stora företag hem sin produktion igen. Dessutom växer besöksnäringen så det knakar.

Förutom Mikael Damberg talade Lovisa Pettersson från SSU Värmland.

”Stoppa vapenexporten”, ”Utbilda lärare”, ”Mer kärlek”, ”Fler bostäder till rimliga priser” och ”Invandring är som sex, det blir roligare om alla får komma”.

Det var texterna på några av de plakat som fanns med i årets förstamajtåg genom Karlstad. Efter att Kils paradorkester och Karlstads musikkår spelat ”Eye of the tiger” och ”Internationalen” på Stora torget avgick de genom stan på väg mot museiparken. I spetsen gick bland andra årets talare närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Är förstamajdemonstrationen fortfarande viktig?

– Kanske inte för hela svenska folket men för partivännerna i arbetarrörelsen är det viktigt. Jag är ute och talar i många olika sammanhang under året men det finns inget jag tänker så mycket kring som förstamajtalet. Det är en tradition och det finns en stor respekt för all de som gjort det innan mig. Det brukar vara kul också, säger Mikael Damberg i en intervju med NWT innan avgång.

I Borlänge demonstrerar Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, Dalarna mot rasism, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Har det blivit en dag för fler grupper?

– Mer eller mindre nazistiska grupper använder förstamaj för att skapa tumult och uppmärksamhet kring sig själva. Det är självfallet provocerande för oss att andra grupper vill förstöra denna dag för oss.

Miljöpartiet är i kris och opinionsundersökningar visar att förtroendet för regeringen är lågt. Hur ska ni återta det?

– Miljöpartiet har det rörigt just nu och det måste de reda ut. Vi kan inte ha fokus på de senaste veckorna utan måste tänka långsiktigt. Regeringen har drabbats av den här osedvanligt stökiga perioden i världen med många människor på flykt och det är inte vanligt att förlora sin första budget. Men vi kan bocka av många av våra vallöften där vi gjort åtgärder som kommer visa sig i folks vardag först i slutet av mandatperioden. Det syns dock redan nu ibland annat jobbstatistiken då 90 000 fler, lika många som hela Karlstads befolkning, går till jobbet på måndag jämfört med på valdagen, säger Mikael Damberg.

Vad fokuserar du på i talet?

– Jag pratar om vad en innovationsminister gör förutom app-utveckling, banktjänster, musiktjänster och dataspel där vi är unikt framgångsrika i Sverige. Det handlar om den traditionella industrins utveckling och vi står mitt i den i Värmland - skogen. Den står i hela landet och skapar jobb i hela landet. Skogen och snabbtåget mellan Oslo och Stockholm är tillväxtspår för Värmland. Svensk ekonomi går som en Volvo och vi ser att med digitaliseringen flyttar allt fler stora företag hem sin produktion igen. Dessutom växer besöksnäringen så det knakar.

Förutom Mikael Damberg talade Lovisa Pettersson från SSU Värmland.