2016-04-30 06:00

2016-05-01 14:26

Nu är Per tillbaka på jobbet

KARLSTAD: Glömmer aldrig julaftonen 2015

– Jag var aldrig oroad över vad som väntade mig, men ändå kändes det lite extra när telefonen ringde vid 21-tiden på julaftonen i fjol. En lever från en svensk kvinna låg klar för att transplanteras in i min kropp, säger Per Andersson, Karlstad, en av huvudägarna i reklamföretaget Ord & Bild.
– Det var bara att kasta sig in i en taxi för snabb färd till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge där läkarteamet stod på plats och inledde operationen som tog över tio timmar.

Per Andersson blev den 86:e personen i Sverige som under 2015 genomgick en levertransplantation. För Per började den här resan för 18 år sedan.

– Läkarna konstaterade att jag hade en förträngning i gallgångarna och att jag någon gång i framtiden skulle tvingas att genomgå en transplantation.

Ingen oro

Men hur kändes det att i 18 år gå och vänta på en mycket avancerad operation?

– Jag oroar mig inte í onödan och jag är psykiskt rätt stark, men allt emellanåt tänkte jag givetvis på det som låg framför mig. Jag läste allt om transplantationer och leversjukdomar. Till exempel att levern är ett reningsverk och en enda stor kemfabrik. Vidare har jag lärt mig att levern kan bli ganska gammal, kanske hur gammal som helst.

Inget val

Läkarna undrade hur motiverad jag var för att genomgå operationen.

– Jag hade inget val. Ett nej till operationen hade betytt att jag för tidigt fått lämna jordelivet. Sedan måste man lita på de duktiga läkarna.

Operationen blev lyckad och alla värden pekar så här långt rätt. Nu är Per tillbaka på jobbet och vågar återigen ta sig an stora reklamprojekt, dock än så länge på deltid.

– Nu måste jag ta flera mediciner för att få kroppen att fungera. En av burkarna kostar 75 000 kronor. Högkostnadsskyddet och en ny lever gör det lätt att betala skatt. Samtidigt skäms jag inte över att få del av systemet. Jag har sedan 1980-talet varit företagare och anställt mycket folk. Man kan tala om skatt in och skatt ut.

Känslig fråga

En känslig fråga är självfallet överlevnadsgraden, men Per tar den gärna. Han konstaterar att 86 procent av de personer som gått igenom en levertransplantation lever efter fem år. Per, 57 år, har tänkt leva mycket längre.

– Självklart är det så. Just nu känns det väldigt bra, men man måste vara ödmjuk.

Per är inte troende, men han känner behovet av att tala ut om en sak.

– Säkert är det någon som reagerar när jag säger att gör man bra saker i livet får man något bra tillbaka. Jag tror det är så.

Regler

Finns det några regler för matintaget?

– Det enda jag bör undvika är grape - och silverfrukt. Annars får jag äta allt.

Vad är din önskan just nu?

– Att inte levern vill stöta bort sig från min kropp, att min familj mår bra och att framgångarna för Ord & Bild fortsätter.

Per Andersson blev den 86:e personen i Sverige som under 2015 genomgick en levertransplantation. För Per började den här resan för 18 år sedan.

– Läkarna konstaterade att jag hade en förträngning i gallgångarna och att jag någon gång i framtiden skulle tvingas att genomgå en transplantation.

Ingen oro

Men hur kändes det att i 18 år gå och vänta på en mycket avancerad operation?

– Jag oroar mig inte í onödan och jag är psykiskt rätt stark, men allt emellanåt tänkte jag givetvis på det som låg framför mig. Jag läste allt om transplantationer och leversjukdomar. Till exempel att levern är ett reningsverk och en enda stor kemfabrik. Vidare har jag lärt mig att levern kan bli ganska gammal, kanske hur gammal som helst.

Inget val

Läkarna undrade hur motiverad jag var för att genomgå operationen.

– Jag hade inget val. Ett nej till operationen hade betytt att jag för tidigt fått lämna jordelivet. Sedan måste man lita på de duktiga läkarna.

Operationen blev lyckad och alla värden pekar så här långt rätt. Nu är Per tillbaka på jobbet och vågar återigen ta sig an stora reklamprojekt, dock än så länge på deltid.

– Nu måste jag ta flera mediciner för att få kroppen att fungera. En av burkarna kostar 75 000 kronor. Högkostnadsskyddet och en ny lever gör det lätt att betala skatt. Samtidigt skäms jag inte över att få del av systemet. Jag har sedan 1980-talet varit företagare och anställt mycket folk. Man kan tala om skatt in och skatt ut.

Känslig fråga

En känslig fråga är självfallet överlevnadsgraden, men Per tar den gärna. Han konstaterar att 86 procent av de personer som gått igenom en levertransplantation lever efter fem år. Per, 57 år, har tänkt leva mycket längre.

– Självklart är det så. Just nu känns det väldigt bra, men man måste vara ödmjuk.

Per är inte troende, men han känner behovet av att tala ut om en sak.

– Säkert är det någon som reagerar när jag säger att gör man bra saker i livet får man något bra tillbaka. Jag tror det är så.

Regler

Finns det några regler för matintaget?

– Det enda jag bör undvika är grape - och silverfrukt. Annars får jag äta allt.

Vad är din önskan just nu?

– Att inte levern vill stöta bort sig från min kropp, att min familj mår bra och att framgångarna för Ord & Bild fortsätter.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.