2016-04-30 12:58

2016-04-30 17:13

Isak seglade in på linjen

KARLSTAD: Gymnasisten Isak Olsson var på rätt plats vid rätt tid

Som liten spelade han datorspelet America's Cup, seglar själv jolle och nu, 19 år gammal, ingår han i grafikteamet för riktiga America's Cup.
– Det är så osannolikt att sånt här händer. Jag är otroligt nöjd och glad, säger Isak Olsson.

America's Cup kan ses som starten för organiserad internationell kappsegling och har anordnats sedan 1851. En sport som inte är så publikvänlig med regler som kan vara svåra att förstå sig på. För att göra sporten tittarvänlig krävs därför ett stort team som bara jobbar med tv-grafik. Den grafik som pedagogiskt visar linjer på vattnet, flaggor över båtarna och statistik om vindar, hastighet och färdriktning.

Ett team som sedan förra sommaren är förstärkt av Karlstadskillen Isak Olsson.

Skarpt läge

– Jag är seglingsintresserad och seglar mycket jolle vid sommarstugan på västkusten. Så när America's Cup skulle komma till Göteborg förra sommaren kollade jag volontärsjobben. Bland sophämtningsjobb och annat såg jag att de sökte en plats till tv-produktionen. Det var ju bästa kombinationen, både segling och tv!

Isak Olsson, som går estetik och medieprogrammet på Sundstagymnasiet, sökte med cv och allt och fick jobbet.

– Jag fick jobba med ett handplockat tv-team. Jag bar saker och gjorde kaffe och såg inte ett enda dugg av seglingen. Sen dök det upp en plats i grafikteamet som ingen satt på. Jag blev tillfrågad att hoppa in där och jag var absolut på. Då var det skarpt läge live inför miljontals tittare.

Jobberbjudande

Han började fundera på om det var möjligt att få samma plats igen inför årets tävlingar om han betalade själv och fixade eget boende. Han sommarjobbade för att få ihop pengar, och hoppades.

– Det mest osannolika hände. De erbjöd mig en anställning med boende, mat och resa betald. Och en lön. Så nu ska jag åka med dem i ett år med start i New York, sedan England, Frankrike, Japan och den avgörande tävlingen för bucklan i Bermuda. Det är så mycket som klickat.

Nu packas väskan för på måndag går flyget till New York och America's Cup den 6-8 maj. Att få ledigt från skolan i nio dagar var inga problem.

– Jag var nervös för två månader sedan men nu har jag blivit prestationsfokuserad och taggad på uppgiften. Den här chansen har lett till att jag vågat ta beslutet att satsa på min egen firma som filmare efter studenten.

America's Cup kan ses som starten för organiserad internationell kappsegling och har anordnats sedan 1851. En sport som inte är så publikvänlig med regler som kan vara svåra att förstå sig på. För att göra sporten tittarvänlig krävs därför ett stort team som bara jobbar med tv-grafik. Den grafik som pedagogiskt visar linjer på vattnet, flaggor över båtarna och statistik om vindar, hastighet och färdriktning.

Ett team som sedan förra sommaren är förstärkt av Karlstadskillen Isak Olsson.

Skarpt läge

– Jag är seglingsintresserad och seglar mycket jolle vid sommarstugan på västkusten. Så när America's Cup skulle komma till Göteborg förra sommaren kollade jag volontärsjobben. Bland sophämtningsjobb och annat såg jag att de sökte en plats till tv-produktionen. Det var ju bästa kombinationen, både segling och tv!

Isak Olsson, som går estetik och medieprogrammet på Sundstagymnasiet, sökte med cv och allt och fick jobbet.

– Jag fick jobba med ett handplockat tv-team. Jag bar saker och gjorde kaffe och såg inte ett enda dugg av seglingen. Sen dök det upp en plats i grafikteamet som ingen satt på. Jag blev tillfrågad att hoppa in där och jag var absolut på. Då var det skarpt läge live inför miljontals tittare.

Jobberbjudande

Han började fundera på om det var möjligt att få samma plats igen inför årets tävlingar om han betalade själv och fixade eget boende. Han sommarjobbade för att få ihop pengar, och hoppades.

– Det mest osannolika hände. De erbjöd mig en anställning med boende, mat och resa betald. Och en lön. Så nu ska jag åka med dem i ett år med start i New York, sedan England, Frankrike, Japan och den avgörande tävlingen för bucklan i Bermuda. Det är så mycket som klickat.

Nu packas väskan för på måndag går flyget till New York och America's Cup den 6-8 maj. Att få ledigt från skolan i nio dagar var inga problem.

– Jag var nervös för två månader sedan men nu har jag blivit prestationsfokuserad och taggad på uppgiften. Den här chansen har lett till att jag vågat ta beslutet att satsa på min egen firma som filmare efter studenten.