2016-04-29 13:49

2016-04-29 13:53

Står upp för särskolans estetlinjer

KARLSTAD: Stor uppslutning när Sundstagymnasiets elever demonstrerar

Den hotade nedläggningen av gymnasiesärskolans estetlinjer rör upp känslor.
På fredagen hölls en demonstration utanför Sundstagymnasiet.
– Vi är övertygade om att problemet går att lösa, säger Isak Olsson i ungdomsfullmäktige.

Bland minst 150 demonstranter utanför Sundstagymnasiet finns Per Anteryd för att visa sitt stöd. Han började på gymnasiesärskolan för tio år sedan.

– Jag hittade en dold talang när jag gick här - dansen. Och dansar gör jag än i dag. Det är så mycket glädje och lycka och allvar, men på ett bra sätt, med att dansa. Man vill bara göra det mer och mer, säger han.

Både lärarna på programmen och ledamöter i Karlstads ungdomsfullmäktige är övertygade att det går att lösa de problem som uppgetts som skäl för att lägga ner estetlinjerna.

Inte acceptabelt

Bakgrunden är den utredning som gjorts efter Skolverkets ökade fokus på möjligheten till arbete efter avslutade studier. Det har varit svårt att få fram platser i regionen för APL, arbetsplatsförlagt lärande, för esteteleverna.

– Vi accepterar inte att estetlinjerna slarvas bort på grund av bristande kommunikation eller intresse i det kommunala maskineriet. Lärarna och gymnasieförvaltningen verkar tycka ganska lika, att det skulle fungera att ha APL på andra platser än just inom estetområden. Vi har även fått ett muntligt godkännande från Skolverket, och det väger tungt, säger Isak Olsson, vice ordförande i Karlstads ungdomsfullmäktige.

Beslut i juni

På Karlstad-Hammarös gymnasieförvaltning är man medvetna om att utredningen har rört upp känslor bland lärare och elever.

– Jag tvivlar inte på att lärarna gör ett bra arbete och att utbildningen har stor betydelse vad gäller personlig utveckling och social samvaro. Men det räcker inte enligt gällande nationella styrdokument. Utredningen pågår och ärendet ska upp till beslut i nämnden i juni, säger Irene Lennemyr Winkler, skoldirektör gymnasiet.

Under demonstrationen hölls tal av särskolelärare, ungdomsfullmäktigeledamöter och särskoleelever.

Bland minst 150 demonstranter utanför Sundstagymnasiet finns Per Anteryd för att visa sitt stöd. Han började på gymnasiesärskolan för tio år sedan.

– Jag hittade en dold talang när jag gick här - dansen. Och dansar gör jag än i dag. Det är så mycket glädje och lycka och allvar, men på ett bra sätt, med att dansa. Man vill bara göra det mer och mer, säger han.

Både lärarna på programmen och ledamöter i Karlstads ungdomsfullmäktige är övertygade att det går att lösa de problem som uppgetts som skäl för att lägga ner estetlinjerna.

Inte acceptabelt

Bakgrunden är den utredning som gjorts efter Skolverkets ökade fokus på möjligheten till arbete efter avslutade studier. Det har varit svårt att få fram platser i regionen för APL, arbetsplatsförlagt lärande, för esteteleverna.

– Vi accepterar inte att estetlinjerna slarvas bort på grund av bristande kommunikation eller intresse i det kommunala maskineriet. Lärarna och gymnasieförvaltningen verkar tycka ganska lika, att det skulle fungera att ha APL på andra platser än just inom estetområden. Vi har även fått ett muntligt godkännande från Skolverket, och det väger tungt, säger Isak Olsson, vice ordförande i Karlstads ungdomsfullmäktige.

Beslut i juni

På Karlstad-Hammarös gymnasieförvaltning är man medvetna om att utredningen har rört upp känslor bland lärare och elever.

– Jag tvivlar inte på att lärarna gör ett bra arbete och att utbildningen har stor betydelse vad gäller personlig utveckling och social samvaro. Men det räcker inte enligt gällande nationella styrdokument. Utredningen pågår och ärendet ska upp till beslut i nämnden i juni, säger Irene Lennemyr Winkler, skoldirektör gymnasiet.

Under demonstrationen hölls tal av särskolelärare, ungdomsfullmäktigeledamöter och särskoleelever.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.