2016-04-28 13:16

2016-04-28 13:16

KBAB:s hyror klara

KARLSTAD: Höjs med 0,42 procent

0,42 procent. Det blir hyreshöjningen för KBAB:s hyresgäster.
Beslutet fattades av hyresmarknadskommittén.

Årets hyresförhandlingar mellan KBAB och Hyresgästföreningen strandade tidigare i år. Parterna stod långt från varandra. KBAB ville initialt se en hyreshöjning på 1,5 procent medan Hyresgästföreningen inte ville höja hyran överhuvudtaget. Därför blev det i stället hyresmarknadskommittén som fick fatta beslut om hyreshöjningen för KBAB:s nära 8000 lägenheter och studentbostäder.

Hyreshöjningen med 0,42 procent på årsbasis motsvarar 22 kronor i månaden för en genomsnittslägenhet på 69 kvadratmeter.

Relativt nöjda

Så här kommenterar parterna hyreshöjningen:

– Vi hade önskat en överenskommelse närmare i storlek med vårt yrkande, men det känns ändå bra, inte minst för hyresgästernas skull, att vi nu nått en överenskommelse så att de kan få besked och att vi kan gå vidare, säger KBAB:s vd Carin Skarman.

Hyresgästföreningens förhandlare Anna Nykvist:

– Vi är nöjda med hyresmarknadskommitténs beslut. Vi har visat att det inte finns något behov för en hög hyreshöjning och vi ser även att hyresmarknadskommittén i stora drag har gått på vår linje. Hyreshöjningen är låg, lägre än rikssnittet och det här beslutet visar på att KBAB:s yrkande var orimligt.

Årets hyresförhandlingar mellan KBAB och Hyresgästföreningen strandade tidigare i år. Parterna stod långt från varandra. KBAB ville initialt se en hyreshöjning på 1,5 procent medan Hyresgästföreningen inte ville höja hyran överhuvudtaget. Därför blev det i stället hyresmarknadskommittén som fick fatta beslut om hyreshöjningen för KBAB:s nära 8000 lägenheter och studentbostäder.

Hyreshöjningen med 0,42 procent på årsbasis motsvarar 22 kronor i månaden för en genomsnittslägenhet på 69 kvadratmeter.

Relativt nöjda

Så här kommenterar parterna hyreshöjningen:

– Vi hade önskat en överenskommelse närmare i storlek med vårt yrkande, men det känns ändå bra, inte minst för hyresgästernas skull, att vi nu nått en överenskommelse så att de kan få besked och att vi kan gå vidare, säger KBAB:s vd Carin Skarman.

Hyresgästföreningens förhandlare Anna Nykvist:

– Vi är nöjda med hyresmarknadskommitténs beslut. Vi har visat att det inte finns något behov för en hög hyreshöjning och vi ser även att hyresmarknadskommittén i stora drag har gått på vår linje. Hyreshöjningen är låg, lägre än rikssnittet och det här beslutet visar på att KBAB:s yrkande var orimligt.