2016-04-27 06:00

2016-04-27 06:00

Vad var det bästa med Afrikaresan?

HALLÅ DÄR...

...Sofia Hjert, som går tredje året på affärs- och juridikprogrammet på Klara gymnasium i Karlstad, och ikväll föreläser om skolans resa till Uganda och Rwanda i januari.

– Det är svårt att sätta ord på, det var helt fantastiskt. Vi fick dyka rakt in i en helt annorlunda kultur. Och att få träffa alla glada människor med helt andra förutsättningar än vi.

Vilka var ni som åkte?

– Vi var elva elever från olika program årskurs 2 och 3 på Klaragymnasiet och tre lärare. För att komma med fick vi skriva en ansökan och sedan valdes elva stycken ut.

Vad gjorde ni?

– Syftet med resan var att uppleva social turism. Vi bokade ett paket genom Red chilli Hideaway och bodde på deras lyxresort och turistade. I Uganda åkte vi på safari på savannen och såg the big five, utom leopard, var i regnskogen och hälsade på chimpanser, båttur på Nilen och hike längs ett vattenfall. Pengarna vi lägger på den turismen går tillbaka till samhållet, till vattenrening, vattenreservoarer och utbildning i hygien och hälsa.

– I Rwanda besökte vi bergsgorillor och guldapor och hikade uppför en vulkan. Där används pengarna till att bygga vägar och bevara naturresurser mot att vi får se vilda djur i reservaten. Turismen är otroligt viktig och står får 35 procent av exportinkomsterna.

Ni skänkte kläder också eller hur?

– Ja, vi hade med oss några resväskor kläder som vi gallrat ut hemma. De gick genom vår systerorganisation i Uganda My African volunteers, till behövande i byar på landsbygden.

I dag onsdag ska du föreläsa om resan. Var och när?

– Det är jag och vår rektor Andreas Johansson, som också var med, som håller i det. Det är klockan 19.00 på Klara gymnasiet och är öppet för alla. Man kan anmäla sig via Facebookevenemanget ”Visste du att man inte dör om man åker till Afrika?”.

Är du nervös?

– Nej, det ska bara bi roligt det här. Vi har jobbat med det ett år innan för att samla in pengar, sedan resan och nu ska vi sprida projektet och försöka bryta fördomar om att det skulle vara farligt att åka till Afrika.

– Det är svårt att sätta ord på, det var helt fantastiskt. Vi fick dyka rakt in i en helt annorlunda kultur. Och att få träffa alla glada människor med helt andra förutsättningar än vi.

Vilka var ni som åkte?

– Vi var elva elever från olika program årskurs 2 och 3 på Klaragymnasiet och tre lärare. För att komma med fick vi skriva en ansökan och sedan valdes elva stycken ut.

Vad gjorde ni?

– Syftet med resan var att uppleva social turism. Vi bokade ett paket genom Red chilli Hideaway och bodde på deras lyxresort och turistade. I Uganda åkte vi på safari på savannen och såg the big five, utom leopard, var i regnskogen och hälsade på chimpanser, båttur på Nilen och hike längs ett vattenfall. Pengarna vi lägger på den turismen går tillbaka till samhållet, till vattenrening, vattenreservoarer och utbildning i hygien och hälsa.

– I Rwanda besökte vi bergsgorillor och guldapor och hikade uppför en vulkan. Där används pengarna till att bygga vägar och bevara naturresurser mot att vi får se vilda djur i reservaten. Turismen är otroligt viktig och står får 35 procent av exportinkomsterna.

Ni skänkte kläder också eller hur?

– Ja, vi hade med oss några resväskor kläder som vi gallrat ut hemma. De gick genom vår systerorganisation i Uganda My African volunteers, till behövande i byar på landsbygden.

I dag onsdag ska du föreläsa om resan. Var och när?

– Det är jag och vår rektor Andreas Johansson, som också var med, som håller i det. Det är klockan 19.00 på Klara gymnasiet och är öppet för alla. Man kan anmäla sig via Facebookevenemanget ”Visste du att man inte dör om man åker till Afrika?”.

Är du nervös?

– Nej, det ska bara bi roligt det här. Vi har jobbat med det ett år innan för att samla in pengar, sedan resan och nu ska vi sprida projektet och försöka bryta fördomar om att det skulle vara farligt att åka till Afrika.