2016-04-24 18:03

2016-04-24 18:03

Gratis biltvätt för miljön

TRAFIK: Svenskt vatten vill få bort tvättarna på gatan

Hela två av tre biltvättar sker på gatan. Det innebär att det smutsiga tvättvattnet rinner rakt ut i våra sjöar utan att renas.
I helgen genomförde Svenskt vatten en kampanj för att få folk att sluta tvätta bilen utomhus.

Våren är här och bilen är smutsigare än någonsin efter en lång vinter. Tyvärr väljer alltför många att tvätta bilen hemma på uppfarten eller på gatan.

Två av tre biltvättar sker på det sättet. Då rinner vattnet orenat rakt ut i naturen via dagvattenbrunnen och förorenar närmaste vattendrag, sjö eller hav.

Det innebär att giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier följer med och smutsar ner naturen.

Detta vill organisationen Svenskt vatten ändra på och arrangerade i helgen kampanjen Stora biltvättarhelgen för att få folk uppmärksamma på problemet och få dem att välja att i stället tvätta bilen i gör det själv-hallar eller biltvättar.

I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år och bara 10 miljoner av dem sker på en biltvätt. Och det får miljön betala för. Varken fiskar, skaldjur, vattenlevande växter eller badande barn mår bra av utsläppen.

Karlstads kommun uppmärksammade kampanjen med information på Karlstad.se och på sin Facebooksida.

Även OK Värmland deltog i helgens kampanj och bjöd alla på en gratis biltvätt. Maria Mellqvist från Karlstad var en av dem som utnyttjade det erbjudandet.

– Jag tvättar bilen fyra, fem gånger om året och gör det alltid i en biltvätt. Men jag förstår de som gör det hemma, eftersom det är mycket lättare. Det är dock jättebra att man lyfter upp det här problemet, säger hon.

Våren är här och bilen är smutsigare än någonsin efter en lång vinter. Tyvärr väljer alltför många att tvätta bilen hemma på uppfarten eller på gatan.

Två av tre biltvättar sker på det sättet. Då rinner vattnet orenat rakt ut i naturen via dagvattenbrunnen och förorenar närmaste vattendrag, sjö eller hav.

Det innebär att giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier följer med och smutsar ner naturen.

Detta vill organisationen Svenskt vatten ändra på och arrangerade i helgen kampanjen Stora biltvättarhelgen för att få folk uppmärksamma på problemet och få dem att välja att i stället tvätta bilen i gör det själv-hallar eller biltvättar.

I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år och bara 10 miljoner av dem sker på en biltvätt. Och det får miljön betala för. Varken fiskar, skaldjur, vattenlevande växter eller badande barn mår bra av utsläppen.

Karlstads kommun uppmärksammade kampanjen med information på Karlstad.se och på sin Facebooksida.

Även OK Värmland deltog i helgens kampanj och bjöd alla på en gratis biltvätt. Maria Mellqvist från Karlstad var en av dem som utnyttjade det erbjudandet.

– Jag tvättar bilen fyra, fem gånger om året och gör det alltid i en biltvätt. Men jag förstår de som gör det hemma, eftersom det är mycket lättare. Det är dock jättebra att man lyfter upp det här problemet, säger hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.