2016-04-21 18:43

2016-04-21 18:43

Här hittar nyanlända rätt

KARLSTAD: Gemensam plattform för evenemang i kommunen

Kommuner och många organisationer och privatpersoner vill hjälpa till i integration och flyktingmottagande. Nu lanserar Röda korset en plattform där alla evenemang kan samlas.

Mycket engagemang och många evenemang finns det gott om för nyanlända i Karlstads kommun. Men inte sällan krockar evenemangen på grund av att de olika arrangörerna inte känner till vad de andra gör.

Nu ska det bli ändring på det.

Gemensam ingång

På den gemensam plattformen karlstadtillsammans.se kan alla lägga in sina evenemang och insatser och då räcker det med en portal för nyanlända att vända sig till.

– På mindre orter kan det här fungera av sig självt. Men det är svårare i Karlstad där mycket händer på olika ställen. Det blir också en plats där man kan anmäla sig som volontär för det finns många som vill hjälpa till men inte vet var de behövs bäst. Här samlar vi allt på ett ställe, säger Heiko Bubholz, kommunikationsansvarig på Röda korset Karlstad.

Betydande verktyg

Att det blir just Röda korset som håller i plattformen tycker både kommun och övriga föreningar är bra.

– Röda korset har förtroende från alla att ta det övergripande ansvaret och bjuder in alla som gör insatser för nyanlända att fylla plattformen med information. Jag tror det här kan bli väldigt betydande för integrationen. Det blir samordning för ett gemensamt mål, säger Niklas Wikström (L), kommunalråd i Karlstad och ordförande i kommunens Mångfaldscentrum.

Fler språk

Just nu är plattformen enbart på svenska. Men den kommer framöver att kunna läsas på engelska, arabiska och farsi.

– Den kommer att fyllas på rejält den närmaste månaden. Då är et bara att gå in på en dag och se vad som händer. Där ska man kunna hitta allt från undervisning i svenska, cykel- och simkurser, naturvandringar om allemansrätten. Ja, allt som ökar integrationen och gör att människor möts, säger Heiko Bubholz.

Mycket engagemang och många evenemang finns det gott om för nyanlända i Karlstads kommun. Men inte sällan krockar evenemangen på grund av att de olika arrangörerna inte känner till vad de andra gör.

Nu ska det bli ändring på det.

Gemensam ingång

På den gemensam plattformen karlstadtillsammans.se kan alla lägga in sina evenemang och insatser och då räcker det med en portal för nyanlända att vända sig till.

– På mindre orter kan det här fungera av sig självt. Men det är svårare i Karlstad där mycket händer på olika ställen. Det blir också en plats där man kan anmäla sig som volontär för det finns många som vill hjälpa till men inte vet var de behövs bäst. Här samlar vi allt på ett ställe, säger Heiko Bubholz, kommunikationsansvarig på Röda korset Karlstad.

Betydande verktyg

Att det blir just Röda korset som håller i plattformen tycker både kommun och övriga föreningar är bra.

– Röda korset har förtroende från alla att ta det övergripande ansvaret och bjuder in alla som gör insatser för nyanlända att fylla plattformen med information. Jag tror det här kan bli väldigt betydande för integrationen. Det blir samordning för ett gemensamt mål, säger Niklas Wikström (L), kommunalråd i Karlstad och ordförande i kommunens Mångfaldscentrum.

Fler språk

Just nu är plattformen enbart på svenska. Men den kommer framöver att kunna läsas på engelska, arabiska och farsi.

– Den kommer att fyllas på rejält den närmaste månaden. Då är et bara att gå in på en dag och se vad som händer. Där ska man kunna hitta allt från undervisning i svenska, cykel- och simkurser, naturvandringar om allemansrätten. Ja, allt som ökar integrationen och gör att människor möts, säger Heiko Bubholz.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.