2016-04-18 17:15

2016-04-21 16:07

Tre greps i stor razzia

KARLSTAD/KARLSKOGA: Ekobrottsmyndigheten och polisen i samordnad razzia

Tre personer greps och mängder av dokument togs i beslag under måndagen i en razzia mot en misstänkt illegal trafikskola i Karlskoga och Karlstad. Razzian genomfördes gemensamt av Ekobrottsmyndigheten och polisen.

Vem som helst kan inte öppna en trafikskola. Man måste uppfylla vissa villkor och dessutom måste man ha tillstånd från Transportstyrelsen.

För några år sedan startade en numera 53-årig man från Karlstad en trafikskola utan att ha tillstånd. Han lär ha hävdat att han enbart erbjöd teoriundervisning men när inspektörer från Transportstyrelsen kom till den illegala trafikskolans lokaler tog de honom på bar gärning med en elev i en bil med dubbelkommando.

53-åringen dömdes till dagsböter.

Fortsatt verksamhet

Myndigheterna anser att 53-åringen fortsatte med sin illegala trafikskola även efter domen. Han lämnade in en ansökan om tillstånd men drog den tillbaka efter ett par år.

I vintras fick Transportstyrelsen in tips om att 53-åringen var i full gång igen fast under ett annat företagsnamn. Den här gången bedrevs verksamheten både i Karlstad, Arvika, Kristinehamn och Åmål och dessutom från ett eget kontor i centrala Karlskoga.

20 mars polisanmäldes 53-åringen. Ärendet flyttades så småningom över till Ekobrottsmyndigheten eftersom misstankarna bland annat gäller grovt bokföringsbrott.

Tidigt på måndagen slog ekobrottskammaren i Linköping med hjälp av Polismyndigheten i Bergslagen till på adresser i både Karlstad och Karlskoga. Mängder av dokument togs i beslag och hade tre personer gripits. Det gäller 53-åringen, en 34-årig delägare bosatt i Karlskoga samt ytterligare en person. Enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten planeras inga fler gripanden.

De tre gripna är misstänkta för grovt bokföringsbrott och medhjälp därtill. Syftet med tillslaget var att få stopp på den illegala trafikskolan, att leta efter räkenskapsmaterial och att säkra bevisning mot de misstänkta.

Karlskoga Tidning/Karlskoga-Kuriren berättade i en artikel för någon månad sedan att 53-åringen och 34-åringen i kontakter med Transportstyrelsen hade hävdat att de skulle upphöra med sin trafikskola i avvaktan på att de ansökte om tillstånd.

Till tidningen sade 34-åringen att han inte drev någon trafikskola och att han inte ville tala om polisutredningen.

Vem som helst kan inte öppna en trafikskola. Man måste uppfylla vissa villkor och dessutom måste man ha tillstånd från Transportstyrelsen.

För några år sedan startade en numera 53-årig man från Karlstad en trafikskola utan att ha tillstånd. Han lär ha hävdat att han enbart erbjöd teoriundervisning men när inspektörer från Transportstyrelsen kom till den illegala trafikskolans lokaler tog de honom på bar gärning med en elev i en bil med dubbelkommando.

53-åringen dömdes till dagsböter.

Fortsatt verksamhet

Myndigheterna anser att 53-åringen fortsatte med sin illegala trafikskola även efter domen. Han lämnade in en ansökan om tillstånd men drog den tillbaka efter ett par år.

I vintras fick Transportstyrelsen in tips om att 53-åringen var i full gång igen fast under ett annat företagsnamn. Den här gången bedrevs verksamheten både i Karlstad, Arvika, Kristinehamn och Åmål och dessutom från ett eget kontor i centrala Karlskoga.

20 mars polisanmäldes 53-åringen. Ärendet flyttades så småningom över till Ekobrottsmyndigheten eftersom misstankarna bland annat gäller grovt bokföringsbrott.

Tidigt på måndagen slog ekobrottskammaren i Linköping med hjälp av Polismyndigheten i Bergslagen till på adresser i både Karlstad och Karlskoga. Mängder av dokument togs i beslag och hade tre personer gripits. Det gäller 53-åringen, en 34-årig delägare bosatt i Karlskoga samt ytterligare en person. Enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten planeras inga fler gripanden.

De tre gripna är misstänkta för grovt bokföringsbrott och medhjälp därtill. Syftet med tillslaget var att få stopp på den illegala trafikskolan, att leta efter räkenskapsmaterial och att säkra bevisning mot de misstänkta.

Karlskoga Tidning/Karlskoga-Kuriren berättade i en artikel för någon månad sedan att 53-åringen och 34-åringen i kontakter med Transportstyrelsen hade hävdat att de skulle upphöra med sin trafikskola i avvaktan på att de ansökte om tillstånd.

Till tidningen sade 34-åringen att han inte drev någon trafikskola och att han inte ville tala om polisutredningen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.