2016-04-18 06:00

2016-04-18 08:08

Handelsträdgård i väntans tider

TRÄDGÅRD: Allt är förberett för kunderna

Sticklingarna har till största delen kommit och blivit omplanterade. I förra veckan låstes butiksdörren upp för första gången. Nu är man beredd på att ta emot alla trädgårdsintresserade kunder på Hveems Handelsträdgård i Ölme.
– Bara det blir litet varmare så har vi dem här, säger David Hveem.

Odling är ett av svenska folkets främsta fritidsintressen. Av någon anledning finns det dock ingen heltäckande statistik på området. När NWT frågade Handelns Utredningsinstitut (HUI) fick vi ett beklagande svar.

För några år sedan samarbetade i alla fall Statistiska Centralbyrån (SCB) och Jordbruksverket kring en stort upplagd enkätundersökning. Den handlade primärt om hemodling av ätbara växter men gav också en del siffror om handeln med växter över huvud taget.

Långt mer än hälften av alla hushåll i Sverige lägger ut pengar på att skaffa sig växter till fritidsodling, lite drygt 60 procent. Den sammanlagda försäljningssumman uppskattas till 2,6 miljarder kronor. Det täcker då både ätbara växter och till exempel lökar och utplanteringsväxter.

3 miljarder

Fröer såldes för 400 miljoner kronor. Lägger man ihop ätbara växter, lökar, blommor till utplantering och fröer blir försäljningssumman 3 miljarder kronor. Till detta kommer sedan utgifter för sådant som jord, gödsel, bekämpningsmedel, verktyg, krukor, hinkar, odlingslådor, växthus och mycket mer.

Om man antar att föresäljningen är jämnt fördelad över landet betyder det att det bara i Värmlands län säljs växter, plantor och fröer för kanske 100 miljoner kronor. Nu visar dock enkäten att det framför allt är de som bor i eget hus som är passionerade fritidsodlare medan det bland lägenhetsboende är betydligt färre som arbetar med sina ”gröna fingrar”, inte ens var tredje håller på.

NWT åkte till Ugglebol i Ölme och Hveems Handelsträdgård för att ta tempen så här tidigt på trädgårdssäsongen.

Vid vägens slut

Handelsträdgården ligger där grusvägen tar slut och var i många år känd för sina tomatodlingar. Men numera har man en tydlig inriktning mot ettåriga växter för utplantering eller odling i amplar.

– Vi säljer allt som fryser bort till hösten och vintern, säger David Hveem litet skämtsamt.

Men man kan också köpa kryddväxter, jord, gödsel och en del krukor.

David är fjärde generationen Hveem och har alldeles nyligen tagit över ansvaret tillsammans med sin fru Lisa.

Nyss öppnat

Butiken öppnade för säsongen bara ett par dagar innan NWT:s besök. Än så länge är det glest mellan besöken.

– Det behöver bli litet varmare först, säger David. Tillräckligt för att man ska kunna plantera ut växterna.

Lisa och David har fullt upp ändå med långa arbetsdagar under veckans alla dagar.

80-90 000 sticklingar levereras under loppet av några få några veckor. Just under NWT:s besök väntade de två på en stor sändning med pelargoner, kanske 7 000.

Alla sticklingar ska sedan planteras om för hand och ställas på rätt bord i rätt växthus med rätt värme och rätt ljus. Sedan ska de skötas om. Det gäller till exempel att ta bort knoppar för att stimulera tillväxten. Det får inte gå för fort.

Och hela tiden ska det vara rätt värme, rätt vattning och rätt gödning. Luckor ska öppnas eller stängas.

200 på en dag

David gör ett överslag av hur många kunder handelsträdgården har.

– Jag tror det kan vara 3-4 000. Bra dagar kan vi ha 200 kunder.

De flesta är förstås grannar och andra från trakten men inte så få kommer från orter som Årjäng och Säffle. Och så finns det stockholmare som tittar in på väg till sina fritidshus.

Midsommarstängt

Dagen före midsommarafton tar säsongen slut. Då stänger man butiken.

– Sedan har vi fullt upp med att städa och plocka undan innan det är dags att beställa nya sticklingar, avslutar David.

Odling är ett av svenska folkets främsta fritidsintressen. Av någon anledning finns det dock ingen heltäckande statistik på området. När NWT frågade Handelns Utredningsinstitut (HUI) fick vi ett beklagande svar.

För några år sedan samarbetade i alla fall Statistiska Centralbyrån (SCB) och Jordbruksverket kring en stort upplagd enkätundersökning. Den handlade primärt om hemodling av ätbara växter men gav också en del siffror om handeln med växter över huvud taget.

Långt mer än hälften av alla hushåll i Sverige lägger ut pengar på att skaffa sig växter till fritidsodling, lite drygt 60 procent. Den sammanlagda försäljningssumman uppskattas till 2,6 miljarder kronor. Det täcker då både ätbara växter och till exempel lökar och utplanteringsväxter.

3 miljarder

Fröer såldes för 400 miljoner kronor. Lägger man ihop ätbara växter, lökar, blommor till utplantering och fröer blir försäljningssumman 3 miljarder kronor. Till detta kommer sedan utgifter för sådant som jord, gödsel, bekämpningsmedel, verktyg, krukor, hinkar, odlingslådor, växthus och mycket mer.

Om man antar att föresäljningen är jämnt fördelad över landet betyder det att det bara i Värmlands län säljs växter, plantor och fröer för kanske 100 miljoner kronor. Nu visar dock enkäten att det framför allt är de som bor i eget hus som är passionerade fritidsodlare medan det bland lägenhetsboende är betydligt färre som arbetar med sina ”gröna fingrar”, inte ens var tredje håller på.

NWT åkte till Ugglebol i Ölme och Hveems Handelsträdgård för att ta tempen så här tidigt på trädgårdssäsongen.

Vid vägens slut

Handelsträdgården ligger där grusvägen tar slut och var i många år känd för sina tomatodlingar. Men numera har man en tydlig inriktning mot ettåriga växter för utplantering eller odling i amplar.

– Vi säljer allt som fryser bort till hösten och vintern, säger David Hveem litet skämtsamt.

Men man kan också köpa kryddväxter, jord, gödsel och en del krukor.

David är fjärde generationen Hveem och har alldeles nyligen tagit över ansvaret tillsammans med sin fru Lisa.

Nyss öppnat

Butiken öppnade för säsongen bara ett par dagar innan NWT:s besök. Än så länge är det glest mellan besöken.

– Det behöver bli litet varmare först, säger David. Tillräckligt för att man ska kunna plantera ut växterna.

Lisa och David har fullt upp ändå med långa arbetsdagar under veckans alla dagar.

80-90 000 sticklingar levereras under loppet av några få några veckor. Just under NWT:s besök väntade de två på en stor sändning med pelargoner, kanske 7 000.

Alla sticklingar ska sedan planteras om för hand och ställas på rätt bord i rätt växthus med rätt värme och rätt ljus. Sedan ska de skötas om. Det gäller till exempel att ta bort knoppar för att stimulera tillväxten. Det får inte gå för fort.

Och hela tiden ska det vara rätt värme, rätt vattning och rätt gödning. Luckor ska öppnas eller stängas.

200 på en dag

David gör ett överslag av hur många kunder handelsträdgården har.

– Jag tror det kan vara 3-4 000. Bra dagar kan vi ha 200 kunder.

De flesta är förstås grannar och andra från trakten men inte så få kommer från orter som Årjäng och Säffle. Och så finns det stockholmare som tittar in på väg till sina fritidshus.

Midsommarstängt

Dagen före midsommarafton tar säsongen slut. Då stänger man butiken.

– Sedan har vi fullt upp med att städa och plocka undan innan det är dags att beställa nya sticklingar, avslutar David.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.