2016-04-18 18:57

2016-04-18 18:58

Häktas för tvångsgifte

VÄRMLAND/DALSLAND: Första åtalet?

Tre personer har häktats som misstänkta för att ha främjat ett tvångsäktenskap. Om åklagaren driver fallet till åtal blir det i så fall första gången sedan lagstiftningen skärptes för ett par år sedan.

Det var tre personer som på fredagen ställdes inför häktningsdomaren i Värmlands tingsrätt. Alla tre kommer från Syrien och befinner sig i Sverige för att söka asyl.

Det gäller en 38-årig man och en 33-årig kvinna som bor på en flyktingsförläggning i västra Värmland. Paret är föräldrar till en kvinna som uppges vara antingen 15 eller 16 år gammal.

Sedan finns det en 25-årig man skriven på en adress i Vänersborg. Det är 25-åringen som uppges ha gift sig med tonårsflickan.

Vigdes i Dalsland

Enligt åklagaren ägde vigseln rum alldeles i början av december på en liten ort i Dalsland. Enligt kammaråklagare Pia Hammar ingicks äktenskapet med tvång och påtryckningar som passar in på den nya lagstiftningen.

– Men de tre häktade nekar till brott, säger Pia Hammar. De hävdar att det inte var någon vigsel som ingicks.

Lagen om tvångsäktenskap är helt ny. Den började gälla 1 juli 2014 och innebar en klar skärpning i förhållande till tidigare lagstiftning. Den gäller för äktenskap som ingås med hjälp av olaga tvång eller genom att man utnyttjar en person i en utsatt belägenhet. Det sistnämnda kan gälla föräldrar.

Fram till sommaren förra året hade 23 fall av det som tolkats som tvångsäktenskap polisanmälts. Men inget av fallen gick till åtal, samtliga avskrevs av åklagaren. Om fallet med vigseln i Dalsland leder till åtal blir det i så fall första gången i Sverige. Brottet straffas med upp till fyra års fängelse.

Det var tre personer som på fredagen ställdes inför häktningsdomaren i Värmlands tingsrätt. Alla tre kommer från Syrien och befinner sig i Sverige för att söka asyl.

Det gäller en 38-årig man och en 33-årig kvinna som bor på en flyktingsförläggning i västra Värmland. Paret är föräldrar till en kvinna som uppges vara antingen 15 eller 16 år gammal.

Sedan finns det en 25-årig man skriven på en adress i Vänersborg. Det är 25-åringen som uppges ha gift sig med tonårsflickan.

Vigdes i Dalsland

Enligt åklagaren ägde vigseln rum alldeles i början av december på en liten ort i Dalsland. Enligt kammaråklagare Pia Hammar ingicks äktenskapet med tvång och påtryckningar som passar in på den nya lagstiftningen.

– Men de tre häktade nekar till brott, säger Pia Hammar. De hävdar att det inte var någon vigsel som ingicks.

Lagen om tvångsäktenskap är helt ny. Den började gälla 1 juli 2014 och innebar en klar skärpning i förhållande till tidigare lagstiftning. Den gäller för äktenskap som ingås med hjälp av olaga tvång eller genom att man utnyttjar en person i en utsatt belägenhet. Det sistnämnda kan gälla föräldrar.

Fram till sommaren förra året hade 23 fall av det som tolkats som tvångsäktenskap polisanmälts. Men inget av fallen gick till åtal, samtliga avskrevs av åklagaren. Om fallet med vigseln i Dalsland leder till åtal blir det i så fall första gången i Sverige. Brottet straffas med upp till fyra års fängelse.