2016-04-18 06:00

2016-04-18 08:10

Förbered gräsmattan redan nu

TRÄDGÅRD: Olle Berg vet hur man gör

Regn, blåst och inte mer än sex-sju grader i luften. Det är precis då det kan vara dags att ta sig an gräsmattan om den ska bli till glädje i sommar. NWT besökte gräsmatteexperten Olle Berg för att ta del av hans råd.

Det är första halvan av april, det har regnat en stor del av dagen och det är sju grader i luften.

– Och i jorden är det inte mer än sex grader, säger Olle Berg efter att ha läst av sin jordtermometer. Det betyder att det fortfarande är tjäle på djupet.

Enligt Olle Berg är det gödsel och vatten som är A och O om man vill skaffa sig en vacker gräsmatta. Men det är ingen idé att gödsla än, jorden bör ha en temperatur på åtminstone tio grader för att kunna ta till sig näringen.

Däremot har Olle Berg sett över sin gräsmatta, städat den och lagt på dressjord där det behövs. Det fanns en del fläckar med isbränna som behövde åtgärdas.

Om man har mossa i gräsmattan kan man göra någonting åt det just nu genom att sprida ut järnsulfat i någon form. Det tar död på mossan.

– Men låt mossan ligga kvar, den försvinner sedan när gräset börjar växa. Använd inte moissrivare, då får du bara ännu mer mossa nästa år.

Många fler goda råd finns på Olle Bergs egen hemsida www.olleberg.nu. Där finns också sex korta och instruktiva filmer kring olika aspekter på gräsmatteskötsel. Eller köp hans bok: ”Gräsmattan - så lyckas du” på Semic förlag.

Det är första halvan av april, det har regnat en stor del av dagen och det är sju grader i luften.

– Och i jorden är det inte mer än sex grader, säger Olle Berg efter att ha läst av sin jordtermometer. Det betyder att det fortfarande är tjäle på djupet.

Enligt Olle Berg är det gödsel och vatten som är A och O om man vill skaffa sig en vacker gräsmatta. Men det är ingen idé att gödsla än, jorden bör ha en temperatur på åtminstone tio grader för att kunna ta till sig näringen.

Däremot har Olle Berg sett över sin gräsmatta, städat den och lagt på dressjord där det behövs. Det fanns en del fläckar med isbränna som behövde åtgärdas.

Om man har mossa i gräsmattan kan man göra någonting åt det just nu genom att sprida ut järnsulfat i någon form. Det tar död på mossan.

– Men låt mossan ligga kvar, den försvinner sedan när gräset börjar växa. Använd inte moissrivare, då får du bara ännu mer mossa nästa år.

Många fler goda råd finns på Olle Bergs egen hemsida www.olleberg.nu. Där finns också sex korta och instruktiva filmer kring olika aspekter på gräsmatteskötsel. Eller köp hans bok: ”Gräsmattan - så lyckas du” på Semic förlag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.