2016-04-13 06:00

2016-04-13 06:00

Anställda fick bo på lagret

KARLSTAD: Kommunen utredde svartbygge

Gästarbetarna bodde i Stuvbutikens lagerlokaler för 700 kronor per person och månad. Fyra privatpersoner anmälde det som svartbygge, men Karlstads kommun har lagt ner sin utredning.

Fyra privatpersoner har anmält Stuvbutiken för svartbygge. I anmälningarna till Karlstads kommun står bland annat att läsa att Stuvbutiken byggde sov- och matsal i butikens lager i Karlstad. Där ska de anställda EU-medborgarna, omkring ett 15-tal, ha betalat 700 kronor per person och månad för att bo på lagret.

– Det stämmer inte riktigt, säger Stuvbutikens ägare Göran Debäck.

– De betalade för internet och el, inte för boendet.

Så de betalade 700 kronor per person och månad för bredband och el?

– Ja.

Men nu bor de inte längre kvar?

– Nej, nu bor de på andra ställen.

Göran Debäck berättar att boendet i ett av Stuvbutikens kontorsutrymmen var tänkt som en tillfällig lösning, som blev mer permanent än vad han tänkt sig.

– Från början fick de bo där av rent humanitära skäl, de hade helt enkelt ingenstans att bo. Så jag sa att de, då var de bara två stycken, fick bo där tills de hittade en egen lägenhet. Och sen rullade det på.

Avslutat ärende

Kristina Skogling är gruppledare på stadsbyggnadsförvaltningen i Karlstad kommun, som i fredags besökte det påstådda svartbygget:

– Vi har varit i samtliga av Stuvbutikens kontorsutrymmen och liknande och det fanns inga boende där. Jag frågade ägaren om det tidigare bott anställda där, men jag fick inte riktigt klart för mig hur det låg till.

– Däremot sa han själv att det fanns boende på andra ställen nu.

Därmed är ärendet avslutat från Karlstads kommuns sida.

”Får vita löner”

Det 15-tal ungrare och rumäner som jobbar åt Stuvbutiken är anställda i ett separat bolag, Farmen AB, som startades av Göran Debäck 2014.

Debäck själv har tidigare sagt till NWT att den lön som ungrarna och rumänerna får inte följer kollektivavtalet, men ändå är avsevärt högre än den lön de kunnat få i sina hemländer. Om de nu överhuvudtaget skulle lyckat hitta ett jobb i sitt hemland.

– Jag vill betona att alla som arbetar här får vita löner, sa Göran Debäck till NWT i februari.

– Företaget betalar skatt, sociala avgifter och försäkringar enligt alla regler, hela Fora-paketet. Jag tycker det är fel med svarta löner och jag anser att man ska betala skäliga löner. Men vad är egentligen en skälig lön?

Fyra privatpersoner har anmält Stuvbutiken för svartbygge. I anmälningarna till Karlstads kommun står bland annat att läsa att Stuvbutiken byggde sov- och matsal i butikens lager i Karlstad. Där ska de anställda EU-medborgarna, omkring ett 15-tal, ha betalat 700 kronor per person och månad för att bo på lagret.

– Det stämmer inte riktigt, säger Stuvbutikens ägare Göran Debäck.

– De betalade för internet och el, inte för boendet.

Så de betalade 700 kronor per person och månad för bredband och el?

– Ja.

Men nu bor de inte längre kvar?

– Nej, nu bor de på andra ställen.

Göran Debäck berättar att boendet i ett av Stuvbutikens kontorsutrymmen var tänkt som en tillfällig lösning, som blev mer permanent än vad han tänkt sig.

– Från början fick de bo där av rent humanitära skäl, de hade helt enkelt ingenstans att bo. Så jag sa att de, då var de bara två stycken, fick bo där tills de hittade en egen lägenhet. Och sen rullade det på.

Avslutat ärende

Kristina Skogling är gruppledare på stadsbyggnadsförvaltningen i Karlstad kommun, som i fredags besökte det påstådda svartbygget:

– Vi har varit i samtliga av Stuvbutikens kontorsutrymmen och liknande och det fanns inga boende där. Jag frågade ägaren om det tidigare bott anställda där, men jag fick inte riktigt klart för mig hur det låg till.

– Däremot sa han själv att det fanns boende på andra ställen nu.

Därmed är ärendet avslutat från Karlstads kommuns sida.

”Får vita löner”

Det 15-tal ungrare och rumäner som jobbar åt Stuvbutiken är anställda i ett separat bolag, Farmen AB, som startades av Göran Debäck 2014.

Debäck själv har tidigare sagt till NWT att den lön som ungrarna och rumänerna får inte följer kollektivavtalet, men ändå är avsevärt högre än den lön de kunnat få i sina hemländer. Om de nu överhuvudtaget skulle lyckat hitta ett jobb i sitt hemland.

– Jag vill betona att alla som arbetar här får vita löner, sa Göran Debäck till NWT i februari.

– Företaget betalar skatt, sociala avgifter och försäkringar enligt alla regler, hela Fora-paketet. Jag tycker det är fel med svarta löner och jag anser att man ska betala skäliga löner. Men vad är egentligen en skälig lön?