2016-04-12 14:21

2016-04-12 14:21

Fler ska få slutbetyg

KARLSTAD: Åtta värmländska kommuner i projekt för unga

Värmlands har en låg utbildningsnivå och en hög andel unga som avbryter sina studier och möter ett arbetsliv utan gymnasiebetyg. Genom projektet Värmlands unga ska de motiveras att inte hoppa av.

På tisdagen inleddes projektet Värmlands unga med en konferens i Karlstad. Det riktar sig till ungdomar, 15-24 år, som riskerar att lämna skolan i förtid och har beviljats 20 miljoner kronor från ESF, Europeiska socialfonden.

– Den säkraste framgångsfaktorn är att ungdomarna känner sig trygga och sedda under skolgången. Det är det absolut viktigaste för ungdomarnas framtid. Vi försöker nå varenda liten kotte och fånga upp dem innan de hamnar i arbetslöshet och utanförskap. Då är det jätteviktigt at vi kommuner samarbetar med statliga krafter, säger Monica Persson, socialdirektör i Karlstads kommun och projektägare.

Brist på matchning

Enligt nationella framtidsprognoser är det inte bara storstadsregionerna som kommer att expandera.

– Nej, vi kan räkna med att mellanstora städer, som Karlstad, kommer att växa med fler företagsetableringar och fler arbetstillfällen för unga, säger hon.

Men enligt nästa talare i programmet, Katarina Danielsson från SKL (Sveriges kommuner och landsting), är inte brist på jobb den största boven, utan brist på matchning.

– Under en tioårsperiod har de lediga jobben fördubblats men arbetslösheten har ändå inte sjunkit. Problemet är att de inte matchar. De arbetssökandes kompetens matchar inte de lediga jobben, säger hon.

Samarbete ger effekt

Chanserna att få jobb ökar dramatiskt med ett avgångsbetyg från gymnasiet. Det ökar med 20 procent med låga betyg, med 50 procent med medelbetyg och med närmare 60 procent vid höga betyg, enligt den undersökning som ligger till grund för projekten Plug in och Plug in 2.0.

Undersökningen visar också stora skillnader mellan kvinnor och män, där männen i mycket högre grad går in i arbetslöshet och har ett ökat ekonomiskt bistånd.

– Det är så oerhört viktigt vi jobbar tillsammans för att bryta det här så jag hoppas det här projektet blir implementerat i kommunerna och skolorna i Värmland, säger Katarina Danielsson.

Projektet Värmlands unga kommer att finnas tillgängligt för ungdomar från september 2016 till december 2018. Och de värmländska kommuner som kommer att delta är Eda, Grums, Hagfors, Karlstad, Kristinehamn, Säffle, Torsby och Årjäng.

På tisdagen inleddes projektet Värmlands unga med en konferens i Karlstad. Det riktar sig till ungdomar, 15-24 år, som riskerar att lämna skolan i förtid och har beviljats 20 miljoner kronor från ESF, Europeiska socialfonden.

– Den säkraste framgångsfaktorn är att ungdomarna känner sig trygga och sedda under skolgången. Det är det absolut viktigaste för ungdomarnas framtid. Vi försöker nå varenda liten kotte och fånga upp dem innan de hamnar i arbetslöshet och utanförskap. Då är det jätteviktigt at vi kommuner samarbetar med statliga krafter, säger Monica Persson, socialdirektör i Karlstads kommun och projektägare.

Brist på matchning

Enligt nationella framtidsprognoser är det inte bara storstadsregionerna som kommer att expandera.

– Nej, vi kan räkna med att mellanstora städer, som Karlstad, kommer att växa med fler företagsetableringar och fler arbetstillfällen för unga, säger hon.

Men enligt nästa talare i programmet, Katarina Danielsson från SKL (Sveriges kommuner och landsting), är inte brist på jobb den största boven, utan brist på matchning.

– Under en tioårsperiod har de lediga jobben fördubblats men arbetslösheten har ändå inte sjunkit. Problemet är att de inte matchar. De arbetssökandes kompetens matchar inte de lediga jobben, säger hon.

Samarbete ger effekt

Chanserna att få jobb ökar dramatiskt med ett avgångsbetyg från gymnasiet. Det ökar med 20 procent med låga betyg, med 50 procent med medelbetyg och med närmare 60 procent vid höga betyg, enligt den undersökning som ligger till grund för projekten Plug in och Plug in 2.0.

Undersökningen visar också stora skillnader mellan kvinnor och män, där männen i mycket högre grad går in i arbetslöshet och har ett ökat ekonomiskt bistånd.

– Det är så oerhört viktigt vi jobbar tillsammans för att bryta det här så jag hoppas det här projektet blir implementerat i kommunerna och skolorna i Värmland, säger Katarina Danielsson.

Projektet Värmlands unga kommer att finnas tillgängligt för ungdomar från september 2016 till december 2018. Och de värmländska kommuner som kommer att delta är Eda, Grums, Hagfors, Karlstad, Kristinehamn, Säffle, Torsby och Årjäng.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.