2016-04-10 18:49

2016-04-10 18:49

Dramatiskt slut på resan

KARLSTAD

Det började så bra. Ett 90-tal personer hade rest med veterantåg från Stockholm till Karlstad för att besöka Lars Lerins konsthall på Sandgrund. Men just som de hälsades välkomna på Sandgrund spårade deras tåg ur och hemfärden fick göras med buss.

Klockan var ganska exakt tio minuter i tre på lördagseftermiddagen när veterantåget backade rätt in i stoppbocken av betong på spår 20 vid Karlstad C. En av vagnarna välte omkull stoppbocken, klättrade över den och fastnade mellan en knäckt elstolpe av stål och ett transformatorhus.

Två meter ifrån

Vagnen stannade bara ett par meter från det hus där Pressbyrån har sin butik. Där inne befanns sig de båda expediterna Emma Berg och Zandra Johansson.

– Jag stod alldeles innanför väggen som vagnen klättrade upp emot, berättar Emma Berg. Jag höll på att byta om och hörde smällen och kände hur hela huset skakade.

– Vi förstod inte vad som hade hänt förrän vi hade sprungit ut och fick se en järnvägsvagn som pekade upp mot himlen.

Tåget var ett veterantåg som ägs av Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg (SKÅJ) och användes just den här dagen för en utflykt från Stockholm till Karlstad och Lars Lerins konsthall. De 90 passagerarna hade betalat 1 395 kronor var för att få vara med. På vägen till Karlstad hade många av dem ätit fjällröding till lunch. På hemvägen skulle de ha erbjudits middag som personalen just hade börjat göra i ordning när olyckan inträffade.

Kastades omkull

En av de anställda ombord, som senare var den enda som behövde bli undersökt på Centralsjukhuset, berättade hon stod i kallskänken när smällen kom. Hon ramlade omkull medan hennes närmaste kollega föll framstupa på golvet för att sedan få ett antal kastruller över sig.

Tåget hade först stannat på spår 1 A så att passagerarna kunde kliva av. Sedan skulle det backas in på spår 20 för att inte vara i vägen för den ordinarie tågtrafiken.

Stopp för trafiken

I stället stoppades efter ett tåg all tågtrafik genom Karlstad till dess man hade situationen klar för sig. Tågen blev stående på andra stationer och tågföretagen tvingades beställa in bussar för sina passagerare. Bussar fick också beställas fram för att köra utflyktspassagerarna tillbaka till Stockholm.

Efter ett par timmar kunde dock tågtrafiken återupptas om än i begränsad omfattning. På måndagen lär det nog bli trångt på Karlstad C.

Klockan var ganska exakt tio minuter i tre på lördagseftermiddagen när veterantåget backade rätt in i stoppbocken av betong på spår 20 vid Karlstad C. En av vagnarna välte omkull stoppbocken, klättrade över den och fastnade mellan en knäckt elstolpe av stål och ett transformatorhus.

Två meter ifrån

Vagnen stannade bara ett par meter från det hus där Pressbyrån har sin butik. Där inne befanns sig de båda expediterna Emma Berg och Zandra Johansson.

– Jag stod alldeles innanför väggen som vagnen klättrade upp emot, berättar Emma Berg. Jag höll på att byta om och hörde smällen och kände hur hela huset skakade.

– Vi förstod inte vad som hade hänt förrän vi hade sprungit ut och fick se en järnvägsvagn som pekade upp mot himlen.

Tåget var ett veterantåg som ägs av Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg (SKÅJ) och användes just den här dagen för en utflykt från Stockholm till Karlstad och Lars Lerins konsthall. De 90 passagerarna hade betalat 1 395 kronor var för att få vara med. På vägen till Karlstad hade många av dem ätit fjällröding till lunch. På hemvägen skulle de ha erbjudits middag som personalen just hade börjat göra i ordning när olyckan inträffade.

Kastades omkull

En av de anställda ombord, som senare var den enda som behövde bli undersökt på Centralsjukhuset, berättade hon stod i kallskänken när smällen kom. Hon ramlade omkull medan hennes närmaste kollega föll framstupa på golvet för att sedan få ett antal kastruller över sig.

Tåget hade först stannat på spår 1 A så att passagerarna kunde kliva av. Sedan skulle det backas in på spår 20 för att inte vara i vägen för den ordinarie tågtrafiken.

Stopp för trafiken

I stället stoppades efter ett tåg all tågtrafik genom Karlstad till dess man hade situationen klar för sig. Tågen blev stående på andra stationer och tågföretagen tvingades beställa in bussar för sina passagerare. Bussar fick också beställas fram för att köra utflyktspassagerarna tillbaka till Stockholm.

Efter ett par timmar kunde dock tågtrafiken återupptas om än i begränsad omfattning. På måndagen lär det nog bli trångt på Karlstad C.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.