2016-04-09 17:37

2016-04-09 17:37

De vill inte ha varandra

KARLSTAD: Värmland och Halland överens

De samarbetar gärna, men ingen av dem vill ingå i en ny storregion.
På torsdagen mötte regionstyrelsens ordförande i Halland, Mats Eriksson (M), partikollegan på motsvarande post i Värmland, Fredrik Larsson. Vid ett studiebesök i Karlstad diskuterades bland annat den föreslagna storregionen.

– Vad är det som ska bli bättre om vi går samman med en storregion? Den frågan har vi ställt om och om igen, men regeringen är oss fortsatt svaret skyldig, säger Mats Eriksson, som bestämt säger nej till den storregion bestående av Halland, Värmland och Västra Götaland som regeringens utredare föreslog för några veckor sedan.

– Det faller på sin egen orimlighet. Jag tror inte på en region bestående av en fjärdedel av Sveriges kommuner.

Han får medhåll av Fredrik Larsson.

– Jag tycker inte att Sverige behöver en regionreform. Däremot ett ökat samarbete i olika riktningar. Vi vill jobba ihop på de områden där medborgarna har nytta av det, men utan en gemensam administrationsenhet.

Utbytte erfarenheter

Under Mats Erikssons besök i Karlstad visade Fredrik Larsson upp Centralsjukhusets nya operationscentrum, samt lät sin gäst träffa läkarstuderande från Örebro universitet.

– Det var väldigt intressant att få inblick i den läkarutbildning som erbjuds i Örebro. Vi har inte alls samma närhet till någon läkarutbildning i Halland. Där har Värmland en fördel, sa Mats Eriksson, som även är vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation.

Eriksson delade under dagen också med sig av sina egna erfarenheter av att gå från ett underskott, till i princip plus minus noll, i landstingets budget i dag.

– Bland annat har vi jobbat med att frigöra vårdpersonal från arbetsuppgifter som andra kan utföra.

– Det arbetet påminner om vår utvecklingsplan, där ingår att rätt kompetens ska utföra rätt arbetsuppgifter, säger Fredrik Larsson.

– Vad är det som ska bli bättre om vi går samman med en storregion? Den frågan har vi ställt om och om igen, men regeringen är oss fortsatt svaret skyldig, säger Mats Eriksson, som bestämt säger nej till den storregion bestående av Halland, Värmland och Västra Götaland som regeringens utredare föreslog för några veckor sedan.

– Det faller på sin egen orimlighet. Jag tror inte på en region bestående av en fjärdedel av Sveriges kommuner.

Han får medhåll av Fredrik Larsson.

– Jag tycker inte att Sverige behöver en regionreform. Däremot ett ökat samarbete i olika riktningar. Vi vill jobba ihop på de områden där medborgarna har nytta av det, men utan en gemensam administrationsenhet.

Utbytte erfarenheter

Under Mats Erikssons besök i Karlstad visade Fredrik Larsson upp Centralsjukhusets nya operationscentrum, samt lät sin gäst träffa läkarstuderande från Örebro universitet.

– Det var väldigt intressant att få inblick i den läkarutbildning som erbjuds i Örebro. Vi har inte alls samma närhet till någon läkarutbildning i Halland. Där har Värmland en fördel, sa Mats Eriksson, som även är vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation.

Eriksson delade under dagen också med sig av sina egna erfarenheter av att gå från ett underskott, till i princip plus minus noll, i landstingets budget i dag.

– Bland annat har vi jobbat med att frigöra vårdpersonal från arbetsuppgifter som andra kan utföra.

– Det arbetet påminner om vår utvecklingsplan, där ingår att rätt kompetens ska utföra rätt arbetsuppgifter, säger Fredrik Larsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.