2016-04-06 11:26

2016-04-06 11:26

"De här frågorna är jätteviktiga"

HALLÅ DÄR...

...Kjerstin Persdotter är filmkonsulent för barn och unga på Region Värmland och är den 14 april med och arrangerar skolbiodagen 2016 i Karlstad.

Varför anordnar ni skolbiodagen?

– Svenska filminstitutet har en skolbiodag i Malmö varje år, men de har tänkt att de måste komma ut i resten av landet. Så vi ansökte om att få ha den här dagen. Vi vet att det är svårt att samla lärare för en heldag, men jag tycker att de här frågorna är jätteviktiga.

Hur vanligt är det med skolbio i dag? Och varför är det viktigt?

– Flera kommuner i länet har skolbio i den mån de har råd eller har fått bidrag. För det kan man söka från filminstitutet, och det gäller även eget skapande och pedagogik. Sen är det positivt om man jobbar med ortens biograf, för det görs många filmhandledningar till barn- och ungdomsfilmer. Många ungdomsfilmer försvinner snabbt, då kan man satsa på att plocka upp dem i skolbion och prata om den i undervisningen. Sen är det många barn som inte har råd att gå på bio i dag.

Årets skolbiodag heter Sex, våld och skolbio, varför de här ämnena?

– Det är filminstitutet som satt det temat. Det handlar om att man måste kunna tala även om de filmer som är komplicerade. En punkt är att RFSU har börjat använda film på skolan i sin upplysning, det är kopplingen till sex. Ebba Theorell har studerat barn och gjort film om deras våldsfixering.

– Men vi har också tema integration och kameran som verktyg för samhällsutveckling.

Vilka är dagen till för?

– Egentligen alla som jobbar med film pedagogiskt på något sätt, men i första hand pedagoger och lärare.

Finns det någonting i det digra programmet du själv inte kommer att missa?

– Linda Sternö som driver Akademi Valand tycker jag är helt fantastisk. Sen tycker jag att David Nzinga är spännande. Han driver verksamhet i Jordbro och gör bland annat film och musik. Vi visar också filmen Pojkarna och den kan jag rekommendera.

Programmet går att hitta på www.regionvarmland.se

Varför anordnar ni skolbiodagen?

– Svenska filminstitutet har en skolbiodag i Malmö varje år, men de har tänkt att de måste komma ut i resten av landet. Så vi ansökte om att få ha den här dagen. Vi vet att det är svårt att samla lärare för en heldag, men jag tycker att de här frågorna är jätteviktiga.

Hur vanligt är det med skolbio i dag? Och varför är det viktigt?

– Flera kommuner i länet har skolbio i den mån de har råd eller har fått bidrag. För det kan man söka från filminstitutet, och det gäller även eget skapande och pedagogik. Sen är det positivt om man jobbar med ortens biograf, för det görs många filmhandledningar till barn- och ungdomsfilmer. Många ungdomsfilmer försvinner snabbt, då kan man satsa på att plocka upp dem i skolbion och prata om den i undervisningen. Sen är det många barn som inte har råd att gå på bio i dag.

Årets skolbiodag heter Sex, våld och skolbio, varför de här ämnena?

– Det är filminstitutet som satt det temat. Det handlar om att man måste kunna tala även om de filmer som är komplicerade. En punkt är att RFSU har börjat använda film på skolan i sin upplysning, det är kopplingen till sex. Ebba Theorell har studerat barn och gjort film om deras våldsfixering.

– Men vi har också tema integration och kameran som verktyg för samhällsutveckling.

Vilka är dagen till för?

– Egentligen alla som jobbar med film pedagogiskt på något sätt, men i första hand pedagoger och lärare.

Finns det någonting i det digra programmet du själv inte kommer att missa?

– Linda Sternö som driver Akademi Valand tycker jag är helt fantastisk. Sen tycker jag att David Nzinga är spännande. Han driver verksamhet i Jordbro och gör bland annat film och musik. Vi visar också filmen Pojkarna och den kan jag rekommendera.

Programmet går att hitta på www.regionvarmland.se