2016-03-31 16:17

2016-03-31 23:04

Reste sig mot alla odds

KARLSTAD: Från strokedrabbad till elittränad i body fitness på några månader

31-åriga Wictoria Bräck från Karlstad hade precis påbörjat en tävlingssatsning i body fitness när hon på Luciadagen i fjol oväntat drabbades av en liten stroke och blev halvsidesförlamad. Men hon har kämpat sig tillbaka och på lördag är det dags att inta scenen.

Mer eller mindre halvt förlamad i december till att tävla på elitnivå i body fitness i april. Går det?

– Alla sa förstås att det är helt omöjligt. Men det blev som en sporre för mig att motbevisa alla nej-sägare. Nu har jag lyckats slutföra det jag hade föresatt mig innan jag blev sjuk. Och det är jag stolt över! säger Wictoria Bräck när vi träffas i PT-hörnan på Kvarnberget i Karlstad, en PT-studio som hon driver sedan i höstas.

Fullt upp

Det var lite mycket då, i höstas. Nystartat eget företag, jobb som licensierad personlig tränare och kostrådgivare, familj och assistentjobb åt autistiske sonen Elias, ideellt engagemang, egen träning...

– Just då tänkte jag inte att det var stressigt och på tok för lite tid till återhämtning. Jag bara körde på; mycket var ju så roligt. Men så en dag vaknade jag upp utan känsel i ett par tår. Dagen därpå sov jag bort. Sedan domnade hela vänstersidan bort. Då förstod jag att något verkligen var fel.

– Min sambo ville ringa efter ambulans, men jag bromsade och tänkte att så farligt var det väl inte. Men då hade jag inte sett mig i spegeln; halva ansiktet hängde.

Väl på sjukhus blev det fullt pådrag, efter som man misstänkte stroke. Symptomen var ”rätt”, men allt annat var ”fel”. Wictoria – ung, vältränad, icke-rökare, normalviktig och så vidare.

På sjukhuset blev Wictoria först sämre.

– Det gick som en linje genom kroppen. Jag kunde inte röra benen och hade ingen känsel eller muskelkontroll i vänstersidan. Dessutom funkade inte minnet, jag blandade ihop folk. Det var verkligen skrämmande och ångestladdat.

Min tur

Efter utredning konstaterades att hon sannolikt haft en liten stroke.

Nu började en mödosam rehabilitering.

– Började förstå att stress nog kan ha spelat in i att jag blev sjuk. Jag har även drabbats av flera tuffa svårigheter tidigare i mitt liv. Kändes bittert och orättvist att än en gång tvingas avbryta min tävlingssatsning. Men sen tog jag mig samman och tänkte ”Nä, nu är det faktiskt min tur!”

Så med läkarnas goda minne kompletterades rehabträningen snart med betydligt tuffare träning. Nu är Wictoria Bräck framme vid målet: På lördag ställer hon upp i body fitness i Alingsåstävlingen Battle of Scandinavia.

– Jag vill berätta min historia för att inspirera andra. Det går att ta sig igenom svåra saker och att komma igen. Jag är stolt över att jag har lyckats ta mig så här långt. Det har varit en tuff, men lärorik resa.

 

Mer eller mindre halvt förlamad i december till att tävla på elitnivå i body fitness i april. Går det?

– Alla sa förstås att det är helt omöjligt. Men det blev som en sporre för mig att motbevisa alla nej-sägare. Nu har jag lyckats slutföra det jag hade föresatt mig innan jag blev sjuk. Och det är jag stolt över! säger Wictoria Bräck när vi träffas i PT-hörnan på Kvarnberget i Karlstad, en PT-studio som hon driver sedan i höstas.

Fullt upp

Det var lite mycket då, i höstas. Nystartat eget företag, jobb som licensierad personlig tränare och kostrådgivare, familj och assistentjobb åt autistiske sonen Elias, ideellt engagemang, egen träning...

– Just då tänkte jag inte att det var stressigt och på tok för lite tid till återhämtning. Jag bara körde på; mycket var ju så roligt. Men så en dag vaknade jag upp utan känsel i ett par tår. Dagen därpå sov jag bort. Sedan domnade hela vänstersidan bort. Då förstod jag att något verkligen var fel.

– Min sambo ville ringa efter ambulans, men jag bromsade och tänkte att så farligt var det väl inte. Men då hade jag inte sett mig i spegeln; halva ansiktet hängde.

Väl på sjukhus blev det fullt pådrag, efter som man misstänkte stroke. Symptomen var ”rätt”, men allt annat var ”fel”. Wictoria – ung, vältränad, icke-rökare, normalviktig och så vidare.

På sjukhuset blev Wictoria först sämre.

– Det gick som en linje genom kroppen. Jag kunde inte röra benen och hade ingen känsel eller muskelkontroll i vänstersidan. Dessutom funkade inte minnet, jag blandade ihop folk. Det var verkligen skrämmande och ångestladdat.

Min tur

Efter utredning konstaterades att hon sannolikt haft en liten stroke.

Nu började en mödosam rehabilitering.

– Började förstå att stress nog kan ha spelat in i att jag blev sjuk. Jag har även drabbats av flera tuffa svårigheter tidigare i mitt liv. Kändes bittert och orättvist att än en gång tvingas avbryta min tävlingssatsning. Men sen tog jag mig samman och tänkte ”Nä, nu är det faktiskt min tur!”

Så med läkarnas goda minne kompletterades rehabträningen snart med betydligt tuffare träning. Nu är Wictoria Bräck framme vid målet: På lördag ställer hon upp i body fitness i Alingsåstävlingen Battle of Scandinavia.

– Jag vill berätta min historia för att inspirera andra. Det går att ta sig igenom svåra saker och att komma igen. Jag är stolt över att jag har lyckats ta mig så här långt. Det har varit en tuff, men lärorik resa.

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.