2016-03-31 06:00

2016-03-31 06:00

Bergvik byggs ut – igen

KARLSTAD: Ägaren Eurocommercial planerar för 15–20 nya butiker – 200 nya jobb skapas

I slutet av april invigs utbyggnaden av Bergviks köpcenter, men nu kan NWT avslöja att gallerians ägare Eurocommercial vill göra en ny storsatsning.
– Vi vill bygga ut gallerian med cirka 10 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Det betyder cirka 15–20 nya butiker som ger 150–200 nya jobb.

Det berättar Martin Bjöörn, Sverigechef för Eurocommercial. Bolaget köpte så sent som i november Konsum Värmlands del av Bergvik inklusive den nya galleriadelen för 600 miljoner kronor.

Hela gallerian som just har rustats upp och byggts ut för 240 miljoner kronor. 20 nya butiker har kommit till, men det räcker inte anser Eurocommercial.

– Nej, vi har en del befintliga butiker som vill ha större yta och det har vi inte kunnat erbjuda dem än. Samtidigt vill vi tillföra ett antal nya butiker till Bergvik med fokus på aktörer som inte finns i Karlstad, säger Martin Bjöörn som själv har rötterna i Karlstad.

Han poängterar att det inte är frågan om någon jättelik utbyggnad som man planerar för.

– Vi vill hålla kvaliteten uppe så det handlar om cirka 10 000 kvadrat är uthyrningsbar yta. Det innebär 15–20 nya butiker, en utökning med 20 procent. Det är något som både marknaden och centrumhandeln klarar av.

200 nya jobb

– Dagens Bergvik är inget stort köpcenter, men med den planerade tillbyggnaden hamnar vi ungefär i nivå med Marieberg i Örebro. Satsningen beräknas ge 150–200 nya jobb, säger Martin Bjöörn.

Utbyggnaden är tänkt att ske åt söder bakom Ica Maxi där Eurocommericial äger ett 25 000 kvadratmeter stort skogsområde. Det vill man komplettera med att köpa drygt ytterligare lika mycket mark av kommunen.

– Det behövs rejäla ytor eftersom vi även vill satsa rejält på fler p-platser och anlägga runt 900 nya vid den här nya och sydliga entrén som blir vänd mot det nya bostadsområdet och Hammarö, säger centerchefen Ida Svensson.

– Vår plan är att det ska anläggas en ny gata hit från Ullebergsleden som ska avlasta Bergviksvägen som inte klarar mer trafik. Vi ska även spara ett värdefullt skogsområde och sätta upp bullerplank, säger Patrik Sörnell, ansvarig för Bergvik på Eurocommercial.

Bolaget ska nu lämna in en begäran om planbesked till kommunen så att detaljplanen kan ändras så att projektet ska kunna bli verklighet.

Delfinansiering

– Vi har både träffat kommunen och Olav Thon-gruppen och hoppas att vi även kan hitta en bra gemensam trafiklösning från E18. Den ska vi självklart vara med och delfinansiera. Inklusive de kostnaderna handlar investeringen om knappt en halv miljard kronor, säger Martin Bjöörn.

Hur snabbt utbyggnaden kan bli är inte klart.

– Vårt tidsperspektiv är tre–fem år. Först ska planprocessen genomföras, sedan väntar uthyrning och en byggtid på cirka två år.

– Positivt att gallerians ägare tror på Karlstad. Sedan får vi diskutera deras utbyggnadsbehov, säger kommunalrådet Peter Kullgren (KD).

Det berättar Martin Bjöörn, Sverigechef för Eurocommercial. Bolaget köpte så sent som i november Konsum Värmlands del av Bergvik inklusive den nya galleriadelen för 600 miljoner kronor.

Hela gallerian som just har rustats upp och byggts ut för 240 miljoner kronor. 20 nya butiker har kommit till, men det räcker inte anser Eurocommercial.

– Nej, vi har en del befintliga butiker som vill ha större yta och det har vi inte kunnat erbjuda dem än. Samtidigt vill vi tillföra ett antal nya butiker till Bergvik med fokus på aktörer som inte finns i Karlstad, säger Martin Bjöörn som själv har rötterna i Karlstad.

Han poängterar att det inte är frågan om någon jättelik utbyggnad som man planerar för.

– Vi vill hålla kvaliteten uppe så det handlar om cirka 10 000 kvadrat är uthyrningsbar yta. Det innebär 15–20 nya butiker, en utökning med 20 procent. Det är något som både marknaden och centrumhandeln klarar av.

200 nya jobb

– Dagens Bergvik är inget stort köpcenter, men med den planerade tillbyggnaden hamnar vi ungefär i nivå med Marieberg i Örebro. Satsningen beräknas ge 150–200 nya jobb, säger Martin Bjöörn.

Utbyggnaden är tänkt att ske åt söder bakom Ica Maxi där Eurocommericial äger ett 25 000 kvadratmeter stort skogsområde. Det vill man komplettera med att köpa drygt ytterligare lika mycket mark av kommunen.

– Det behövs rejäla ytor eftersom vi även vill satsa rejält på fler p-platser och anlägga runt 900 nya vid den här nya och sydliga entrén som blir vänd mot det nya bostadsområdet och Hammarö, säger centerchefen Ida Svensson.

– Vår plan är att det ska anläggas en ny gata hit från Ullebergsleden som ska avlasta Bergviksvägen som inte klarar mer trafik. Vi ska även spara ett värdefullt skogsområde och sätta upp bullerplank, säger Patrik Sörnell, ansvarig för Bergvik på Eurocommercial.

Bolaget ska nu lämna in en begäran om planbesked till kommunen så att detaljplanen kan ändras så att projektet ska kunna bli verklighet.

Delfinansiering

– Vi har både träffat kommunen och Olav Thon-gruppen och hoppas att vi även kan hitta en bra gemensam trafiklösning från E18. Den ska vi självklart vara med och delfinansiera. Inklusive de kostnaderna handlar investeringen om knappt en halv miljard kronor, säger Martin Bjöörn.

Hur snabbt utbyggnaden kan bli är inte klart.

– Vårt tidsperspektiv är tre–fem år. Först ska planprocessen genomföras, sedan väntar uthyrning och en byggtid på cirka två år.

– Positivt att gallerians ägare tror på Karlstad. Sedan får vi diskutera deras utbyggnadsbehov, säger kommunalrådet Peter Kullgren (KD).

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.