2016-03-30 14:32

2016-03-30 15:37

Landmark föremål för juridisk granskning

KARLSTAD: Kan leda till polisanmälan av flygplatschefen

Karlstad Airport har anlitat en jurist för att undersöka om det finns anledning att polisanmäla förre flygplatschefen Peter Landmark.

Advokat Anders Runebjer har fått styrelsens uppdrag att utreda om representation och gåvor som Peter Landmark har betalat med sitt företagskort skötts enligt lagen och interndirektiven.

Återkräva pengar

– För att vi ska få svar på om det förekommit några oegentligheter. Och om det då finns skäl för oss att återkräva pengar eller grunder för en polisanmälan, säger Karlstad Airports vice ordförande Sune Ekbåge.

Extern granskning

Den 9 mars beslutade styrelsen att en extern granskning ska göras av Landmarks korthantering. Samt om han och bolagets ordförande Nina Larsson och tidigare ordförande Henrik Lindblom har skött attesteringen enligt kommunens regler.

– Tanken var redan från början att det skulle göras två separata granskningar, säger Sune Ekbåge. En revisionsgranskning och en juridisk granskning av advokat.

Polisanmälan

– Gör vi en polisanmälan nu är risken att den blir liggande under en längre tid. Skulle det visa att det finns grunder för en brottsanmälan har vi hjälpt till med en del av jobbet och då överlämnar vi vårt material till polisen, fortsätter han.

Både revisionsgranskningen, som utförs av Grant Thornton i Stockholm, och advokat Anders Runebjers juridiska granskning ska vara klara den 30 april.

Tredje granskning

Samtidigt pågår en tredje granskning. Det är Karlstad Stadshus som begärt att hanteringen av samtliga betalkort i kommunen ska undersökas.

Advokat Anders Runebjer har fått styrelsens uppdrag att utreda om representation och gåvor som Peter Landmark har betalat med sitt företagskort skötts enligt lagen och interndirektiven.

Återkräva pengar

– För att vi ska få svar på om det förekommit några oegentligheter. Och om det då finns skäl för oss att återkräva pengar eller grunder för en polisanmälan, säger Karlstad Airports vice ordförande Sune Ekbåge.

Extern granskning

Den 9 mars beslutade styrelsen att en extern granskning ska göras av Landmarks korthantering. Samt om han och bolagets ordförande Nina Larsson och tidigare ordförande Henrik Lindblom har skött attesteringen enligt kommunens regler.

– Tanken var redan från början att det skulle göras två separata granskningar, säger Sune Ekbåge. En revisionsgranskning och en juridisk granskning av advokat.

Polisanmälan

– Gör vi en polisanmälan nu är risken att den blir liggande under en längre tid. Skulle det visa att det finns grunder för en brottsanmälan har vi hjälpt till med en del av jobbet och då överlämnar vi vårt material till polisen, fortsätter han.

Både revisionsgranskningen, som utförs av Grant Thornton i Stockholm, och advokat Anders Runebjers juridiska granskning ska vara klara den 30 april.

Tredje granskning

Samtidigt pågår en tredje granskning. Det är Karlstad Stadshus som begärt att hanteringen av samtliga betalkort i kommunen ska undersökas.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.