2016-03-20 06:00

2016-03-20 06:00

Ny succé för Barnmässan

KARLSTAD: Lång kö redan före öppning

Redan före portarna slogs upp till Barnmässan i lördags så ringlade sig kön lång. Hittills har mässan slagit nya besöksrekord varje år sedan starten 2005– och populariteten håller i sig.

Bärselar, barnvagnar, dregglisar, nappflaskor, leksaker, kläder, mammaträning, barnmat, ansiktsmålning, scenuppträdanden och Operation Smile. Alltsammans, och mycket mer, samsades i helgen om de 3 000 kvadratmeter yta som Barnmässan hade till förfogande i Karlstad Racketcenter.

Men Operation Smile– vad är det?

– Vi är en politiskt och religiöst obunden medicinsk hjälporganisation som hjälper barn som lider av behandlingsbar ansiktsdeformitet. Vi har verksamhet i omkring 60 länder, och i år är vi lyckliga förmånstagare här på Barnmässan. Det innebär att vi får 10 kronor av varje entréavgift, liksom alla intäkter från aktiviteter som ponnyridning. ansiktsmålning och välgörenhetsauktionen, berättar Angelica Pennerdahl, logoped inom Operation Smile.

Tidigare år har mässan samlat in nästan 900 000 kronor till olika hjälpprojekt för behövande barn.

Mammamageträning

I en annan monter, lite halvt skymd bakom en skärm, ligger Sara Gund på rygg på en yogamatta. Över henne står naprapaten och mammaträningscoachen Maria Berg och trycker på hennes mage.

– Jag födde barn för sex månader sedan och känner mig fortfarande lite otajt. Nu när jag har börjat springa lite grann igen så känns det liksom inte som att allt riktigt sitter på plats. Så jag vill helt enkelt kolla hur illa det är, berättar Sara Gund.

Och det var inte alls illa, enligt Maria Berg.

– Det jag har känt efter är om Saras magmuskler har gått samman, eller om de fortfarande är delade efter förlossningen. På cirka en tredjedel av alla nyblivna mammor är magmusklerna delade, och för att slippa få bland annat ont i ryggen eller bäckenbottenbesvär får man då jobba med lite djupare magmuskelträning, förklarar hon.

Träningstips, barn- och familjeprylar, och i många fall ny inspiration, var något av de som de flesta av mässans besökare fick med sig hem.

Bärselar, barnvagnar, dregglisar, nappflaskor, leksaker, kläder, mammaträning, barnmat, ansiktsmålning, scenuppträdanden och Operation Smile. Alltsammans, och mycket mer, samsades i helgen om de 3 000 kvadratmeter yta som Barnmässan hade till förfogande i Karlstad Racketcenter.

Men Operation Smile– vad är det?

– Vi är en politiskt och religiöst obunden medicinsk hjälporganisation som hjälper barn som lider av behandlingsbar ansiktsdeformitet. Vi har verksamhet i omkring 60 länder, och i år är vi lyckliga förmånstagare här på Barnmässan. Det innebär att vi får 10 kronor av varje entréavgift, liksom alla intäkter från aktiviteter som ponnyridning. ansiktsmålning och välgörenhetsauktionen, berättar Angelica Pennerdahl, logoped inom Operation Smile.

Tidigare år har mässan samlat in nästan 900 000 kronor till olika hjälpprojekt för behövande barn.

Mammamageträning

I en annan monter, lite halvt skymd bakom en skärm, ligger Sara Gund på rygg på en yogamatta. Över henne står naprapaten och mammaträningscoachen Maria Berg och trycker på hennes mage.

– Jag födde barn för sex månader sedan och känner mig fortfarande lite otajt. Nu när jag har börjat springa lite grann igen så känns det liksom inte som att allt riktigt sitter på plats. Så jag vill helt enkelt kolla hur illa det är, berättar Sara Gund.

Och det var inte alls illa, enligt Maria Berg.

– Det jag har känt efter är om Saras magmuskler har gått samman, eller om de fortfarande är delade efter förlossningen. På cirka en tredjedel av alla nyblivna mammor är magmusklerna delade, och för att slippa få bland annat ont i ryggen eller bäckenbottenbesvär får man då jobba med lite djupare magmuskelträning, förklarar hon.

Träningstips, barn- och familjeprylar, och i många fall ny inspiration, var något av de som de flesta av mässans besökare fick med sig hem.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.