2016-03-17 20:27

2016-03-17 22:33

Minst 80 000 kronor om året

VÄRMLAND: Så värderas Unionens kollektivavtal

Fackliga Unionens kollektivavtal med arbetsgivaren kan för den enskilde medlemmen vara värt 80 000 kronor om året och vissa fall ännu mer. Därför är det bara att gratulera de som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal, säger Magnus Hildebrand, regionchef i Unionen Värmland - norra Dalsland.
- Vi har inom regionen medlemmar på 2 300 arbetsplatser. Faktum är att vi inom regionen ligger bättre till än riksgenomsnittet när det gäller tecknade kollektivavtal.

Ena dagen är det kanelbullens dag. I går var det kollektivavtalets dag. Något som de fackliga organisationerna manifesterade. Förutom Unionen var det flera LO-förbunds avdelningar i länet som anordnade aktiviteter av olika slag.

- Det skall vi fortsätta med eftersom kollektivavtalet är oerhört viktigt. Jag är helt övertygad om att de allra flesta arbetsgivarna inser värdet av att teckna kollektivavtal, något som gynnar både företaget och de anställda, säger Magnus Hildebrand.

Viktiga delar

Det är alltför många som inte har en aning om innehållet i ett kollektivavtal, menar Unionen.

- För en medlem i Unionen ingår tjänstepension, rätt till lönehöjning, sjuklön, föräldraledighets - och semestertillägg samt mycket mer.

Gunilla Krieg, Unionen, reder ut några viktiga detaljer.

- Utan kollektivavtal kan det bli dyrt att vara sjuk. En undersökning visar att den anställde i snitt får 2 500 kronor mindre i månaden om denne blir sjuk, jämfört med om det finns ett avtal på företaget. Dessutom påverkas pensionen negativt.

Trögt

Det är 100 år sedan det första kollektivavtalet slöts på svensk arbetsmarknad. I år är kollektivavtalet extra tydligt för de fackliga organisationerna och medlemmarna eftersom man står mitt uppe i en process för att förhandla fram nya kollektivavtal, där lönen är en stor och viktig post.

- Det ser trögt ut i förhandlingarna. Vi väntar med spänning på märkessättningen. Jag skulle tro att industrin klarar att sätta märket, men det kan bli betydligt tuffare för tjänstesektorn, säger Magnus Hildebrand.

Hur bedömer du läget?

- Mycket talar för att det kan bli konflikt på tjänsteområdet, men min förhoppning är givetvis att det blir en fredlig lösning.

Han är också nöjd med att alltfler politiker inser värdet av att inte lagstifta om lägsta löner.

- Det är arbetsmarknadens parter som skall klara lönefrågorna, menar Magnus Hildebrand.

Ena dagen är det kanelbullens dag. I går var det kollektivavtalets dag. Något som de fackliga organisationerna manifesterade. Förutom Unionen var det flera LO-förbunds avdelningar i länet som anordnade aktiviteter av olika slag.

- Det skall vi fortsätta med eftersom kollektivavtalet är oerhört viktigt. Jag är helt övertygad om att de allra flesta arbetsgivarna inser värdet av att teckna kollektivavtal, något som gynnar både företaget och de anställda, säger Magnus Hildebrand.

Viktiga delar

Det är alltför många som inte har en aning om innehållet i ett kollektivavtal, menar Unionen.

- För en medlem i Unionen ingår tjänstepension, rätt till lönehöjning, sjuklön, föräldraledighets - och semestertillägg samt mycket mer.

Gunilla Krieg, Unionen, reder ut några viktiga detaljer.

- Utan kollektivavtal kan det bli dyrt att vara sjuk. En undersökning visar att den anställde i snitt får 2 500 kronor mindre i månaden om denne blir sjuk, jämfört med om det finns ett avtal på företaget. Dessutom påverkas pensionen negativt.

Trögt

Det är 100 år sedan det första kollektivavtalet slöts på svensk arbetsmarknad. I år är kollektivavtalet extra tydligt för de fackliga organisationerna och medlemmarna eftersom man står mitt uppe i en process för att förhandla fram nya kollektivavtal, där lönen är en stor och viktig post.

- Det ser trögt ut i förhandlingarna. Vi väntar med spänning på märkessättningen. Jag skulle tro att industrin klarar att sätta märket, men det kan bli betydligt tuffare för tjänstesektorn, säger Magnus Hildebrand.

Hur bedömer du läget?

- Mycket talar för att det kan bli konflikt på tjänsteområdet, men min förhoppning är givetvis att det blir en fredlig lösning.

Han är också nöjd med att alltfler politiker inser värdet av att inte lagstifta om lägsta löner.

- Det är arbetsmarknadens parter som skall klara lönefrågorna, menar Magnus Hildebrand.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.