2016-03-17 20:25

2016-03-19 06:59

Blir det sympatiåtgärder mot Stuvbutiken?

KARLSTAD: Handels i överläggningar med flera LO-förbund

Facket Handels för diskussion med flera LO-förbund om möjligheterna att sätta in sympatiåtgärder i fall Stuvbutiken, Karlstad och ägaren Göran Debäck vid den centrala förhandlingen i Karlstad den 12 april vägrar att teckna ett hängavtal för sina anställda.
- Vi är inte där än, men vi måste självfallet undersöka vilka möjligheter vi har att kunna gå vidare. Just nu hoppas vi att förhandlingarna leder fram till en lösning, säger förste ombudsman Gunilla Hallgren Wallner, Handels avd. 17, Karlstad.

Skulle konflikten utvidgas kan exempelvis Transport se till att chaufförerna, fackligt anslutna till Transport, vägrar transportera varor till Stuvbutiken. Ytterst kan man sätta företaget i blockad och strejkvapnet kan inte uteslutas.

- Nu går du händelserna i förväg, men givetvis kan vi gå ganska långt för att övertyga det rätta i att de anställda vid Stuvbutiken får ett kollektivavtal.

Gunilla Hallgren Wallner menar att ärendet med Stuvbutiken är unikt.

- Det arbetsrättsliga Sverige följer det här ärendet med stort intresse, inte minst LO och TCO.

Att anställda vid en arbetsplats har kollektivavtal innebär fördelar, menar Gunilla Hallgren Wallner..

- Nu är Göran Debäck anti till allt vad facklig verksamhet innebär och då kan sådana här situationer uppstå. Han vill gå tillbaka 100 år i tiden och som en bruksherre leda och fördela på egen hand utan möjlighet för de anställda att säga sin mening.

Hon pekar också på hans uttalande om att upprätta en arbetsbok.

- Vi förstår inte riktigt vad han menar, men det väl hans eget avtal för de anställda som placeras i den så kallade arbetsboken

Skulle konflikten utvidgas kan exempelvis Transport se till att chaufförerna, fackligt anslutna till Transport, vägrar transportera varor till Stuvbutiken. Ytterst kan man sätta företaget i blockad och strejkvapnet kan inte uteslutas.

- Nu går du händelserna i förväg, men givetvis kan vi gå ganska långt för att övertyga det rätta i att de anställda vid Stuvbutiken får ett kollektivavtal.

Gunilla Hallgren Wallner menar att ärendet med Stuvbutiken är unikt.

- Det arbetsrättsliga Sverige följer det här ärendet med stort intresse, inte minst LO och TCO.

Att anställda vid en arbetsplats har kollektivavtal innebär fördelar, menar Gunilla Hallgren Wallner..

- Nu är Göran Debäck anti till allt vad facklig verksamhet innebär och då kan sådana här situationer uppstå. Han vill gå tillbaka 100 år i tiden och som en bruksherre leda och fördela på egen hand utan möjlighet för de anställda att säga sin mening.

Hon pekar också på hans uttalande om att upprätta en arbetsbok.

- Vi förstår inte riktigt vad han menar, men det väl hans eget avtal för de anställda som placeras i den så kallade arbetsboken

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.