2016-03-16 14:31

2016-03-16 15:01

"Min uppfattning är att man ska vara väldigt restriktiv"

KARLSTAD: Vice ordförande om spritgåvorna

– Min personliga uppfattning i frågan är att man ska vara väldigt restriktiv i offentlig verksamhet med att ge bort alkohol.
Det säger Sune Ekbåge om Peter Landmarks inköp av dyra viner som gåvor till samarbetspartners.

Han är vice ordförande för Karlstad Airport som just nu utreder Peter Landmarks förehavanden inom bolaget.

Sune Ekbåge vill förtydliga att den tillsatta utredningen inte på långa vägar är klar och att han inte vill ta ställning i frågan.

– Egentligen vill jag inte kommentera, men utan att föregå utredningen kan jag säga att jag personligen anser att om man ska ge bort någonting till affärsbekanta som tack för året så ska det vara i form av julblommor eller en chokladask.

Han anser att man i offentlig verksamhet bör vara väldigt restriktiv med just alkohol.

– Men som sagt, det är min personliga uppfattning, jag kan inte svara för hur kommunens policys och liknande ser ut, säger Sune Ekbåge.

Sveriges Radio Värmland uppger att de pratat med flera personer som ska ha mottagit viner, men som aldrig fått några julgåvor av Peter Landmark.

Hur ser du på det?

– Det ingår i utredningen; att reda ut syftet med det hela och vilka som mottagit och inte. Detta undersöks och de som utreder tar kontakt med de som är relevanta för utredningen. Vi får se var det landar, säger Sune Ekbåge.

Landshövdingen kan inte bekräfta

När NWT når landshövdingen Kenneth Johansson kan han vare sig bekräfta eller dementera om han tagit emot vin av Peter Landmark:

– Jag vet uppriktigt sagt inte om jag mottagit vin av Peter Landmark. Däremot vet jag att när jag var ny här, de första två åren, att jag fick två, tre eller fyra vinflaskor i samband med en julmottagning här på residenset. Vem som gav vinflaskorna har jag dock ingen aning om.

– Jag vill dock betona att detta enbart var i samband med julmottagningen och inget annat.

Har ändrat om gåvor

Kenneth Johansson har sedan dess ändrat sin inställning kring gåvor i samband med mottagningar på residenset.

– Jag är mycket strikt i den här frågan och det får aldrig bli så att det blir stötande, eller att gåvorna på något vis ska påverka oss. Därför uppmanas gäster till mig, i händelse av att de vill ge en gåva, att lämna ett bidrag till den insamling till Unicef och Rädda barnen som jag har startat - i stället för att ha med blommor eller choklad.

Han är vice ordförande för Karlstad Airport som just nu utreder Peter Landmarks förehavanden inom bolaget.

Sune Ekbåge vill förtydliga att den tillsatta utredningen inte på långa vägar är klar och att han inte vill ta ställning i frågan.

– Egentligen vill jag inte kommentera, men utan att föregå utredningen kan jag säga att jag personligen anser att om man ska ge bort någonting till affärsbekanta som tack för året så ska det vara i form av julblommor eller en chokladask.

Han anser att man i offentlig verksamhet bör vara väldigt restriktiv med just alkohol.

– Men som sagt, det är min personliga uppfattning, jag kan inte svara för hur kommunens policys och liknande ser ut, säger Sune Ekbåge.

Sveriges Radio Värmland uppger att de pratat med flera personer som ska ha mottagit viner, men som aldrig fått några julgåvor av Peter Landmark.

Hur ser du på det?

– Det ingår i utredningen; att reda ut syftet med det hela och vilka som mottagit och inte. Detta undersöks och de som utreder tar kontakt med de som är relevanta för utredningen. Vi får se var det landar, säger Sune Ekbåge.

Landshövdingen kan inte bekräfta

När NWT når landshövdingen Kenneth Johansson kan han vare sig bekräfta eller dementera om han tagit emot vin av Peter Landmark:

– Jag vet uppriktigt sagt inte om jag mottagit vin av Peter Landmark. Däremot vet jag att när jag var ny här, de första två åren, att jag fick två, tre eller fyra vinflaskor i samband med en julmottagning här på residenset. Vem som gav vinflaskorna har jag dock ingen aning om.

– Jag vill dock betona att detta enbart var i samband med julmottagningen och inget annat.

Har ändrat om gåvor

Kenneth Johansson har sedan dess ändrat sin inställning kring gåvor i samband med mottagningar på residenset.

– Jag är mycket strikt i den här frågan och det får aldrig bli så att det blir stötande, eller att gåvorna på något vis ska påverka oss. Därför uppmanas gäster till mig, i händelse av att de vill ge en gåva, att lämna ett bidrag till den insamling till Unicef och Rädda barnen som jag har startat - i stället för att ha med blommor eller choklad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.