2016-03-09 21:25

2016-03-10 06:42

Ung patient visar bilder på sjukhuset

KARLSTAD: Gustav Viklund är yngste konstnären hittills

I hatt och finskjorta dekorerar 11-årige Gustav Viklund snacksbordet med serpentiner.
På onsdagen hade han vernissage på Centralsjukhuset. En plats han spenderat mycket tid på.

Med säker hand snurrar Gustav Viklund färgglada serpentiner runt några bilder på ett bord utanför konsthallen Spisrummet på Centralsjukhuset i Karlstad. På väggen hänger fler alster av den 11-årige Karlstadskillen som tecknar i blyerts och färglägger med akvarell.

Sedan oktober förra året har han tillbringat mycket tid på sjukhusets barnklinik. Det var då han fick diagnosen Hodgkins lymfom, en cancer i lymfsystemet. Men just den här dagen har fokus flyttats från sjukdom och behandlingar till en av hans kreativa sidor. Han är nämligen en fena på att teckna.

– Jag ritar mest djur. Det här är en clownfisk. Jag har två stycken hemma i akvariet som heter Korall och Marvin efter Nemos föräldrar i filmen Hitta Nemo.

Där finns lejon, fåglar, flera fiskar och fjärilar och Hattmakaren i Alice i Underlandet.

– Fågeln tog kanske en timme att rita, fjärilen en kvart. De flesta är ganska nya, gjorda i år och förra året, säger han mellan tuggorna på salta pinnar och chips från vernissagebordet.

En väldigt detaljerad uggla har dessutom fått ett eget liv då Gustavs fritidspedagog tatuerat in den på sin arm.

Sjukhuspersonal och besökare flockas runt bilderna och många vill berömma den unge konstnären.

– Jag trodde knappt det skulle komma någon. Det är jättekul! Så det här vill jag göra fler gånger. Jag har faktiskt ställt ut en gång förut, i ett skyltfönster i Våxnäs centrum, men då hade jag ingen vernissage, säger Gustav Viklund.

Samma eftermiddag åker han till Göteborg för det sista blocket av behandlingar.

– Jag vet inte om jag blir frisk efter det. Jag kan behöva strålning också.

Hans lymfcancer sitter i halsen, i magen och lite i skelettet.

– Det började med att jag blev väldigt trött och somnade på eftermiddagarna. Vi åkte till vårdcentralen och tog blodprov. Blodvärdet var väldigt lågt så jag fick åka till sjukhuset och då fick jag veta att jag var sjuk. Jag får cytostatika in i benporten och kortisontabletter. När jag inte tar dem får jag ont i kroppen. Och lite i käkarna.

Mellan behandlingarna går han som vanligt i skolan, i femte klass.

– Det går bra även om jag blir trött. Läraren är inte orolig att jag ska hamna efter.

Det var lekterapeuten Elisabeth Olsson som snabbt uppmärksammade Gustavs fina bilder och tipsade konstchefen Anna Åberg.

– Det är första gången vi har en utställning med en så ung konstnär. Vi hade en ledig vägg och jag tyckte det var viktigt att få visa upp Gustavs fina bilder. Han är jätteduktig, har en skicklig teknik och ett fint bildseende. Barnen är så viktiga och det betyder mycket för honom och de som kommer hit och tittar, säger Anna Åberg.

Utställningen är öppen för allmänheten och hänger till 9 maj.

Med säker hand snurrar Gustav Viklund färgglada serpentiner runt några bilder på ett bord utanför konsthallen Spisrummet på Centralsjukhuset i Karlstad. På väggen hänger fler alster av den 11-årige Karlstadskillen som tecknar i blyerts och färglägger med akvarell.

Sedan oktober förra året har han tillbringat mycket tid på sjukhusets barnklinik. Det var då han fick diagnosen Hodgkins lymfom, en cancer i lymfsystemet. Men just den här dagen har fokus flyttats från sjukdom och behandlingar till en av hans kreativa sidor. Han är nämligen en fena på att teckna.

– Jag ritar mest djur. Det här är en clownfisk. Jag har två stycken hemma i akvariet som heter Korall och Marvin efter Nemos föräldrar i filmen Hitta Nemo.

Där finns lejon, fåglar, flera fiskar och fjärilar och Hattmakaren i Alice i Underlandet.

– Fågeln tog kanske en timme att rita, fjärilen en kvart. De flesta är ganska nya, gjorda i år och förra året, säger han mellan tuggorna på salta pinnar och chips från vernissagebordet.

En väldigt detaljerad uggla har dessutom fått ett eget liv då Gustavs fritidspedagog tatuerat in den på sin arm.

Sjukhuspersonal och besökare flockas runt bilderna och många vill berömma den unge konstnären.

– Jag trodde knappt det skulle komma någon. Det är jättekul! Så det här vill jag göra fler gånger. Jag har faktiskt ställt ut en gång förut, i ett skyltfönster i Våxnäs centrum, men då hade jag ingen vernissage, säger Gustav Viklund.

Samma eftermiddag åker han till Göteborg för det sista blocket av behandlingar.

– Jag vet inte om jag blir frisk efter det. Jag kan behöva strålning också.

Hans lymfcancer sitter i halsen, i magen och lite i skelettet.

– Det började med att jag blev väldigt trött och somnade på eftermiddagarna. Vi åkte till vårdcentralen och tog blodprov. Blodvärdet var väldigt lågt så jag fick åka till sjukhuset och då fick jag veta att jag var sjuk. Jag får cytostatika in i benporten och kortisontabletter. När jag inte tar dem får jag ont i kroppen. Och lite i käkarna.

Mellan behandlingarna går han som vanligt i skolan, i femte klass.

– Det går bra även om jag blir trött. Läraren är inte orolig att jag ska hamna efter.

Det var lekterapeuten Elisabeth Olsson som snabbt uppmärksammade Gustavs fina bilder och tipsade konstchefen Anna Åberg.

– Det är första gången vi har en utställning med en så ung konstnär. Vi hade en ledig vägg och jag tyckte det var viktigt att få visa upp Gustavs fina bilder. Han är jätteduktig, har en skicklig teknik och ett fint bildseende. Barnen är så viktiga och det betyder mycket för honom och de som kommer hit och tittar, säger Anna Åberg.

Utställningen är öppen för allmänheten och hänger till 9 maj.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.