2016-03-03 13:16

2016-03-03 17:12

Tufft för fjärrvärmen

KARLSTAD: Minskad efterfrågan på fjärrvärme

Två rekordvarma år i rad sänker nu resultatet för Karlstads Energi. Företaget har inte sålt så mycket fjärrvärme som man budgeterat för. Samtidigt minskar fjärrvärmens konkurrenskraft som en följd av låga elpriser.

2015 var, så vitt känt är, det näst varmaste året i Karlstad med en årsmedeltemperatur på 7,9 grader. Allra varmast var 2014 med 8,2 grader. Det är klart att sådant väder påverkar resultatet för ett företag som säljer fjärrvärme.

– Fjärrvärmeförsäljningen gav förra året ett överskott på 66 miljoner kronor, säger Mats Preger som är vd för kommunägda Karlstads Energi. Vi tycker det är bra utifrån förhållandena men det är 46 miljoner mindre än av vad vi hade budgeterat för.

Årsmedeltemperaturen var alltså hög. Men dessutom var temperaturöverskottet störst på vintern när fjärrvärmebehovet ska vara som störst.

Fler varma år

Mats Preger tror att vi kommer att få se fler lika varma år framöver och att det därför kan finnas anledning att anpassa budgeteringen till detta även om det nog kommer att dröja innan årsmedeltemperaturen för 2014 och 2015 kan anses som normala.

– Vi får inte glömma att vi så sent som 2010 hade den kallaste vintern på 25 år, fortsätter Mats Preger.

Samtidigt som efterfrågan på fjärrvärme har minskat på grund av vädret så har dessutom fjärrvärmens konkurrenskraft försämrats som en följd av de låga elpriserna. Just nu är det nog inte lönsamt för en villaägare att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Då är det nog bättre att satsa på en luftvärmepump.

Karlstads Energis elhandelsverksamhet fortsätter att gå bra och överträffar budget. Renhållningsverksamheten går med underskott. Men det är helt enligt plan eftersom man betar av överskott som man samlat på sig under tidigare år.

2015 var, så vitt känt är, det näst varmaste året i Karlstad med en årsmedeltemperatur på 7,9 grader. Allra varmast var 2014 med 8,2 grader. Det är klart att sådant väder påverkar resultatet för ett företag som säljer fjärrvärme.

– Fjärrvärmeförsäljningen gav förra året ett överskott på 66 miljoner kronor, säger Mats Preger som är vd för kommunägda Karlstads Energi. Vi tycker det är bra utifrån förhållandena men det är 46 miljoner mindre än av vad vi hade budgeterat för.

Årsmedeltemperaturen var alltså hög. Men dessutom var temperaturöverskottet störst på vintern när fjärrvärmebehovet ska vara som störst.

Fler varma år

Mats Preger tror att vi kommer att få se fler lika varma år framöver och att det därför kan finnas anledning att anpassa budgeteringen till detta även om det nog kommer att dröja innan årsmedeltemperaturen för 2014 och 2015 kan anses som normala.

– Vi får inte glömma att vi så sent som 2010 hade den kallaste vintern på 25 år, fortsätter Mats Preger.

Samtidigt som efterfrågan på fjärrvärme har minskat på grund av vädret så har dessutom fjärrvärmens konkurrenskraft försämrats som en följd av de låga elpriserna. Just nu är det nog inte lönsamt för en villaägare att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Då är det nog bättre att satsa på en luftvärmepump.

Karlstads Energis elhandelsverksamhet fortsätter att gå bra och överträffar budget. Renhållningsverksamheten går med underskott. Men det är helt enligt plan eftersom man betar av överskott som man samlat på sig under tidigare år.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.