2016-03-02 16:00

2016-03-02 16:00

Trippelmördare togs i Karlstad

BROTT: Tog livet av mamman, pappan och pappans sambo

Natten till onsdagen omhändertogs en trippelmördare som låg och sov på en gräsmatta i centrala Karlstad. Mördaren var då på rymmen från en rättspsykiatrisk klinik.

1997 dömdes han till rättspsykiatrisk vård för att ha mördat sin mamma. Tre år senare släpptes han ut från kliniken.

2012 dömdes han återigen till rättspsykiatrisk vård, nu för att ha mördat sin pappa och dennes sambo.

Den nu 44-årige mannen vårdades på Regionsjukhus Karsudden i Södermanland. Så sent som i onsdags i förra veckan fick han, genom en dom i en förvaltningsdomstol, rätten att ta promenader utan övervakning på sjukhusområdet.

Försvann direkt

På söndagen genomfördes den första promenaden och då försvann han direkt. Därefter har han varit efterlyst – fram till klockan tio minuter i två natten till onsdagen.

En polispatrull larmades då till Packhusgatan i centrala Karlstad om att en person låg i kylan ute på en gräsmatta. Patrullen förstod snart att det var den efterlyste 44-åringen, fick in honom i bilen och körde honom tillbaka till Karsudden dit han kom före klockan fem på morgonen.

Polisen hade på onsdagsförmiddagen ingen aning om varför trippelmördaren hade sökt sig till Karlstad. Karsudden ligger på promenadavstånd från järnvägsstationen i Katrineholm varifrån det går direkta tåg till Karlstad – och många andra destinationer.

Den finns en koppling till Karlstad, men den är svag. Mannens mördade far växte upp i Dalsland, möjligen i Bengtsfors.

Det första mordet, det på mamman, har 44-åringen hela tiden nekat till. Först var det pappan som var misstänkt men sedan åtalades sonen mot sitt nekande. Han friades av Huddinge tingsrätt men fälldes sedan av Svea hovrätt.

1997 dömdes han till rättspsykiatrisk vård för att ha mördat sin mamma. Tre år senare släpptes han ut från kliniken.

2012 dömdes han återigen till rättspsykiatrisk vård, nu för att ha mördat sin pappa och dennes sambo.

Den nu 44-årige mannen vårdades på Regionsjukhus Karsudden i Södermanland. Så sent som i onsdags i förra veckan fick han, genom en dom i en förvaltningsdomstol, rätten att ta promenader utan övervakning på sjukhusområdet.

Försvann direkt

På söndagen genomfördes den första promenaden och då försvann han direkt. Därefter har han varit efterlyst – fram till klockan tio minuter i två natten till onsdagen.

En polispatrull larmades då till Packhusgatan i centrala Karlstad om att en person låg i kylan ute på en gräsmatta. Patrullen förstod snart att det var den efterlyste 44-åringen, fick in honom i bilen och körde honom tillbaka till Karsudden dit han kom före klockan fem på morgonen.

Polisen hade på onsdagsförmiddagen ingen aning om varför trippelmördaren hade sökt sig till Karlstad. Karsudden ligger på promenadavstånd från järnvägsstationen i Katrineholm varifrån det går direkta tåg till Karlstad – och många andra destinationer.

Den finns en koppling till Karlstad, men den är svag. Mannens mördade far växte upp i Dalsland, möjligen i Bengtsfors.

Det första mordet, det på mamman, har 44-åringen hela tiden nekat till. Först var det pappan som var misstänkt men sedan åtalades sonen mot sitt nekande. Han friades av Huddinge tingsrätt men fälldes sedan av Svea hovrätt.