2016-03-02 19:55

2016-03-04 09:51

Kvinnor antastas av taxichaufförer

KARLSTAD: "Jag är rädd för vad som kan hända"

Taxichaufförer tafsar på kvinnliga kunder och kommer med grova sexuella anspelningar.
– Jag har tänkt att nu hoppar jag ur bilen i farten, säger Pia, en av många kvinnor som drabbats.

Karlstadsbon Pia, som är i 35-årsåldern, åker ofta taxi på kvällarna.

– Jag vill känna mig trygg och säker när jag ska ta mig hem och vågar helt enkelt inte gå själv.

Hon åker alltid med välkända och etablerade bolag. Men med tiden har taxiresorna blivit allt obehagligare. Och droppen kom i förra veckan.

– Taxichauffören började tafsa mig på låret och när jag skulle betala tog han mig i håret och ner mot brösten. Jag tog mig ut och som vanligt öppnade jag dörren med nyckeln eftersom jag är rädd för att de ska se portkoden. Väl uppe i lägenheten ringde jag en kompis, och jag grät faktiskt.

– Jag kände mig både kränkt och äcklad.

”Händer hela tiden”

Det här var långt ifrån första gången hon utsattes för en obehaglig taxiresa.

– Det händer hela tiden. Det kan handla om att de kommer med sexuella anspelningar, att de erbjuder mig att åka gratis i utbyte mot en kyss, att de försöker lägga till mig på sociala medier som Facebook, att de skickar sms eller ställer ingående frågor om mitt privatliv.

Pia har försökt undvika situationerna genom att sätta sig i baksätet på bilen eller sätta på sig hörlurar för att undvika konversation.

– Men inte heller det har hjälpt. Och jag vill poängtera att det inte handlar om ett enskilt bolag eller en viss typ av förare, alla beter sig lika illa.

Många känner igen sig

När hon skrev om sina upplevelser på Facebook fick hon stor respons.

– Många kvinnor skrev och berättade om exakt samma upplevelser. Jag tycker det är enormt obehagligt att det ska behöva vara så här. Vi väljer ju taxi för att känna oss säkra och trygga.

NWT har också fått tagit del av liknande berättelser från kvinnor i olika åldrar, främst i Karlstadsområdet.

– Jag är rädd för vad som kan hända och det är därför jag vill berätta, säger Pia.

– Jag är en stark tjej som vågar säga ifrån, men vad händer om det drabbar någon som inte vågar? Jag själv har ju tänkt att nu hoppar jag ur bilen i farten, jag åker hellre ambulans än sitter kvar i en bil där jag känner mig så utsatt.

Har du polisanmält händelserna?

– Nej, inte hittills – men det tänker jag göra framöver. Jag accepterar inte det här, och det borde ingen göra. Jag har inte anmält till taxibolagen. Däremot har jag krävt kvinnliga chaufförer, men det har de inte alltid möjlighet att erbjuda.

Vad har du fått för respons?

– De har frågat varför och när jag svarat har jag fått reaktioner som ”oj då, det var tråkigt”. Det känns inte riktigt som de tagit det på allvar.

Karlstadsbon Pia, som är i 35-årsåldern, åker ofta taxi på kvällarna.

– Jag vill känna mig trygg och säker när jag ska ta mig hem och vågar helt enkelt inte gå själv.

Hon åker alltid med välkända och etablerade bolag. Men med tiden har taxiresorna blivit allt obehagligare. Och droppen kom i förra veckan.

– Taxichauffören började tafsa mig på låret och när jag skulle betala tog han mig i håret och ner mot brösten. Jag tog mig ut och som vanligt öppnade jag dörren med nyckeln eftersom jag är rädd för att de ska se portkoden. Väl uppe i lägenheten ringde jag en kompis, och jag grät faktiskt.

– Jag kände mig både kränkt och äcklad.

”Händer hela tiden”

Det här var långt ifrån första gången hon utsattes för en obehaglig taxiresa.

– Det händer hela tiden. Det kan handla om att de kommer med sexuella anspelningar, att de erbjuder mig att åka gratis i utbyte mot en kyss, att de försöker lägga till mig på sociala medier som Facebook, att de skickar sms eller ställer ingående frågor om mitt privatliv.

Pia har försökt undvika situationerna genom att sätta sig i baksätet på bilen eller sätta på sig hörlurar för att undvika konversation.

– Men inte heller det har hjälpt. Och jag vill poängtera att det inte handlar om ett enskilt bolag eller en viss typ av förare, alla beter sig lika illa.

Många känner igen sig

När hon skrev om sina upplevelser på Facebook fick hon stor respons.

– Många kvinnor skrev och berättade om exakt samma upplevelser. Jag tycker det är enormt obehagligt att det ska behöva vara så här. Vi väljer ju taxi för att känna oss säkra och trygga.

NWT har också fått tagit del av liknande berättelser från kvinnor i olika åldrar, främst i Karlstadsområdet.

– Jag är rädd för vad som kan hända och det är därför jag vill berätta, säger Pia.

– Jag är en stark tjej som vågar säga ifrån, men vad händer om det drabbar någon som inte vågar? Jag själv har ju tänkt att nu hoppar jag ur bilen i farten, jag åker hellre ambulans än sitter kvar i en bil där jag känner mig så utsatt.

Har du polisanmält händelserna?

– Nej, inte hittills – men det tänker jag göra framöver. Jag accepterar inte det här, och det borde ingen göra. Jag har inte anmält till taxibolagen. Däremot har jag krävt kvinnliga chaufförer, men det har de inte alltid möjlighet att erbjuda.

Vad har du fått för respons?

– De har frågat varför och när jag svarat har jag fått reaktioner som ”oj då, det var tråkigt”. Det känns inte riktigt som de tagit det på allvar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.