2016-03-02 14:55

2016-03-02 14:55

Kroggäster väntas klara nytt rökförbud

KARLSTAD: Rökfria uteserveringar och ingen exponerad tobak

Man ska inte längre få röka på uteserveringar och tobaksvaror får inte längre synas i butiker. Det föreslås i en ny utredning.
– Det blir enklare med ett generellt förbud, säger en krögare som NWT talat med.

Det är drygt tio år sedan krogarna blev rökfria inomhus. Då var många skeptiska, men ganska snart accepterades nyordningen av såväl personal som gäster. I dag har många restauranger frivilligt infört regeln med rökfritt på uteserveringen så länge det serveras mat. Ett utvidgat rökförbud uppfattas därför inte som någon dramatisk förändring.

Mia Lindström, som driver Barbros Brygga i Inre hamn i Karlstad:

– Jag tycker rökarna tar hänsyn till andra gäster, även efter det att vi har slutat servera mat. De går oftast bort till rökhörnan för att ta ett bloss. Så blir det även i fortsättningen.

Casanovas Robin Trtak på Karlstads kroggata, Kungsgatan, värnar också om sina matgäster:

– Men visst kommer en del gäster, särskilt sent på kvällen, tycka det är konstigt att man inte får röka på en uteservering. Runt midnatt är det många feströkare som vill ta ett bloss till drinken. Det blir nog mycket spring till rökrutor med de nya reglerna. Men jag ser inte förändringen som något stort problem.

Ett annat förslag från tobaksutredaren är att minska tobaksanvändningen genom att minska exponeringen av tobaksvaror. Cigarettpaket och snusdosor skulle då inte längre få visas för kunderna.

Om det tycker bröderna Lars och Anders Hansson, som driver Hanssons Tobak på Järnvägsgatan, så här:

– Det blir ju till att investera i nya skåp som döljer varorna. Kunderna får svårare att välja, men i slutändan köper de nog ändå. Alla i dag vet redan att det är farligt att röka. Men en viss effekt kanske en sådan här regel ändå kan få.

– Det är klart att det här inte direkt är positivt för vår verksamhet. Men självklart följer vi lagar och förordningar. Dessutom har vi en bra mix av tobak, godis, tidningar och spel här i butiken. Så vi klarar oss nog även om tobaksförsäljningen minskar, säger bröderna Hansson.

Det är drygt tio år sedan krogarna blev rökfria inomhus. Då var många skeptiska, men ganska snart accepterades nyordningen av såväl personal som gäster. I dag har många restauranger frivilligt infört regeln med rökfritt på uteserveringen så länge det serveras mat. Ett utvidgat rökförbud uppfattas därför inte som någon dramatisk förändring.

Mia Lindström, som driver Barbros Brygga i Inre hamn i Karlstad:

– Jag tycker rökarna tar hänsyn till andra gäster, även efter det att vi har slutat servera mat. De går oftast bort till rökhörnan för att ta ett bloss. Så blir det även i fortsättningen.

Casanovas Robin Trtak på Karlstads kroggata, Kungsgatan, värnar också om sina matgäster:

– Men visst kommer en del gäster, särskilt sent på kvällen, tycka det är konstigt att man inte får röka på en uteservering. Runt midnatt är det många feströkare som vill ta ett bloss till drinken. Det blir nog mycket spring till rökrutor med de nya reglerna. Men jag ser inte förändringen som något stort problem.

Ett annat förslag från tobaksutredaren är att minska tobaksanvändningen genom att minska exponeringen av tobaksvaror. Cigarettpaket och snusdosor skulle då inte längre få visas för kunderna.

Om det tycker bröderna Lars och Anders Hansson, som driver Hanssons Tobak på Järnvägsgatan, så här:

– Det blir ju till att investera i nya skåp som döljer varorna. Kunderna får svårare att välja, men i slutändan köper de nog ändå. Alla i dag vet redan att det är farligt att röka. Men en viss effekt kanske en sådan här regel ändå kan få.

– Det är klart att det här inte direkt är positivt för vår verksamhet. Men självklart följer vi lagar och förordningar. Dessutom har vi en bra mix av tobak, godis, tidningar och spel här i butiken. Så vi klarar oss nog även om tobaksförsäljningen minskar, säger bröderna Hansson.